Praktycznie każde Polskie zgromadzenie, ma poza krajem placówki.
A może powiesz w jakim to było mieście ? Przynajmniej po placówkach będzie można dojść do zgromadzenia
Moderator!
Rita napisał:
Habit granatowy, taki "normalny" czarny welon z białą wypustką i krzyżyk, nie wiem czy był jakis sznurek
mogła być to Służebniczka NMP
Gość
To welon siostry misjonarki NMP - także gdy przyjedzie do Polski, lub gdy siostra z jakichś :-) powodów poprosi to może nosić taki welon, u mnie w parafi jedna siostra NMP taki ma z powodu kłopotów ze słuchem a w tym lepiej słszy niż w tym normalnym.
Gość
Jeśli chodzi o zgromadzenie typowo misyjne to na pewno:
Zgromadzenie Misyjne Służebnic Ducha Świętego (popularnie nazywane werbistkami)-> jak Bóg będzie tak chciał to moje przyszłe zgromadzenie
Siostry Dominikanki Misjonarki Jezusa i Maryi (Dominikanki Misjonarki)
Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Misjonarek Maryi (Franciszkanki Misjonarki)
Siostry Misyjne świętego Piotra Klawera (Klawerianki)
Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości (Matki Teresy z Kalkuty, Misjonarki Miłości)
Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Chrystusa Króla dla Polonii Zagranicznej (Misjonarki Chrystusa Króla)
Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Krwi Chrystusa (Misjonarki Krwi Chrystusa)
Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Świętej Rodziny (Misjonarki Świętej Rodziny )
Misjonarki Najświętszej Maryi Panny Królowej Afryki (Siostry Białe)
Zgromadzenie Sióstr Małych Misjonarek Miłosierdzia (Orionistki )
Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Apostolstwa Katolickiego (Pallotynki)
Użytkownik
Chciałem powiedzieć, że nie każde zgromadzenie które w nazwie ma Misjonarki to zgromadzenie misyjne! Wykreśliłbym Orionistki, Pallotynki i Misjonarki Świętej Rodziny. Wykreśliłbym też Misjonarki Krwi Chrystusa. Na misje na pewno wyjeżdząją Siostry Misjonarki Miłości,. Białe i białe klaretynki (Marii Klareta)
Misjonarki Krwi Chrystusa, są zgr. misyjnym
Do tego można jeszcze zaliczyć Boromeuszki i Sercanki. I po części Opatrznościanki.
Gość
Wszystkie wymienione zgromadzenia są zgromadzeniami misyjnymi i mają swoje placówki rozsiane praktycznie po całym świecie! Oczywiście niemożliwością jest aby wszystkie siostry wyjechały na misje, jednak ważny jest charyzmat misyjny. Życie w duchu misyjnym, nieustanna modlitwa za misjonarzy i samo misyjne powołanie.
Użytkownik
Nie każde Zgromadzenie które ma w nazwie misjonarki jest Zgromadzeniem "misyjnym" i nie każde Zgromadzenie, które ma placówki w krajach misyjnych to misyjne zgromadzenie! Misjonarki Świętej Rodziny są Misjonarkami Kościoła Chrystusowego! Wiem od Sióstr! Jeżeli chodzi o to, że Zgromadzenie, które ma placówki na misjach to od razu powiem że służebniczki Starowiejskie są misyjne? To Ich jest z Polski najwięcej na misjach, więcej od typowo polskich zgromadzeń misyjnych! Albo tych które są w Polsce! Misjonarki Krwi Chrystusa to młode Zgromadzenie mające domy w Polsce i Niemczech! Na dodatek nie wiadomo czy to są Siostry! mają problemy! Nie z każdego Zgromadzenia z którego są Misjonarki to nie Zgromadzenie o duchowości misyjnej! Cytuję wielu znanym wam Siostrę Dominikę- Werbistkę!
"A co do charyzmatow zgromadzen. Jasne, ze prawie wszystkie maja swoich ludzi na misjach, jednak nie wszystki maja charzymat misyjny! W POlsce to: ss. kombonianki, franciszkanki mijnarki Maryi, siostry biale, my czyli werbistki...Moze jeszcze jakies...To, ze w nazwie jest slowo MISJONARKI ITD. nie znaczy, ze misje... CHodzi o zapis w konstytucjach, o ducha misyjnego, o formacje pod katem gloszenia Dobej Nowiny. A mozna to robic leczac, uczac, pomagajac. Tak jak nasze siostry w 44 krajach swiata.
Od 20 lat pracuje w Polsce, mialam i mam pragnienie bezposredniej pracy misyjnej i byc moze, np. u jozefitek bym je spelnila, ale... u nas non stop mysli sie o misjach, zyje tym wszystkim, ofiaruje... I daltego nie zamienilabym sie z nikim innym charyzmatem misyjnym!!"
źródło: http://powolaniowapomoc.p2a.pl/viewtopic.php?id=191&p=2
Te Siostry, które mają zapisane w konsytuacjach, że muszą pracować poz granicami kraju, to te, które wymieniłem wyżej!
Pozdrawiam serdecznie!
Gość
moje siostry mają w Konstytucjach zapis że mają szczególnie dbać o kraje wschodu, nie są zgromadzeniem typowo misyjnym, ale zapis taki mają. Co do Misjonarek Krwi Chrystusa to akurat je znam i to oczernianie ich.
Użytkownik
To nie jest oczernianie. Słyszałem, że mają biedne Siostry problemy i nie wiadomo jak ten problem się zakończy. Także nie wiadomo co z nimi będzie i czy ten problem nie został już jakoś rozwiązany. Nie mniej jednak trzeba modlić się za te Siostry i Ich założyciela. przykra sprawa Wiem z mojego postu, mogła wyjść głupia treść. Przepraszam, jeśli w jakiś sposób uwłaszczyłem Siostrom.
Gość
Ach nie ma co się wykłócać (bo wydaje mi się że do tego prowadzi nasza dyskusja). Nie jestem zbyt kompetentną osobą jeśli chodzi o znajomość zgromadzeń. Kiedyś również poszukiwałam typowo misyjnych i akurat te przeglądałam. Nie wiem jak wygląda treść konstytucji większości z tych zakonów więc jeśli wprowadziłam kogoś w błąd to przepraszam.
Nieraz coś zabrzmi dwuznacznie....
Ale koniec tematu oczerniania zakonu
I tyle
A w końcu się wyjaśniło, o jakie zgromadzenie chodzi autorce wątku czy nie ?
Gość
Me@ chodzi Ci o mnie? czy o anete89?
Bo jeśli o mnie to tak wyjaśniło się
O wszystkich którzy zadali pytanie o zgromadzenie. Przed akcją o oczernianie
A przy okazji Rita, wiesz już co to za zgromadzenie ?
Gość
No właśnie nie wiem i pewnie się nie dowiem... za mało szczegółów zapamiętałam- widziałam "niebieska" przez moment, kiedy wysiadałam z busa i spieszyłam się do szkoły i nie miałam czasu przyjrzeć się dokładnie.
Ale dziękuję za pomoc i dobre chęci
Gość
Dziękuje za odpowiedź na temat zgromadzeń misyjnych. DZIĘKI WIELKIE Z PANEM BOGIEM!!!
__________________________________________________________________________________________
Lublin Franciszkanki Misjonarki Maryji
Nie piszemy jedego posta pod drugim używamy opcji edytuj
Gość
Kochani mam pytanie...ostatnio jechały ze mna pociagiem pewne siostry... których nie znam...maiły czerwone habity-czerwone tzn takie koloru krwi. Czarne welony z podniesieniem widac było włosy na przodzie głowy. Nie miały z boku sznura i różańca tez nie zauważyłam. Jechały z Częstochowy do Bielska... \Może ktoś cos wie?
ach już wiem! to siostry redemptorystki
Ostatnio edytowany przez szukajaca Boga (2010-02-07 18:21:08)
Gość
no taki czerwony ale jakby trochę inny... nie wiem czy to taki całkiem różowy ale coś z różowego ma