Gość
Weroniko to prawda, że klerycy pięknie zaspiewali litanię, ale cóz by było z tego piękna, gdyby zabrakło Oblubienicy
Gość
Justynko nie mówimy nie... pewnie jak wzrosnie liczba powołań będziemy otwierać nowe placówki i może otworzymy tez w Krakowie... chociaz tam jest tak duzo zakonów.... a inni ludzie tez potrzebuja Sióstr...
Moderator!
z tego co ja wiem to Siostry mają domy w:
Lublinie przy parafii św Rodziny i w parafii św Antoniego, w Kazimierzu Dolnym, pracują też przy parafii w Świdniku. Gdańsku, Częstochowie i Trzebnicy
Za granicą mają Siostry domy w: Niemczech, Austrii, Danii i Włoszech. więcej to może Siostra dopowie mam nadzieję, że nie popełniłam żadnego blądu
Pozdrawiam
Gość
Ej, siostry nie mają domu w TRZEBNICY !!
Były tu kiedyś, jak mnie chyba jeszcze na świecie nie było ...
A w ogóle siostro Karolo, moja ciocia jak byłyście w Trzebnicy, to też tu była ?
A fakt, faktem Oblubienica była najpiękniejszą ze wszystkich zebranych
I ja będę kolejną, która tez będzie miała taki chór do Litanii Wszystkich Świętych
Ostatnio edytowany przez Dinos (2009-07-02 10:54:26)
Gość
Tak to prawda, że w Trzebnicy obecnie nas nie ma, ale kiedys Siostry tam pracowały. Pozdrów Ciocię Weroniko
Z tego co wymieniłaś Oleńko poza Trzebnicą wszystko się zgadza A oprócz tego jesteśmy jeszcze w Lublinie u Św. Ducha, w Opolu Lubelskim, w Warszawie, Poznaniu, Gubinie, Barlinku, w Cychrach, w Gdańsku mamy swój dom i pracujemy też na dwóch placówkach
Moderator!
wiedziałam, że coś nie tak będzie dziękuję za poprawkę
Gość
Nasz kochany Salwatorianin .... ks. Chryzostom Małysiak, jak dobrze pamiętam to chyba było to jakieś 70 ( albo i mniej ) lat temu
A siostro, kiedy opuściłyście Trzebnice ?
Ostatnio edytowany przez Dinos (2009-07-02 14:08:31)
Gość
Wiesz ...
Mamy tutaj ss. Boromeuszki. Które mają tu dom generalny. Więc ss. Betanki i Boromeuszki były od siebie w odległości 100m. A Salwatorianów kiedyś było w parafii mnie niż teraz. I pewnie siostry poszły na inne bardziej potrzebujące parafie. A salwatorianie świetnie sobie poradzili, prosząc o pomoc osoby świeckie.
Tak mówi mój Farorz ....
Gość
OO.o dużo Sióstr jest i widzę, że zakon niedawno założony .
Gość
Sługa Boży Ks. Józef Chryzostom Małysiak urodził się 11 marca 1884 r w małym ówczesnym galicyjskim miasteczku w Żywcu ... Dnia 7 lipca 1907 roku a katedrze na Wawelu otrzymał z rąk Biskupa Anatola Nowaka święcenia kapłańskie ... W roku 1918, po długim namyśle i modlitwie w tej intencji, podjął decyzję wstąpienia do tego Zgromadzenia. Po pokonaniu różnych trudności jak np. uzyskanie zgody kard. Adama Sapiehy na zwolnienie z diecezji, wstąpił do Towarzystwa Boskiego Zbawiciela i rozpoczął nowicjat w Hambergu w Austrii. W Zgromadzeniu otrzymał imię zakonne Czesław. Po złożeniu pierwszych ślubów zakonnych wrócił do kraju i rozpoczął pracę duszpasterza - misjonarza ... W roku 1928 założył w Trzebni koło Krakowa pierwszy dom rekolekcyjny dla ludzi ze wszystkich stanów ... Ks. Józef Czesław Chryzostom Małysiak dostrzegając ogromne potrzeby pomocy kapłanom we wszelkich pracach parafialnych założył w 1939 roku nowe zgromadzenie żeńskie - Zgromadzenie Sióstr Rodziny Betańskiej. Zadaniem Sióstr jest modlitwa w intencji kapłanów oraz pomoc w parafii i na plebanii. Pragnął, aby Siostry "Betanki" objęły całość prac parafialnych jako: katechetki, zakrystianki, kancelistki, organistki, siostry charytatywne i prowadzące stołówkę dla księży. Tak wytyczony cel był wówczas czymś zupełnie nowym a nawet niezrozumiałym. Nie łatwo było więc pierwszym siostrom w pełni realizować swój charyzmat. Dalszy rozwój Zgromadzenia potwierdził fakt, że myśl o założeniu Zgromadzenia o takim właśnie profilu była dokonana pod natchnieniem Ducha Świętego ... Ks. Małysiak pragnął założyć męskie zgromadzenie Przemienienia Pańskiego, którego celem było skupienie księży rekolekcjonistów. Zgromadzenie to jednak nie wytrzymało próby czasu i po roku zostało rozwiązane z powodu kłopotów finansowych i nieodpowiednich kandydatów wstępujących do Zgromadzenia... Ks Małysiak pod koniec swego życia przebywał w domu zakonnym w Trzebnicy koło Wrocławia i tam skończył swoje ofiarne, świątobliwe życie 10 listopada 1966 roku... Proces beatyfikacyjny ks. Józefa Czesława Chryzostoma Małysiaka rozpoczął się 6 października 1995 roku w Archidiecezji Lubelskiej....
To tak skrótowo
Gość
Dzięki za informację o tym Księdzu. Ależ ja powiększam swoją wiedzę .
Gość
Taka skrótowa
Więcej na pewno będzie na stornie ss. Betanek
Gość
Weroniko dzieki za pomoc Strona juz troche stara... ale pracujemy nad nową
Gość
Justynko mi tez się ta fotka bardzo podobała dlatego ją wkleiłam Zapraszam Cię do zapoznania sie z nami na żywo, a nie tylko wirtualnie
Charyzmat mamy pieęny i na czasie związany z modlitwą i pomocą Kapłanom w pracy duszpasterskiej.
Moderator!
oj charyzmat piękny- i muszę powiedzieć, że w połowe tego charyzmatu wypełniam
Moderator!
Mam takie pytanko- a czy Siostry w Częstochowie przyjmują pielgrzymów?
Użytkownik
Zgromadzenie Sióstr Rodziny Betańskiej
Congregatio Sororum Familiae S. a Bethania
Dom zakonny:
42-226 Częstochowa, ul. O. A. Kordeckiego 62, tel. 034 324-46-10
parafia Miłosierdzia Bożego
Kaplica p.w. NMP Matki Łaski Bożej
Doba Eucharystyczna: w parafii
Dzieła domu: siostry emerytki, praca w parafii, posługa pielgrzymom
źródło: http://www.adiec.czest.niedziela.pl/zak … ny_zenskie
Z opisu wynika że tak
Użytkownik