s. Maksymilla
Hebronko, ale przecież może podać propozycję imion normalnych. koro ma na imię Ania to może podać w propozycji np. Katarzyna, Maria itp. więc nie widzę problemu. Nie każda siostra ma takie "kosmiczne" imię. Są też normalne i po jego zmianie, więc...
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Za Króla! Za Ojczyznę! Za ile?
sanderka1000 napisał:
Hebronko, ale przecież może podać propozycję imion normalnych. koro ma na imię Ania to może podać w propozycji np. Katarzyna, Maria itp. więc nie widzę problemu. Nie każda siostra ma takie "kosmiczne" imię. Są też normalne i po jego zmianie, więc...
u dominikanek jest tak, że imiona nie mogą się powtarzać - nie może być dwóch sióstr Kasi, Basi, Asi itd. Pisałam w oparciu o ten zakon. I jak już pisałam - propozycję można podać, a juści. Pytanie, czy władze je zaakceptują, bo przecież nie muszą
Gość
Chodzę do szkoły sióstr zmartwychwstanek i z ciekawszych imion jest tu s. Samuela, s. Rafaela, s. Maksymiliana, s. Maria Gorotti, (którą znam tylko ze słyszenia, bo nie uczy. Pewnie się kiedyś widziałyśmy, ale nie wiem, która to), i s. Salwina, (co ciekawe, to jej imię od chrztu:)
Mam dwa pytania. Po pierwsze, zastanawiam się, co oznacza imię Benita? Ciocia opowiadała mi o swojej znajomej siostrze o tym imieniu i bardzo mnie zaciekawiło. Po drugie, czy wie ktoś może, jak to jest z imionami u ss. Franciszkanek Rodziny Maryi?
Gość
carmel napisał:
Po pierwsze, zastanawiam się, co oznacza imię Benita?
Coś takiego znalazłam... Benita - jest to hiszpańsko - włoska skrócona forma imienia Benedykta oznaczająca błogosławioną. Wywodzi się od słowa benedicta, które oznacza: "błogosławiona" lub "ta, o której się dobrze mówi". W Polsce występuje bardzo rzadko.
Gość
W większości Zgromadzeń rzeczywiście jest tak,że podaje się trzy swoje propozycje ... ale niekoniecznie można dostać jedną z nich ...
carmel napisał:
Chodzę do szkoły sióstr zmartwychwstanek i z ciekawszych imion jest tu s. Samuela, s. Rafaela, s. Maksymiliana, s. Maria Gorotti,
Siostry Zmartwychwstanki w Poznaniu?
s.Tomasza jeszcze jest w owym zgromadzeniu.
Gość
Nie w Poznaniu, w Warszawie..
Gość
Nie wiem czy było Edwina...
Gość
weraikon napisał:
s.Bundeswera
Siostra Siły Zbrojne Niemiec? Ciekawe czym podpadła owym chłopcom
Użytkownik
nie wiem czy to imię już się pojawiło, ale ostatnio słyszałam o siostrze, która wystąpiła z naszego Zgromadzenia Córek Maryi Wspomożycielki (gdzie nie zmienia się imion) i wstąpiła do jakiegoś klauzurowego gdzie się imiona zmienia i odtąd na cześć naszej ukochanej Wspomożycielki nazywa się Auxilia
Gość
Bonawenuta i Goretti takie imiona ,,dziwne" znam,ale jeszcze słyszałam Pumeksa
Gość
Boża wariatka napisał:
jeszcze słyszałam Pumeksa
o jacież...
Gość
nie wiem czy były już te imiona wspominane, ale ja znam siostry o następujących imionach:
Anuncjata, Benigna, Jurgita (wszystkie trzy Benedyktynki Samarytanki )
Gość
Krystiana, Samuela, Edwina, Sancja, Oliwia- takie jedne ze zwyklejszych
s. Maksymilla
A czy zna ktoś jakąś s.Pawłę? Albo coś, co z Pawłem związane?
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
to chyba imię s.Paula od Pawła