Wpisujmy tutaj różne, ważne, często zadawane pytania dot. wiary, kościoła... wraz z odpowiedzią
np.
Co zrobić, gdy uświadamiamy sobie, że zapomnieliśmy wyznać grzech podczas spowiedzi?
http://www.deon.pl/religia/duchowosc-i- … rzech.html
Użytkownik
Czy podczas Mszy Świętej wolno wykonywać piosenkę "Barka" i używać gitary czy perkusji?
Wspomnienie obowiązkowe św. Jana Pawła II, papieża
Przypominamy, że tzw. Barka ("Pan kiedyś stanął nad brzegiem") nie jest pieśnią i nie wolno jej wykonywać podczas Mszy świętej (IEP o muzyce, 15).
Przypominamy również szczególnie w tym dniu, że gitara, perkusja czy magnetofon nie są instrumentami liturgicznymi, tak więc nie powinny być wykorzystywane podczas Mszy świętej. (IEP o muzyce, 28-30)
http://musicamsacram.pl/propozycje#2015-10-22
Ostatnio edytowany przez ministrantka (2015-10-23 18:38:40)
Oficjalnie w kościele powinno używać się tylko organ...żadnych gitar, perkusji czy innych instrumentów...tak mi mówiła kiedyś Siostra zakonna...ale myślę, że każdy spotkał się z tym, że Msze Święte oprawiane są zespołami muzycznymi, gdzie jest pełno różnorodnych instrumentów. No i co do piosenki Barka też ją bardzo często słyszę w kościele...no cóż świat idzie do przodu...moim zdaniem to nic złego...jeśli jakaś konkretna forma ma zbliżać nas do Boga to czemu by jej nie wprowadzać do urozmaicenia Mszy Świętej...
Gość
Tez tak uwazam ze tylko organy w kosciele
Ostatnio edytowany przez Róża (2015-10-24 07:13:53)
U mnie na Mszy św. też jest "Barka", i bardzo często na Mszach św. jest zespół muzyczny, czy to nawet na Przystanku Jezus, gdzie jest obecny biskup, który sprawuje Eucharystię, czy na Mszach św. z modl.o uzdrowienie..., do kościoła wchodzi Nowa Ewangelizacja, tak jak Wirydiana napisała "świat idzie do przodu" i kościół także Organy i tak nie zanikną, ale jeśli można i ma to służyć zbliżeniu się człowieka do Pana Boga to jak najbardziej. Takie jest moje zdanie. Gdyby kiedyś jak byłam na rekolekcjach wielkopostnych ze szkołą grały organy zamiast gitar i radosnych piosenek religijnych, które przenikają do serca- moje życie mogłoby wyglądać inaczej, wtedy taka fascynacja przez radosne pieśni, gitary zapaliła we mnie wielkie pragnienia ku którym podążałam ( 1 już się wypełniło, bo dla Boga nie ma nic niemożliwego
).