Gość
Znam akurat tą gałąź rodziny dominikańskiej... a piszę o nich akurat teraz, bo w sobotę wybieram się do Lublina na pierwsze śluby jednej z sióstr (chyba nawet jej nie znam, ale zaproszenie dostałam, to pojadę :])
Z tego co się orientuje to w Polsce są dwa domy tego Zgromadzenia - Lublin i Częstochowa, w Lublinie mieści się także dom formacyjny - aspirat i postulat, a do nowicjatu siostry jadą do Włoch W sierpniu wyjechały dwie dziewczyny, które znałam
A rekolekcje na których byłam u nich to był czas niesamowitego wyciszenia i modlitwy
Gość
Mój wujek jest na parafii w Częstochowie i tam właśnie są trzy Dominikanki MBR
Prawdopodobnie zagoszczą u nas na wiosnę- wujek je weźmie ze sobą jak przyjedzie
Gość
łał śluby były cudowne
i wesele potem...
i przyjechały nawet te dwie nowicjuszki, o których pisałam wcześniej...
Moderator!
Uwielbiam tam jeździć na rekolekcje, ale myślę, że to nie to zgromadzenie:)
Gość
Stamtąd się znamy, nie?
Moderator!
Tak stamtąd, To był wspaniał czas
Gość
Wiecie co? We ferie poznałam te Dominikanki z Częstochowy to są krejzolki dopiero....
Pozdrawiam s. Monikę i s. Martę(Martusię ) a s. Małgosia akurat wtedy pojechała na rekolekcje do Włoch...
Moderator!
znam s. Marte i s. Monike i s. Gosie wiem, że to są krejzolki, poznałam je na rekolekcjach w Lublinie są superowe
Gość
ja bardzo miło wspominam znajomość z s. Renią, która poznałam na pielgrzymce... Podobał mi się jej zielony kapelusz noszony na welonie
Moderator!
oj ja też ją bardzo milo wspominam jest taka kochaniutka jak szliśmy to przegadałam z nią cały odcinek Caritas a masz może z nią jakiś kontakt?
Caritas napisał:
śluby były cudowne
i wesele potem...
Jak wyglądało wesele??? Jeśli chodzi o zakon to nie słyszałam o tym,dlatego pytam .
Gość
Służebnica - nie mam kontaktu, ale też z nią przegadałam cały odcinek, i potem też nie raz... i w Częstochowie jeszcze ją widziałam ze 2 razy... Kochana istotka...
Kasia K - hm... było trochę jedzenia, śpiewania piosenek religijnych, w między czasie dłuuuga kolejka z życzeniami...
a jeszcze się okazało, ze ta siostra, która składała śluby, to siostra jednego chłopaka, który uczy się w tej szkole co ja...
Moderator!
Szkoda może i w tym roku będzie na pielgrzymce to się z nią zobacze
Użytkownik
Opowiedzcie coś więcej o Tych Siostrach... Jakie mają habity (może ktoś zdjątkiem się podzieli , charyzmat, jakie prowadzą dzieła apostolskie? Pozdrawiam!
Moderator!
Zgromadzenie Sióstr Dominikanek Matki Bożej Różańcowej zostało założone w Iolo (Prato - Włochy) przez ks. Didaco Bessi, który był tercjarzem dominikańskim i przez s. Marię Rosarię Crocifissę Pugelli - pierwsząš przełożoną Zgromadzenia. 8 września 1895 roku pięć dziewcząt z miejscowości Iolo pod kierownictwem ks. Didaco rozpoczęło życie we wspólnocie według reguły Trzeciego Zakonu Dominikańskiego. Pierwotnym celem Instytutu było podnoszenie poziomu życia religijnego i społecznego poprzez katechezę, szkołę dla ubogich dzieci, kierownictwo duchowe i opiekę nad chorymi. Praca w Polsce to głównie katechizacja, praca z dziećmi i młodzieżą, animacja liturgiczna oraz prowadzenie rekolekcji i dni skupienia. Szczególną troską są otaczani ci najmniejsi: ubodzy, chorzy, dzieci pozbawione opieki i zagrożona młodzież.
Siostry starając się odpowiedzieć na konkretne wezwania i potrzebę Nowej Ewangelizacji wypełniają misję głoszenia Słowa Bożego we Włoszech, Indiach, Ekwadorze w Polsce i w Rumunii.
Habity mają koloru białego, mają bialy szkaplerz, czarny pas skórzany, a u boku różaniec welon mają koloru czarnego zakon kontempacyjno-czynny w Polsce jest tylko dwa domu tych sióstr w Lublinie i Częstochowie przy parafii na nowicjat siostry wyjeżdzają do Włoch.
to tak w skrócie
24-26 Kwietnia są u tych sióstr rekolekcje w Lublinie więcej informacji w dziale "rekolekcje i dni skupienia"
Ostatnio edytowany przez Służebnica Pana (2009-04-07 13:11:00)
Użytkownik
A macie jakieś zdjęcia?
Moderator!
mam, mam, i jak wrażenia po obejrzeniu zdjęć ?
Użytkownik
Dzięki za zdjęcia! Jak widzę to Siostrzyczki są bardzo radosne i uśmiechnięte! Pozdrawiam!
Moderator!
oj tak, tak są kochaniutkie- zawsze się uśmiechają warto je poznać
Gość
hej.. ja tutaj stawiam pierwsze kroki.. ale spodobało mi się to, jak piszecie o tych siostrach... czy mogę i ja dostać jakieś zdjęcia?? z góry dziekuję..
ps. starałam się znaleźć stronę internetową tego zgromadzenia, ale mi sie nie udało... wiecie może, czy maja taką??