Florystka
Czy zastanawiali¶cie siê kiedy¶ nad swoimi imionami,dlaczego rodzice w³a¶nie takie a nie inne wybrali,co oznacza i sk±d pochodzi,kim byli ¶wiêci o tym imieniu i wogóle czy to jakie macie imiê wp³ynê³o na wasze ¿ycie.
Ja mam na imiê Beata,nie znam bli¿ej powodów dlaczego tak mnie nazwano(babcia zaproponowa³a i siê spodoba³o)Nie cierpia³am tego imienia,zazdro¶ci³am kole¿ankom do których mówiono:Aniu,Kasiu,Basiu,Zosiu,ja te¿ chcia³am byæ -sia.Teraz pokocha³am moje imiê,a sta³o siê to za spraw± zwyk³ego s³ownika imion.Przeczyta³am tam:Beata znaczy szczê¶liwa,b³ogos³awiona.Skoro sam Bóg nada³ mi przez rodziców miano b³ogos³awionej to to zobowi±zuje.Postanowi³am wtedy d±¿yæ ze wszystkich si³ do tego aby zas³u¿yæ na to imiê.To taka moja krótka historia o tym jak moje imiê przybli¿y³o mnie do Mi³o¶ci.
Gość
To z moim imieniem to by³o tak. Kole¿anka mojej mamy mia³a córkê o imieniu Lucyna i mojej mamie tak siê podoba³o gdy ta kole¿anka mówi³a jaka to jej Lucynka jest m±dra itd
A co do ciekawych "historii " z moim imieniem to tak na dobr± sprawê po czê¶ci moje powo³anie gdzie¶ tam ma zwi±zek w³asnie z moim imieniem. Dlaczego? Kiedy¶ bêd±c na Mszy (jako 5-6 letnie dziecko) w obcym ko¶ciele (bodaj¿e jaka¶ pielgrzymka) siedz±c z rodzicami i z kuzynk± podesz³a do nas siostra zakonna i zapyta³a czy nie poroznosi³yby¶my jaki¶ karteczek z piosenk±. Tak wiêc wraz z kuzynk± posz³y¶my na chór i tam spotka³am po raz pierwszy osobê o tym samym imieniu co moje:D a by³a to s. Lucyna - organistka. Zapyta³a nas jak siê nazywamy i do mnie powiedzia³a, ¿e bêdê siostr± zakonn±. Oj ale wtedy by³am z³a...
Teraz siê z tego ¶miejê bo idê w ¶lady tej siostry. Organistk± ju¿ jestem a co dalej to czas poka¿e.
A moje imiê rodzice wybrali podczas pielgrzymki do Izraela ...
Podobno spotkali tam niejak± Weronikê, która go¶ci³a ich u siebie w domu ...
Tak wiêc, zosta³am Weronika.
Co prawda podoba mi siê moja imiê, ale wolê jak mówi siê do mnie Ika
A jak ka¿dy wie Weronika to z greki od s³ów phero – nie¶æ i nike – zwyciêstwo.
Gość
Me@ napisał:
A jak ka¿dy wie Weronika to z greki od s³ów phero – nie¶æ i nike – zwyciêstwo.
Na zajêciach z botaniki poznali¶my bardziej przyziemne znaczenie - przetacznik ;]
czyli takie urocze zió³ko m. in. wspomagaj±ce pamiêæ i lecz±ce z³ogi cholesterolowe :]
Moje drugie imiê - Julia - mam po prababci, poniewa¿ akurat tego samego dnia, kiedy rodzice dowiedzieli siê, ¿e bêd± mnie mieli, samochód ¶miertelnie j± potr±ci³... [kiedy spokojnie sz³a chodnikiem, nawiasem mówi±c].
Zgodnie z t± zasad± "upamiêtniaj±c±", na które¶ imiê powinnam mieæ Zofia, bo urodzi³am siê równiutko w urodziny mojej babci, ale jak widaæ rodzice odst±pili od tej regu³y :]
s. Maksymilla
Moje imiê wymy¶li³a siostra Mia³am nazywaæ siê Jagoda albo Ala, ale moja siostra wpad³a na pomys³, ¿e mo¿e byæ Sandra I tak zosta³o Ale i tak mówi± na mnie Jagoda albo D¿agoda, ale to ju¿ w gronie znajomych
A drugie imiê, czyli Jolanta, mam po mamie
A na trzecie wpad³am ju¿ sama
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Użytkownik
moje pierwsze imiê wziê³o siê st±d ¿e nie by³o ¿adnego pomys³u i wszyscy siê g³owili jak mnie nazwaæ a potem jak ju¿ siê urodzi³am to zdecydowali ¿e trzeba mi daæ jakie¶ w ich mniemaniu szlachetne imiê którego jeszcze w rodzince nie ma wiêc zosta³am Ann± czyli z hebrajskiego ³aska... Nie powiem ¿eby to imiê do mnie nie pasowa³o, bo bynajmniej Bóg mi w swoim ¿yciu ³ask nie szczêdzi... Zreszt± wczoraj np. gdy rozmawia³am z s.inspektork± na temat mojego powo³ania, powiedzia³a ¿e mam szczê¶cie bo zawsze jest tak, ¿e siostry, których imienniczka przychodzi do Zgromadzenia w sposób szczególny otaczaj± j± swoj± modlitw±... a u salezjanek sióstr o moim imieniu jest akurat baaaardzo du¿o (chyba ¿aden inne imiê siê czê¶ciej nie powtarza)... poza tym mam to szczê¶cie (?) ¿e dzieñ moich imienin jest powszechnie znan± dat± i nigdy nie da siê tak ¿e nikt nie wie o moich imieninach, a przez ostatnie 3 lata wypada zawsze w czasie rekolekcji organizowanych przez salezjanki, wiêc mam okazjê ¶wiêtowaæ razem z moimi siostrami, a przy okazji nas³uchaæ siê wielu ciekawych rzeczy od nich na mój temat a moje drugie imiê to Maria, bo moi rodzice stwierdzili ¿e to tak ³adnie brzmi... zreszt± to zestawienie Anna Maria jest takie bardzo powszechne... ale my¶lê ¿e to zestawienie te¿ nie jest przypadkowe... kiedy¶ siostry zwróci³y mi na to uwagê, ¿e to takie szczególne ¿e chcê byæ Córk± Maryi Wspomo¿ycielki, a jednocze¶nie jakby noszê imiê swojej Matki i babci (Maryja - Matka, ¶w. Anna - babcia)... wiêc my¶lê ¿e choæby teoretycznie nie wiem jak przypadkowo by³y nadane imiona to u Boga przypadków nie ma... a co do trzeciego imienia to mia³am do wyboru wybraæ albo moje pierwsze albo moje drugie, bo biskup powiedzia³ ¿e trzeba zachowaæ jedno¶æ miêdzy sakramentem chrztu ¶w. i bierzmowania dlatego je¶li ma siê ju¿ ¶wiêtego patrona to nie wolno braæ nowego... dlatego jestem Anna Maria Anna...
Gość
Tak mi siê przypomnia³y jedne z moich rekolekcji na których by³y 3 Anie (i wszystkie wybiera³y siê do klasztoru) ponadto mo¿e 2 dziewczyny z obecnych (bodaj¿e 15) nie ma³y na ¿adne z imion Anna (notabene ja tez mam na drugie Ania). Podczas rozmowy przy obiedzie
s. Anna mówi: ""no tak bo wszystkie Anie to...."
i kto¶ z siedz±cych dokoñczy³: ".... id± do klasztoru"
a Siostra na to: " NIE! Wszystkie Anie to fajne dziewczyny"
Oj by³o weso³o...
Przepraszam, ¿e tak nie w temacie, ale nie mog³am siê powstrzymaæ
Mam na imiê Katarzyna,znaczenie imienia: "czysta, bez skazy"
Ostatnio czêsto trafia³am na kwiat lilii, jak siê pó¼niej okaza³o Pan Bóg pokazywa³ mi ten kwiat,poniewa¿ lilia te¿ znaczy czysta, a wiêc mam stawaæ przed Nim zawsze z czystym sercem ;-).
Moj± patronk± jest ¶w.Katarzyna Laboure- francuska szarytka, mistyczka, która mia³a objawienie Cudownego Medalika
Na pocz±tku mia³am mieæ na imiê Justyna - mojej mamie bardzo siê to imiê podoba³o, dlatego, ¿e uwielbia³a aktorkê (nie pamiêtam nazwiska), która tak w³a¶nie siê nazywa³a. Jednak zwi±zku z tym, ¿e jej przyjació³ka nazwa³a tak swoj± córeczkê, to moja kochana rodzicielka nie chcia³a siê powtarzaæ i tak jestem Martyna By³o to te¿ pój¶cie na kompromis z moim tat±, któremu nie odpowiada³o Justyna. Na li¶cie imion dla mnie znajdowa³o siê równie¿ imiê ¯aneta, ale cieszê siê, ¿e moi rodzice mnie tak nie nazwali, gdy¿ nie nie podoba mi siê to imiê. W ogóle to do 2 klasy w gimnazjum bardzo siê martwi³am, ¿e nie mam ¿adnej patronki w¶ród ¶wiêtych, a¿ wreszcie dziêki mojemu ksiêdzu proboszczowi trafi³am na ¶w. Martynê - patronkê Rzymu i karmi±cych kobiet Pochodzi³a ona z zamo¿nej rodziny, ale ca³y swój maj±tek rozda³a biednym, a sama z³o¿y³a ¶luby czysto¶ci. W czasach, w których ¿y³a cesarz Aleksander Sewerus kaza³ wytêpiæ wszystkich chrze¶cijan. ¦w. Martynê poddano torturom i ¶ciêto, po tym, jak nie chcia³a z³o¿yæ ofiary bo¿kowi Appolinowi.
¦w. Martyna z Matk± Bo¿± i Dzieci±tkiem Jezus
Gość
Mój Tata chcia³, bym mia³a na imiê Weronika, bo zwyczajnie tak siê jemu podoba³o. Mama jednak wola³a Monika, gdy¿ w jakim¶ serialu uwielbianym przez mamê by³a aktorka o nieziemskiej urodzie nosz±ca w³a¶nie takie imiê Ja jednak ufam, ¿e to nie tylko 'jaki¶ serial', ale Duch ¦wiêty tchn±³ rodziców. Dziêki nim mam patronkê od której mogê codziennie, nieugiêcie uczyæ siê cierpliwo¶ci (której mi wci±¿ tak bardzo brakuje).
Chwa³a Panu!
Ostatnio edytowany przez nisia (2010-12-26 09:57:05)
Gość
ja mam na imiê Aleksandra wybra³ mi je mój chrzestny
mojej mamie bardzo podobalo sie imie Magdalena ( tam mam na drugie ) ale tuz przed mimi narodzeniem gdy mija mam mieszkala u cioci ( mamy mojego chrzestnego ) gdyz mieszkamy na wsi a do szpitalla mamy jakies 18-20 km ciagle przegladli kalendarz i on wymyslil ze Aleksadnra bo
1 obchodzi imieniny 18 maja (data urodzin Jana Pawla II )
2 w rodzine nie ma Aleksandry
3 ladny skrot Ola
no i tak zostalam Aleksandra Magdalena Aniela ( ale to ostatnie to sama wybralam
Gość
Marlena bo ... Marlena
Mama wpad³a na taki pomys³.
W szkole podstawowej strasznie nie podoba³o mi siê moje imiê, bo by³am jedyn± Marlen± w ca³ej szkole a ja nie lubi³am/ nie lubiê siê wyró¿niaæ. Ale przywyk³am do niego. Jest du¿o lepsze od mojego drugiego imienia- Janina. Po prababci. A trzecie Faustyna.
Marlena Janina Faustyna ... rymuje siê
"Co prawda podoba mi siê moja imiê, ale wolê jak mówi siê do mnie Ika
A jak ka¿dy wie Weronika to z greki od s³ów phero – nie¶æ i nike – zwyciêstwo."
A mnie te¿ dali Weronika, mia³a byæ Tamara jak babcia chcia³a ale Tata zaoponowa³ i wybra³ greckie - tradycja rodzinna {jestem greczynka z pochodzenia}.
I znaczy Wera ikon czyli prawdziwe oblicze.
Gość
a ja jestem Justyna- nie wiem dlaczego.. BO TAK
oficjalnie: Justyna Ewa Faustyna - równie¿ siê rymuje. ¶wie¿o po bierzmowaniu jestem, wiêc dopiero od niedawna tytu³ujê siê trzema imionami
Florystka
Hm,ja te¿ mogê siê tytu³owaæ trzema:Beata(chrzcielne),Bernadetta(z bierzmowania)Anastazja(to przynios³am sobie w dzieñ urodzenia)
Gość
Mia³am nosiæ zupe³nie inne imiê, ale...
Uwielbiam swoje imiê i ¶wietnie do mnie pasuje, do mojego stylu ¿ycia, charakteru i... ogólnie
Wierna Mi³o¶ci
Moje imiê z pocz±tku nie cierpia³am, kiedy¶ Anna by³o bardzo popularne wiêc du¿o dziewczyn tak ma na imiê. Teraz inaczej na to patrzê Anna znaczy ³aska i jestem z tego dumna.
Gość
Anna to przepiêkne imiê Ma piekne znaczenie ale jest zawsze w modzie i ma takie królewskie brzmienie
Gość
Moje imiê to Barbara, czyli cudzoziemka... i co¶ w tym jest. Od zawsze mam poczucie, ¿e nie pasujê, ¿e jestem obca w tym miejscu, w którym obecnie siê znajdujê ("nie z tego ¶wiata jestem" parafrazuj±c Jezusa). Imiê otrzyma³am, aby obchodziæ dzieñ imienin wraz z moj± matul±. Wiem, nie wyszukany powód. A co do mojej patronki, nie trzeba jej (chyba) przedstawiaæ
Wierna Mi³o¶ci
Rita napisał:
Anna to przepiêkne imiê Ma piekne znaczenie ale jest zawsze w modzie i ma takie królewskie brzmienie
We Francji w Bretani ¶w. Anna Jest patronk±. Wiêc w ka¿dym ko¶ciele mo¿na j± zauwa¿yæ.
Oj z t± mod±.