Gość
Należą do wielkiej rodziny Karmelu, są zgromadzeniem kontemplacyjno- czynnym starającym żyć wg. małej drogi św. Teresy od Dz. Jezus. Patronem zgromadzenia jest Dzieciątko Jezus, które Siostry starają się naśladować. Zapraszam na www.karmelitanki.pl
Gość
Byłam raz u nich, mam nadzieję, że ta znajomość będzie kontynuowana, czekam tylko na jakąś informacje o spotkaniu w Lublinie...
powaliło mnie, jak siostra którą pierwszy raz widziałam na oczy (i ona mnie) ucałowała mnie w główkę
tak mi się cieplutko zrobiło...
Gość
Gość
śliczne zdjęcia
Użytkownik
Siostry są wspaniałe! Słyszałem o nich same dobre słowa...
Gość
Moja koleżanka była u tych Sióstr na rekolekcjach i bardzo jej sie podobało ;D
Gość
to zdjęcia moje osobiste- oczywiście jestem na nich:-)
Gość
Nie wiem o czym teraz jest gadka ...
Ale muszę się przyznać, ze jak byłam dzieckiem i poznałam Karmelitanki to uważałam ze to są stare panny które nie mogły se chłopaka znaleźć .... Na szczęście myślenie się zmienia
Gość
fajne myślenie, na szczęscie wiele z nich dla Karmelu chłopaka zostawiło:-)
Gość
Boża_Tancerko - byłaś/ jesteś w Karmelu Dzieciątkowym?
Gość
Byłam 2 lata, teraz mam przerwę zdrowotną z możliwością powrotu, jeśli nadal będę czuła, że jest to miejsce które wybrał Bóg.
Gość
rozumiem, a w której prowincji?
Ja już się długo zbieram na to, by je osobiście poznać.. Do tej pory mam tylko kontakt z karmelitankami bosymi... ale mam nadzieję, że w wakacje się uda... Pozdrawiam! i dziękuję za odpowiedź
Gość
z Prowincji Wrocławskiej- zapraszam do Kroczyc koło Zawiercia
Gość
Boża_tancerka ... Ty rocznik zakonny s. Basi ?
W sensie Ty Kaś ?
Ostatnio edytowany przez Dinos (2009-04-24 20:11:05)
Gość
tak
Użytkownik
Nie ma to jak radość we Wspólnocie
Gość
Herb Zgromadzenia
Zgromadzenie umieściło w centrum swego herbu postać Dzieciątka Jezus błogosławiącego prawą ręką, a w lewej trzymającego jabłko królewskie. Herb otaczają słowa św. Teresy od Dzieciątka Jezus: Niebem moim będzie dobrze czynić na ziemi. Całość herbu siostry interpretują następująco. Dzieciątko Jezus jest głównym patronem Zgromadzenia stąd Jego obecność w centralnym miejscu na tle krzyża. Takie ustawienie ma przypominać siostrom, iż winny czcić i naśladować życie Jezusa od Jego narodzin, aż po śmierć. Środkowe pole herbu symbolizuje Górę Karmel, a gwiazda na nim oznacza Maryję. Gwiazda prawa symbolizuje proroka Eliasza, a lewa św. Teresę od Dzieciątka Jezus - szczególną patronkę Zgromadzenia.
http://img9.imageshack.us/img9/8228/herbkdzj.jpg
Gość
Znam kilka siostr z karmelu ktore mieszkaja z=w Łodzi...
Gość
No jedna Siostra jest nawet z mojej parafii- s.Monika Zwierzak
Gość
no ...ale i tak wiekszosci sa w parafi Sw. Wojciecha bo tam prowadza dom dla emerytowanych ksiezy...