Gość
Rowniez sa ciekawe imiona takie jak:
s.Margaret
s.Pia
s.Anuncjata
s.Alma
s.Rafaela
oraz wiele naprawde róóóóżżżżżnych imion =)
ale i tak uwazam, ze kazde ma "to cos" =)
Gość
Trzy, które zawsze mylę: Bronisława, Bogumiła i Bogusława...
s.Chryzostoma,
s. Chryzanta,
s.Asteria
s.Genowefa
s.Serafina
s.Aurelia
s.Mirella
s. Miriam
s.Augusta
s.Augustyna
Ostatnio edytowany przez Boży_wariat (2010-04-21 20:51:10)
Gość
a ja mysle zawsze s.Estere i s.Asterie ;P
w koncu obie "siedza w tym samym fachu "
a jeszcze myle s.Agness i s.Agnesse =) jedna litera w ta czy w ta to co to za roznica
jest jeszcze s.Goretti oraz rowniez ciekawe imie s.Alojza (a ze o niej zapomnialas to az dziwne )
Gość
Miałam napisać, ale mnie zagadałaś, no takie to małe, a takie gadatliwe ;P
s. Amata (czyli kochana przez Boga:-) )
Gość
s.Alma
s.Assumpta
s.Paschalis
s.Salomea
s.Dobrosława
s.Vianneya
s.Laurencja
A z takich co mi się podobają, to:
Bernadetta
Milena
Agnieszka
Gemma
Gość
s. Cherubina, s. Waldemara, s. Jarosława
Florystka
s.Paschalisa,s.Jukunda,s.Marionilla i s.Paweł(no to nie całkiem tak,bo to był ojciec Paweł,ale jako jedyny mężczyzna w domu zakonnym na czas rekolekcji założył bandankę na głowę i został"siostrą Paulą")
Ostatnio edytowany przez Boża owieczka (2010-11-25 20:32:27)
Gość
Jak to jest z tymi imionami zakonnymi - czy wybiera się takie imię samemu czy może są przydzielane odgórnie?
Gość
w ZMBM dajesz trzy propozycje. Jaką wybrano dla Ciebie dowiadujesz się dopiero w dniu obłóczyn
s. Maksymilla
Chyba w większości jest tak, że możesz zostać przy swoim albo właśnie podajesz bodajże 3 propozycje i wtedy dowiadujesz się w swoim czasie, czyli w dniu obłóczyn Tak przynajmniej mi się wydaje
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
z ciekawych imion to :
s. Amabelis
s. Eligia
s. Annunciata
s. Teodozja
Gość
Moja siostra cioteczna - nazaretanka ma niezwykle filigranowe, dźwięczne, urocze, kobiece imię - s. Krzysztofa :S
Nie wiem do dziś, czy sama sobie takie wybrała (o.O) czy też może jej takie nadano... czy ona rzeczywiście chciała się tak nazywać??
Aha, mały dopisek - dziękuję za odpowiedź
Ostatnio edytowany przez Estera (2010-12-17 22:15:57)
Gość
jak byłam na "Przyjdź i Zobacz" w Łagiewnikach to za nic w świecie nie mogłam zapamiętać imienia Symplicja
Za Króla! Za Ojczyznę! Za ile?
Tarsycja, Tymona, Karmela, Wenancja (mam to imię na imię z bierzmowania), Rut, Leonia, Damiana, Wojciecha
więcej nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć
Gość
ja też moim zdaniem sa najpiekniejsze
Gość
a mi się podobają takie nietradycyjne ale w moim zakonie raczej preferowane są te proste
Za Króla! Za Ojczyznę! Za ile?
Ania napisał:
a ja jestem za tradycyjnymi, zwykłymi, prostymi imionami
Być sobie możesz, tylko że w niektórych zakonach jest obowiązek zmiany imienia - jako początek nowego życia - i nie masz nic do gadania, dostajesz 3 propozycje albo wysuwasz swoje ... ale nie zawsze muszą być zaaprobowane
Ja tylko wyraziłam swoje zdanie.
Przepraszam, że tutaj to piszę i proszę o nierozpoczynanie kłótni, ale wypowiadając się, miej też na względzie drugiego człowieka. W każdym temacie widzę jak po innych jedziesz. Trochę więcej empatii.
"Takie upominanie to przejaw miłości, którą jesteśmy dłużni sobie nawzajem. Taka miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa i wszystkich innych przykazań."
"Wierzyć - to znaczy nawet się nie pytać,
jak długo jeszcze mamy iść po ciemku."
ks. Jan Twardowski