Witajcie, mam taki problem rekolekcyjny, potrzebujê znale¼æ odpowiednich/pasuj±cych ¶wiêtych do poszczególnych nazwijmy to tematów. Bardzo proszê o pomoc.
np. do pkt II od razu pomy¶la³em o Matce Teresie z Kalkuty albo o bracie Albercie
--przepraszam, za niektóre sformu³owania, ale wszystkie tematy wygl±daj± tak jak w pkt 6 i 10, a ja je raczej parafrazowa³em przepisuj±c--
I: Dostrzeganie dobra w innych (nie k³óci siê lecz prowadzi dialog)
II: S³u¿ba innym
III: ¯ycie w stanie ³aski u¶wiêcaj±cej
IV: przyjmowanie wiary/ewangelii i g³oszenie/¿ycie wg. niej
V: Pos³uszeñstwo wobec rodziców
VI: "Dziecko(odkrywca warto¶ci) ¿yje w pos³uszeñstwie, dlatego nie narzeka"
VII: Dbanie o strój, wygl±d zewnêtrzny
VIII: warto¶æ cz³owieka i jego godno¶ci\
IX: Wykonywanie sumienne obowi±zków
X: "Odkrywca wielkich warto¶ci nie krzywdzi innych"
XI: Warto¶æ przebaczenia
XII: D±¿enie do ¶wiêto¶ci ka¿dego z nas
XIII: Maryja jako wzór do na¶ladowania.
III: ¯ycie w stanie ³aski u¶wiêcaj±cej skojarzy³o mi siê ¶w. Jan Maria Vianney
IV: przyjmowanie wiary/ewangelii i g³oszenie/¿ycie wg. niej b³. ks. Popie³uszko "posy³a mnie Bóg, abym g³osi³ Ewangeliê i leczy³ rany zbola³ych serc"
V: Pos³uszeñstwo wobec rodziców ¶w. Rita
VIII: warto¶æ cz³owieka i jego godno¶ci ¶w. Jan Pawe³ II
XIII: Maryja jako wzór do na¶ladowania. ¶w. Maksymilian
Użytkownik
VI - ¶w. Faustyna Kowalska
VII - ¶w.Maria Dominika Mazzarello
XI - b³. Maria od Jezusa Ukrzy¿owanego
XII - ¶w.Dominik Savio albo Pier Giorgio Frassati
Ostatnio edytowany przez siostrzyczka (2014-07-04 10:20:30)
Gość
II: Sancja Szymkowiak (w sumie to chyba ka¿dy ¶wiêty/b³ogos³awiony s³u¿y³ innym )
III: Stanis³aw Kostka
VII: Joanna Beretta-Mola
VIII: Matka Teresa z Kalkuty
IX: Aniela Salawa
XII: Natalia Tu³asiewicz
XIII: Jan Pawe³ II
My¶lê, ¿e przegl±daj±c ¿yciorysy ¶wiêtych/b³ogos³awionych, ka¿dego mo¿na ,,przyporz±dkowaæ" do kilku kategorii z tych podanych, warto popatrzeæ np. tutaj: http://www.brewiarz.katolik.pl/czytelni … bet.php3#u
Siostrzyczko zaciekawilo mnie przysposobienie sw.M.Dominiki Mazzarello do punktu 7.Czy mozesz rozwinac bardziej ten watek?
Użytkownik
nie do koñca wiem, jaki jest kontekst tych punktów, wiêc to tylko moje skojarzenie, ale jako ma³a dziewczynka M.D.Mazzarello przywi±zywa³a bardzo du¿± wagê do wygl±du, nawet w jej otoczeniu nadali jej przezwisko z tego powodu (nie pamiêtam jakie bo to po w³osku ), zawsze dba³a o to ¿eby wygl±daæ lepiej od innych. Utemperowa³ to w niej dopiero jej spowiednik ks.Pestarino. Uprosi³a kiedy¶ swojego ojca, aby kupi³ jej na targu lakierki, bo nikt takich nie mia³, by³y piêkne, drogie, ale wtedy zaczê³a ju¿ pracê nad sob± we wzglêdzie swojej pró¿no¶ci, wiêc powiedzia³a o tym spowiednikowi, na co dosta³a polecenie wysmarowania ich olejem, przez co ju¿ nie by³y takie b³yszcz±ce i zamiast piêkna by³y dla niej powodem do wstydu i lekcj± pokory st±d moje skojarzenie
Gość
1. JP II
2. Teresa z Kalukuty
6. Tereska od DzJ
7. Joanna Beretta Mola
8. JP II
II: Matka Teresa z Kalkuty
III: ¦w. Faustyna Kowalska
V: ¦w. Rita
VI:Ma³a Tereska
IX: Ojciec Pio
X: Nie wiem mo¿e ¶w. Franciszek?
XII: Jan Maria Vianney
XIII: Jan Pawe³ II
Ostatnio edytowany przez Veronika (2014-07-07 09:36:48)
I: Dostrzeganie dobra w innych (nie k³óci siê lecz prowadzi dialog) - ¶w. Jan XXIII
II: S³u¿ba innym -¶w. Albert Chmielowski
III: ¯ycie w stanie ³aski u¶wiêcaj±cej - ¶w. Alojzy Gonzaga
VI: "Dziecko(odkrywca warto¶ci) ¿yje w pos³uszeñstwie, dlatego nie narzeka" ¶w. Dominik Savio
VII: Dbanie o strój, wygl±d zewnêtrzny
VIII: warto¶æ cz³owieka i jego godno¶ci - ¶w. Józef Kalasancjusz
IX: Wykonywanie sumienne obowi±zków - ¶w. Stanis³aw Kostka
XI: Warto¶æ przebaczenia - b³. Karolina Kózkówna, Maria Goretti
XII: D±¿enie do ¶wiêto¶ci ka¿dego z nas - b³. Ludwik i Zelia Martin (rodzice ¶w. Tereski od Dzieci±tka Jezus) lub Piotr Jerzy Frassati
XIII: Maryja jako wzór do na¶ladowania. - b³. Honorat Ko¼miñski