Gość
w Katowicach w Panewnikach na cmentarzu gdzie są pochowane siostry można pooglądac mega imiona typu - siostra Sekunda - autentycznie - sama widziałam i zawsze przychodzi mi na myśl taka scenka- Siostry siedzą w kaplicy i chcą rozpocząc modlitwę ale brakuje jednej siostry która na pewno jest w domu a tylko się spóźnia, przełożona pyta kogo nie ma- siostry Sekundy i odpowiada to dajmy jej jeszcze sekundę:-)
Moje siostry z grupy otrzymały piękne imiona ( oraz predykaty)
s. Teresa Benedykta - to imię wymawia się w całości używając tych dwóch
s. Nadia
s. Aleta
W ogóle u moich sióstr jest wiele pięknych imion często niespotykanych w inych zgromadzeniach.
Ostatnio edytowany przez boza_tancerka (2009-04-10 10:44:48)
Użytkownik
a może Siostra Gleba od ziemi obiecanej (sam to wymyśliłem)?
Moderator!
ja o takim imieniu nie słyszałam
Gość
A s. Szczęsna często prze dziewczyny nazywana NieSzczęsną, bo niezbyt nas lubi
A mam pytanie ... Promyczek, znasz s. Ewangelistę ?
Gość
Chodzi Ci o s.Ewangelistę ze Zgromadzenia MB Miłosierdzia???Jeśli tak to znam ją tak mniej więcej... ona była w Łodzi a teraz jest w Zakopanem..sympatyczna młodziutka Siotrzyczka ... a ty ją znasz????
Użytkownik
Nie moja propozycja ale też może być: S. Salcesona od Dobroci Bożej!
Gość
Tak znam ją ...
I w simie, to nadal utrzymujemy ze sobą kontakt, ale no ...
Gość
O..fajnie..to pozdrów ją.. ale ona mnie pewnie raczej nie pamięta
Gość
Ona wszystkich bardzo dobrze pamięta ;P
Ja poznałam ją na Lednicy, zdzwoniłyśmy się jakieś pół roku później, i tylko samo imie podałam i już wiedziała
Gość
To się cieszę może i mnie pamięta
Wyśle jej pozdrowienia na naszej klasie
Gość
Nazaret napisał:
Elżbieta
Znam siostrę o tym imieniu, jest niesamowita
Osobiście podoba mi się jeszcze imię Konstancja, Rita, Marietta, Nadzieja, Fides, Stella, Maristella, Felicyta, Imelda, Maria i mnóstwo innych imion
Gość
Ostatnio czytałam sobie w takiej gablotce imiona zmarłych sióstr- rzeczywiście, cudeńka a najlepsze było imię Bibianna
Ja znałam siostrę o imieniu Melchiora.
A z takich sióstr,co znam osobiście to wszystkie mają te takie "normalniejsze imiona" typu Agnieszka,Kasia..
Chociaż jest siostra o imieniu Karoliana.
Mi się bardzo podobają z imion Rita, Maria i Maria Magdalena <33
ps.I jest imię takie Perpetua,a nie nie Perpetuła.
Gość
Veronika ... Ale imie Perpetuła też jest ;]
Gość
Nie ... Jedno imię ...
Ale to się ma swój początek, w błędzie w pisowni w dokumentach jakiegoś zakonu
Gość
Niestety ...
Powinno być Perpetua, albo przy jakiś ślubach, w zakonie chyba ss. Elżbietanek, zostało zapisane " s. Perpetuła złożyła śluby ....i data ". Ale też widziałam zapis Perpetuła w księgach metrykalnych w mojej diecezji, z 1894r
Więc, jak widać wszystko jest możliwe
Gość
z Marią Goretti- ale ona nie była księżniczką, tylko została zabita za chronienie swojej cnoty podczas gwałtu do którego nie doszło, wybaczyła też swojeju zabójcy i był on jednym ze świadków na procesie beatyfikacyjnym.
Gość
Ja kiedyś, jak rozmawiałam z jedną s. sercnaką, w nocy, to ok. godziny 2 może 3, miałam taki odpał, ze chciałam zakładać nowy zakon. Zakon miał się nazywać, zakonem ss. Kolmianek - od św. Kolmy.
I na początku, miałam zbierać w nim siostry które znam, i lubię
Ale wtedy postanowiłam z tą siostrą, ze imiona zostaną, takie jakie nadali nam rodzice przy chrzcie - jako znak działania Ducha Św.
Gość
Zakładanie zakonów... Skad to znamy... My już miałysmy opracowane objawienia, stroje zakonne i nawet mogłybyśmy mieć męza i dzieci