Temat troche zapożyczony z Barki ale mysle że się nie obrażą
A więc tak jak w temacie bo wiekszość jednak rozeznaje tu powołanie zakonne a więc jakie imiona znacie z takich zakonnych dziwniejszych? jakie wam sie podobają? Jakie chcielibyście mieć?
Siostry:
Elioza
Asyzjana
Rut
Gaudencja
Montini
Marionilla
Gemma
Imelda
Emanuela
Ligoria
Tropeza
Miriam
Joachima
Benedykta
Aniceta
Pia
Bracia, ojcowie:
Pacyfik
Anioł
Sokrat
Emanuel
Pankracy
Tarsycjusz
Anicet
Ja jednak jakbym miała wybierać wole takie zwykłe np. Tereska, Marcelina, Karolina
Gość
ja znam Elli, Stephanie, Nadia, Ella, Nazaria, Hiacynta...
Moderator!
Assumpta, Ines, Krzysztofa,
Gość
Ezechiela, Miranda, Andrea, Immakulata, Domitylla...
na razie tyle mi się przypomniało z "ciekawszych"
Gość
Jeszcze chciałam dodać Matea, Tekla, Taida
Moderator!
Natanela, Macieja, Emanuela
Gość
Anwarita, Ewangelista...
Moderator!
Promyczek dla Nieba:) napisał:
Ewangelista...
ciekawe imię
Gość
No takie imię ma siostra ze Zgromadzenia MB Miłosierdzia...będąca obecnie w Zakopanym
owieczko s.Sara nie ma dziwnego imienia
Gość
Filomena
Imacculata
Margarita
Gość
Gregoria, Fabiola, Natanaela, Salwatricze
Moja koleżanka ma na imię Tarsycja,a katechetka z podstawówki -s.Triona -od Trójcy świętej:-).
Gość
A mi się najbardziej podoba Adalberta
A chciała bym mieć na imię Kolma lub Bonita albo Rut
Ale chyba nic nie pobije imienia Perpetuła
Ostatnio edytowany przez Dinos (2009-03-03 17:40:10)
Gość
mi kiedyś pewien kapłan proponował imię Salcesona, albo w połączeniu z predykatem Lina od Głównego Dzwonu... kiedyś jeszcze z jedną siostrą na spacerze wymyślałyśmy... np Flakonia od Bocznych Ołtarzy, Pulcheria od Obfitych Kształtów...
jest też taka anegdotka... Wchodzi siostra zakonna do apteki i wnikliwie rozgląda się po półkach... Sprzedawczyni się pyta w czym pomóc, a ona mówi, ze tylko szuka nowych imion...
wyobrażacie sobie na przykład siostrę Nospę, Peralginę?...
a tak na poważnie... z tego co wymieniałyście, kilka wydaje mi się normalnych, a z niektórymi się spotkałam...
np.
Imelda - imię jednej z błogosławionych Sióstr Męczenniczek z Nowogródka
Emanuela/Emanuel - popularne imię, także wśród świeckich
Anioł - słyszałam o takim bracie... ale ktoś go skomentował, że mógłby się zachowywać stosownie do imienia...
Nazaria - znane imię, zwłaszcza wśród nazaretanek - znam dwie kochane siostry o tym imieniu
Assumpta - to chyba na cześć Matki Bożej Wniebowziętej... na dobrą sprawę bliskie mi imię, bo urodziłam się 15 sierpnia...
Immaculata - to na cześć Niepokalanego Poczęcia... też znam jedną o tym imieniu
Margarita - znam w wersji Margerita, przetłumaczone imię Małgorzata...
imiona takie jak Joachima, Ezechiela, Jonasza, Joela - od imion proroków Starego Testementu, a Krzysztofa, Tomasza, Lucjana i wiele innych od imion świętych mężczyzn...
jakie jeszcze... Kolumba, Alkantara (wie ktoś może od czego to imię??), Marietta (to od Marii Goretti), jeszcze kilka Męczenniczek z Nowogródka: Stella (Gwiazda), Kanuta, Kanizja, Sergia, Gwidona, Heliodora, Boromea; Fides i Caritas (Wiara i Miłość), Liwia, Fidelisa (imię dziwne, ale... baaardzo ciepło mi się kojarzy ), Karmela (teraz już do tego imienia przywykłam, ale jak pierwszy raz usłyszałam, to mi się trochę dziwne wydawało, choć bardzo ładne...
), Wianeja...
rozpisałam się ale jak sobie coś jeszcze przypomnę, to napiszę
a jakie ja bym chciała mieć, jeżeli wybiorę drogę zakonną? miałam trzy propozycje, ale dwie zostały odrzucone przez pewną siostrę i zostało jedno: Malwina uwielbiam malwy...
dwa pozostałe to Maryla i Aniela
jak się czasem rozmarzę, to zbieram nawet pomysły na predykat...
co do tych imion co na początku wymieniłaś to ja słyszałam jeszcze s. Chochla od niedzielnego rosołu, s.Konewka od klasztornego ogródka, s.Wróbelka od porannego wstawania....
Gość
s. Zdenka - to zdecydowanie najleprze imie
Kiedyś siostry przyjmowały imiona, od tego co robiły.
Choćby s. Milenia czy Prezentacja
Użytkownik
ja tam jedyną siostrę jaką znam która ma zmienione imię to siostra natanaela... salezjanki nie zmieniają imion więc się w tym temacie za bardzo nie orientuję
Gość
No, z tych co powymienialiście to znam parę imion a tak do takich nietypowych to może jeszcze s.Ancilla - służebnica... a co do wszelkich imion męskich, z których się robi żeńskie- jakoś dla mnie to już takie normalne
Na początku jedynie to zrobiło na mnie wrażenie imię s.Pia ale do wszystkiego można się przyzwyczaić
Gość
Ja znam(korespondencyjnie) siostrę Mechtyldę od Miłosierdzia Bożego
Gość
predykat ma piękny... [jeśli tak się to nazywa i nie przekręciłam]