Gość
Chciałabym polecić Wam filmy, które zrobiły na mnie największe wrażenie:
-Faustyna- film o s. Faustynie, bardzo mi się podoba i często do niego wracam,
-Wielka cisza- moja opinia jest w wątku o tym filmie,
-Pora umierać- wzruszający film o starości, jak nie poddawać się przeznaczeniu ale dążyć do osiągnięcia celu,
-Sen Kasandry- ukazuje jak pieniądze mogą zawładnąć duszą człowieka i jaki ma to skutek,
-Jasminum- pachnąca opowieść o miłości i lęku,
-Choć goni nas czas- w obliczu śmierci nawet pieniądze nie są w stanie zastąpić obecności najbliższych,
-Pokuta-poczucie winy może obciążać sumienie aż do śmierci (piękna muzyka)
-Karol. Papież który pozostał człowiekiem- kontynuacja wspaniałego filmu, według mnie lepsza od produkcji z Jonem Voightem
-Wytańczyć marzenia- hit rekolekcyjny a tak na poważnie to ukazuje że marzenia się spełniają... Tylko trzeba im pomóc
-Step up- obie części spodobały mi się, ale dopiero po pewnym czasie. Warto obejrzeć,
-Alvin i wiewiórki- nie ten jest przyjacielem kto obsypuje nas prezentami tylko ten, kto się o nas troszczy
-Sierociniec- w pewnym momencie nie wiedziałam czy to się dzieje naprawdę, czy to tylko w umyśle bohaterki, czy w końcu to może moja wyobraźnia ale film świetny, zrobiony z pomysłem ale nie polecam osobom o słabych nerwach...
-Katyń- tu chyba nie trzeba komentarza...
-Stygmaty- dla osób o mocniejszych nerwach (np.moja siostra stwierdziła ze ona nie może tego oglądać i to straszne),
-Katedra- krótkometrażowy film Tomasza Bagińskiego nominowany do Oscara. Nie trawię fantasy, ale to mi się akurat spodobało.
Ostatnio edytowany przez Rita (2008-10-03 08:18:57)
Gość
ja polecam ,,Pan od muzyki"
a także horrory japońskie i koreańskie, a nie ich odpowiedniki amerykańskie z wykupionymi prawami do swojej wersji.
Ja tam jednak wole amerykańskie odpowiedniki horrorów.
A tak to wspaniały jest film O objawieniach w Fatimie
kiedyś w tv był tez fajny film :Braciszek
Historia skromnego zakonnika, apostoła dobroci z Wieliczki, brata Alojzego Kosiby. Przez współzakonników nazywanego pieszczotliwie "Alojzaczkiem". Pełnił on obowiązki kwestarza i jałmużnika, słynął z pogody ducha i wielkiej dobroci. Ludziom spotykanym na ulicach Wieliczki dawał uśmiech i dobre słowo. Matki czekające na urodzenie dziecka często prosiły go o modlitwę do Matki Bożej. Brata Alojzego widywano, jak w kościele franciszkańskim długo modlił się przed obrazem Matki Bożej Łaskawej oraz przed wizerunkiem Jezusa Miłosiernego.
Wytańczyć marzenia oglądałam chyba z dwa razy bardzo fajny film również polecam
Karol. Papież który pozostał człowiekiem będzie leciał teraz w październiku chyba 12 i 16 o ile dobrze pamiętam...
Gość
oo tak, "Braciszek" jest super... niesamowicie zrobiony... (Alojzy Kosiba to Sługa Boży)
i "Faustyna" też, chociaż nie oglądałam całości...
zaczęłam ostatnio "Wielką ciszę", ale byłam w takim stanie, że zasypiałam... (nie przez "nudność" filmu, tylko swoje niewyspanie i ogólne zmęczenie...)
Użytkownik
"podaj dalej"
i jeszcze jeden krótkometrażowy
( trailer na stronie:http://pl.youtube.com/watch?v=6gjMx1drNWs&translated=1)
pt. "Most"
Gość
"Prymas" - film o kardynale Wyszyńskim, o jego pobycie w więzieniu, chociaż nie obejmuje całości, urywa się w momencie przenoszenia go do Komańczy
"Mustang" - bajka o pragnieniu wolności
z tymi akurat filmami wiążą mnie także miłe wspomnienia, bo oglądałam je z moimi siostrami w sali przedszkolnej na "Prymasa" to się "umówiłyśmy" któregoś wieczoru, ale z "Mustangiem" to były numery...
Gość
Przypomniałam sobie jeszcze o tym spektaklu Telewizji Polskiej:
http://ww6.tvp.pl/7582,20070915560910.strona
Film jak piękny tak poruszający...
Ostatnio edytowany przez Rita (2008-10-14 14:51:18)
Gość
"Trzeci cud" oglądałam kiedyś u jednego księdza, niesamowity film, polecam
Jakis czas temu bylo "
Cudownie ocalony"
i "kto nigdy nie zyl" takze polecam wspaniale filmy jak dla mnie to szczegolnie ten pierwszy
a teraz kupilam sobie Aniol w Krakowie ogladal ktos?
Gość
polecam rosyjski film ,,Wyspa" o monasterze prawosławnym
Gość
a ja wam powiem, że uwielbiam "romansidła" ostatnio trafiłam na dwa cudowne filmy: "Lepiej późno niż później" (leciał tydzień temu) i "Mamma mia!" (rodzice mnie wyciągnęli do kina...)
Uwielbiam takie historie w filmach... no i te happy endy
Gość
Z ciekawszych filmów widziałam ostatnio ,,Oko", ,,Nawiedzoną narzeczoną" i ,,Świadectwo".
Warto zobaczyć
Gość
boza_tancerka napisał:
polecam rosyjski film ,,Wyspa" o monasterze prawosławnym
Oglądaliśmy ten film na rekolekcjach w Łodzi... ciekawy film.... ale trzeba się w niego wgryźć
My przyjęłyśmy ten film raczej żartobliwie... do dziś zostały nam fajne przezwiska min "Grzyby"....
Użytkownik
co do filmu "Kto nigdy nie żył" to jak najbardziej popieram Tereskę - warty obejrzenia. A dodatkowo "pogoda na jutro" - poza kilkoma niecenzuralnymi scenami bardzo mi się podobał... i żeby nie było podtekstów... taki film oglądaliśmy na rekolekcjach...
Gość
a ja polecam film MISJA
Gość
oglądaliśmy to w zeszłym roku szkolnym, a w zasadzie to na ostatnich lekcjach polskiego
naprawdę świetny film, dołączam się do poleceń
Gość
Polecam film Joni
Gość
kiedyś to oglądałam, a nawet czytałam książkę, na podstawie której to kręcili... Z tego co pamiętam to po książce nie mogłam normalnie spać po nocach...
A jeszcze chciałam wam polecić bajkę, którą oglądaliśmy ostatnio na spotkaniu z księdzem w mojej rodzinnej parafii, do której rzadko się przyznaję, a mianowicie jest to film "WALL•E" (czyt. Łoli)...
Użytkownik
skoro juz przy bajkach jesteśmy, to polecam "Po rozum do mrówek"... i jeszce ostatnio moja siostra oglądała "dzwoneczek" i jakoś o dziwo też do gustu mi przypadło
Moderator!
"Madagaskar" lub "Epoka lodowcowa" Polecam