"Furta"

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2010-12-17 19:54:16

Bo¿a owieczka

Florystka

Punktów :   

Twoje imiê

Czy zastanawiali¶cie siê kiedy¶ nad swoimi imionami,dlaczego rodzice w³a¶nie takie a nie inne wybrali,co oznacza i sk±d pochodzi,kim byli ¶wiêci o tym imieniu i wogóle czy to jakie macie imiê wp³ynê³o na wasze ¿ycie.

Ja mam na imiê Beata,nie znam bli¿ej powodów dlaczego tak mnie nazwano(babcia zaproponowa³a i siê spodoba³o)Nie cierpia³am tego imienia,zazdro¶ci³am kole¿ankom do których mówiono:Aniu,Kasiu,Basiu,Zosiu,ja te¿ chcia³am byæ -sia.Teraz pokocha³am moje imiê,a sta³o siê to za spraw± zwyk³ego s³ownika imion.Przeczyta³am tam:Beata znaczy szczê¶liwa,b³ogos³awiona.Skoro sam Bóg nada³ mi przez rodziców miano b³ogos³awionej to to zobowi±zuje.Postanowi³am wtedy d±¿yæ ze wszystkich si³ do tego aby zas³u¿yæ na to imiê.To taka moja krótka historia o tym jak moje imiê przybli¿y³o mnie do Mi³o¶ci.

#2 2010-12-17 20:05:30

Lusi

Gość

Re: Twoje imiê

To z moim imieniem to by³o tak. Kole¿anka mojej mamy mia³a córkê o imieniu Lucyna i mojej mamie tak siê podoba³o gdy ta kole¿anka mówi³a jaka to jej Lucynka jest  m±dra itd
A co do ciekawych "historii " z moim imieniem to tak na dobr± sprawê po czê¶ci moje powo³anie gdzie¶ tam ma zwi±zek w³asnie z moim imieniem. Dlaczego? Kiedy¶ bêd±c na Mszy (jako 5-6 letnie dziecko) w obcym ko¶ciele (bodaj¿e jaka¶ pielgrzymka) siedz±c z rodzicami i z kuzynk± podesz³a do nas siostra zakonna i zapyta³a czy nie poroznosi³yby¶my jaki¶ karteczek z piosenk±. Tak wiêc wraz z kuzynk± posz³y¶my na chór i tam spotka³am po raz pierwszy osobê o tym samym imieniu co moje:D a by³a to s. Lucyna - organistka. Zapyta³a nas jak siê nazywamy i do mnie powiedzia³a, ¿e bêdê siostr± zakonn±. Oj ale wtedy by³am z³a...
Teraz siê z tego ¶miejê bo idê w ¶lady tej siostry. Organistk± ju¿ jestem a co dalej to czas poka¿e.

#3 2010-12-18 09:58:13

Me@

"Podró¿ na wschód..."

Punktów :   

A moje imiê rodzice wybrali podczas pielgrzymki do Izraela ...
Podobno spotkali tam niejak± Weronikê, która go¶ci³a ich u siebie w domu ...
Tak wiêc, zosta³am Weronika.

Co prawda podoba mi siê moja imiê, ale wolê jak mówi siê do mnie Ika
A jak ka¿dy wie Weronika to z greki od s³ów phero – nie¶æ i nike – zwyciêstwo.

" Postaw , Panie, stra¿ przy moich ustach
I wartê przy bramie warg moich.
Nie sk³aniaj mego serca do z³ego s³owa "

#4 2010-12-18 12:51:56

Estera

Gość

Me@ napisał:

A jak ka¿dy wie Weronika to z greki od s³ów phero – nie¶æ i nike – zwyciêstwo.

Na zajêciach z botaniki poznali¶my bardziej przyziemne znaczenie - przetacznik ;]
czyli takie urocze zió³ko m. in. wspomagaj±ce pamiêæ i lecz±ce z³ogi cholesterolowe :]

Moje drugie imiê - Julia - mam po prababci, poniewa¿ akurat tego samego dnia, kiedy rodzice dowiedzieli siê, ¿e bêd± mnie mieli, samochód ¶miertelnie j± potr±ci³... [kiedy spokojnie sz³a chodnikiem, nawiasem mówi±c].

Zgodnie z t± zasad± "upamiêtniaj±c±", na które¶ imiê powinnam mieæ Zofia, bo urodzi³am siê równiutko w urodziny mojej babci, ale jak widaæ rodzice odst±pili od tej regu³y :]

#5 2010-12-18 14:10:28

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!
Punktów :   10 

Moje imiê wymy¶li³a siostra Mia³am nazywaæ siê Jagoda albo Ala, ale moja siostra wpad³a na pomys³, ¿e mo¿e byæ Sandra I tak zosta³o Ale i tak mówi± na mnie Jagoda albo D¿agoda, ale to ju¿ w gronie znajomych

A drugie imiê, czyli Jolanta, mam po mamie

A na trzecie wpad³am ju¿ sama

Bo On jest dobry, bardzo dobry...

#6 2010-12-18 18:31:28

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

moje pierwsze imiê wziê³o siê st±d ¿e nie by³o ¿adnego pomys³u i wszyscy siê g³owili jak mnie nazwaæ a potem jak ju¿ siê urodzi³am to zdecydowali ¿e trzeba mi daæ jakie¶ w ich mniemaniu szlachetne imiê którego jeszcze w rodzince nie ma wiêc zosta³am Ann± czyli z hebrajskiego ³aska... Nie powiem ¿eby to imiê do mnie nie pasowa³o, bo bynajmniej Bóg mi w swoim ¿yciu ³ask nie szczêdzi... Zreszt± wczoraj np. gdy rozmawia³am z s.inspektork± na temat mojego powo³ania, powiedzia³a ¿e mam szczê¶cie bo zawsze jest tak, ¿e siostry, których imienniczka przychodzi do Zgromadzenia w sposób szczególny otaczaj± j± swoj± modlitw±... a u salezjanek sióstr o moim imieniu jest akurat baaaardzo du¿o (chyba ¿aden inne imiê siê czê¶ciej nie powtarza)... poza tym mam to szczê¶cie (?) ¿e dzieñ moich imienin jest powszechnie znan± dat± i nigdy nie da siê tak ¿e nikt nie wie o moich imieninach, a przez ostatnie 3 lata wypada zawsze w czasie rekolekcji organizowanych przez salezjanki, wiêc mam okazjê ¶wiêtowaæ razem z moimi siostrami, a przy okazji nas³uchaæ siê wielu ciekawych rzeczy od nich na mój temat a moje drugie imiê to Maria, bo moi rodzice stwierdzili ¿e to tak ³adnie brzmi... zreszt± to zestawienie Anna Maria jest takie bardzo powszechne... ale my¶lê ¿e to zestawienie te¿ nie jest przypadkowe... kiedy¶ siostry zwróci³y mi na to uwagê, ¿e to takie szczególne ¿e chcê byæ Córk± Maryi Wspomo¿ycielki, a jednocze¶nie jakby noszê imiê swojej Matki i babci (Maryja - Matka, ¶w. Anna - babcia)... wiêc my¶lê ¿e choæby teoretycznie nie wiem jak przypadkowo by³y nadane imiona to u Boga przypadków nie ma... a co do trzeciego imienia to mia³am do wyboru wybraæ albo moje pierwsze albo moje drugie, bo biskup powiedzia³ ¿e trzeba zachowaæ jedno¶æ miêdzy sakramentem chrztu ¶w. i bierzmowania dlatego je¶li ma siê ju¿ ¶wiêtego patrona to nie wolno braæ nowego... dlatego jestem Anna Maria Anna...

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

#7 2010-12-18 20:10:26

Lusi

Gość

Tak mi siê przypomnia³y jedne z moich rekolekcji na których by³y 3 Anie (i wszystkie wybiera³y siê do klasztoru) ponadto mo¿e 2 dziewczyny z obecnych (bodaj¿e 15) nie ma³y na ¿adne z imion Anna (notabene ja tez mam na drugie Ania). Podczas rozmowy przy obiedzie
s. Anna mówi: ""no tak bo wszystkie Anie to...."
i kto¶ z siedz±cych dokoñczy³: ".... id± do klasztoru"
a Siostra na to: " NIE! Wszystkie Anie to fajne dziewczyny"
Oj by³o weso³o...
Przepraszam, ¿e tak nie w temacie, ale nie mog³am siê powstrzymaæ

#8 2010-12-19 11:27:50

Kasia K

Administrator

4576923
SkÄ…d: Witnica
Punktów :   14 

Mam na imiê Katarzyna,znaczenie imienia: "czysta, bez skazy"
Ostatnio czêsto trafia³am na kwiat lilii, jak siê pó¼niej okaza³o Pan Bóg pokazywa³ mi ten kwiat,poniewa¿ lilia te¿ znaczy czysta, a wiêc mam stawaæ przed Nim zawsze z czystym sercem ;-).
Moj± patronk± jest ¶w.Katarzyna Laboure- francuska szarytka, mistyczka, która mia³a objawienie Cudownego Medalika

Wpatrywaæ siê Panie, w Twe ¶wiête Cia³o, pragnê do koñca moich dni,
bo me serce Ciebie pokocha³o, ukrytego w bia³ej Hostii.

B±d¼ uwielbiony za dzie³a Twoje, modlitw± uczyñ ¿ycie moje! (30.05.2010)             
mój blog- zapraszam:  http://wszystkozaczynasieodmodlitwy.blogspot.com/

#9 2010-12-19 16:01:05

Siasia

Kochaj±ca Pana ♥

Punktów :   

Na pocz±tku mia³am mieæ na imiê Justyna - mojej mamie bardzo siê to imiê podoba³o, dlatego, ¿e uwielbia³a aktorkê (nie pamiêtam nazwiska), która tak w³a¶nie siê nazywa³a. Jednak zwi±zku z tym, ¿e jej przyjació³ka nazwa³a tak swoj± córeczkê, to moja kochana rodzicielka nie chcia³a siê powtarzaæ i tak jestem Martyna By³o to te¿ pój¶cie na kompromis z moim tat±, któremu nie odpowiada³o Justyna. Na li¶cie imion dla mnie znajdowa³o siê równie¿ imiê ¯aneta, ale cieszê siê, ¿e moi rodzice mnie tak nie nazwali, gdy¿ nie nie podoba mi siê to imiê. W ogóle to do 2 klasy w gimnazjum bardzo siê martwi³am, ¿e nie mam ¿adnej patronki w¶ród ¶wiêtych, a¿ wreszcie dziêki mojemu ksiêdzu proboszczowi trafi³am na ¶w. Martynê - patronkê Rzymu i karmi±cych kobiet Pochodzi³a ona z zamo¿nej rodziny, ale ca³y swój maj±tek rozda³a biednym, a sama z³o¿y³a ¶luby czysto¶ci. W czasach, w których ¿y³a cesarz Aleksander Sewerus kaza³ wytêpiæ wszystkich chrze¶cijan. ¦w. Martynê poddano torturom i ¶ciêto, po tym, jak nie chcia³a z³o¿yæ ofiary bo¿kowi Appolinowi.

http://1.bp.blogspot.com/_XJLRfM7_000/S2N5PsspEoI/AAAAAAAAAcw/40v54RssL4M/s400/St+Martine+2.jpg

¦w. Martyna z Matk± Bo¿± i Dzieci±tkiem Jezus

Kochaj i rób, co chcesz

¶w. Augustyn

#10 2010-12-26 09:52:39

nisia

Gość

Mój Tata chcia³, bym mia³a na imiê Weronika, bo zwyczajnie tak siê jemu podoba³o. Mama jednak wola³a Monika, gdy¿ w jakim¶ serialu uwielbianym przez mamê by³a aktorka o nieziemskiej urodzie nosz±ca w³a¶nie takie imiê Ja jednak ufam, ¿e to nie tylko 'jaki¶ serial', ale Duch ¦wiêty tchn±³ rodziców. Dziêki nim mam patronkê od której mogê codziennie, nieugiêcie uczyæ siê cierpliwo¶ci (której mi wci±¿ tak bardzo brakuje).

http://www.fzspoznan.franciszkanie.pl/Rysunki/monika1.jpg
Chwa³a Panu!

Ostatnio edytowany przez nisia (2010-12-26 09:57:05)

#11 2011-07-03 14:42:08

zagubiona

Gość

ja mam na imiê Aleksandra wybra³ mi je mój chrzestny
mojej mamie bardzo podobalo sie imie Magdalena ( tam mam na drugie ) ale tuz przed mimi narodzeniem gdy mija mam mieszkala u cioci ( mamy mojego chrzestnego ) gdyz mieszkamy na wsi a do szpitalla mamy jakies 18-20 km ciagle przegladli kalendarz i on wymyslil ze Aleksadnra bo
1 obchodzi imieniny 18 maja (data urodzin Jana Pawla II )
2 w rodzine nie ma Aleksandry
3 ladny skrot Ola
no i tak zostalam Aleksandra Magdalena Aniela ( ale to ostatnie to sama wybralam

#12 2011-07-04 08:30:47

lenka16

Gość

Marlena bo ... Marlena
Mama wpad³a na taki pomys³.
W szkole podstawowej strasznie nie podoba³o mi siê moje imiê, bo by³am jedyn± Marlen± w ca³ej szkole a ja nie lubi³am/ nie lubiê siê wyró¿niaæ. Ale przywyk³am do niego. Jest du¿o lepsze od mojego drugiego imienia- Janina. Po prababci. A trzecie Faustyna.
Marlena Janina Faustyna ... rymuje siê

#13 2011-08-19 09:45:33

weraikon

Użytkownik

Punktów :   

"Co prawda podoba mi siê moja imiê, ale wolê jak mówi siê do mnie Ika
A jak ka¿dy wie Weronika to z greki od s³ów phero – nie¶æ i nike – zwyciêstwo."

A mnie te¿ dali Weronika, mia³a byæ Tamara jak babcia chcia³a ale Tata zaoponowa³ i wybra³ greckie - tradycja rodzinna {jestem greczynka z pochodzenia}.
I znaczy Wera ikon czyli prawdziwe oblicze.

„Da³em ci poznaæ ca³± tw± nêdzê, aby¶ ca³a opar³a siê na Mnie… Ile Mi zaufasz, tyle ci pomogê”.

#14 2011-08-19 20:46:32

dzidziu¶

Gość

a ja jestem Justyna- nie wiem dlaczego.. BO TAK
oficjalnie: Justyna Ewa Faustyna - równie¿ siê rymuje. ¶wie¿o po bierzmowaniu jestem, wiêc dopiero od niedawna tytu³ujê siê trzema imionami

#15 2011-08-20 20:23:58

Bo¿a owieczka

Florystka

Punktów :   

Hm,ja te¿ mogê siê tytu³owaæ trzema:Beata(chrzcielne),Bernadetta(z bierzmowania)Anastazja(to przynios³am sobie w dzieñ urodzenia)

#16 2011-08-22 17:23:20

Rita

Gość

Mia³am nosiæ zupe³nie inne imiê, ale...
Uwielbiam swoje imiê i ¶wietnie do mnie pasuje, do mojego stylu ¿ycia, charakteru i... ogólnie

#17 2011-08-30 07:02:19

Ana

Wierna Mi³o¶ci

Moje imiê z pocz±tku nie cierpia³am, kiedy¶ Anna by³o bardzo popularne wiêc du¿o dziewczyn tak ma na imiê. Teraz inaczej na to patrzê Anna znaczy ³aska i jestem z tego dumna.

#18 2011-08-30 19:30:32

Rita

Gość

Anna to przepiêkne imiê Ma piekne znaczenie ale jest zawsze w modzie i ma takie królewskie brzmienie

#19 2011-08-31 08:54:08

A-psik

Gość

Moje imiê to Barbara, czyli cudzoziemka... i co¶ w tym jest. Od zawsze mam poczucie, ¿e nie pasujê, ¿e jestem obca w tym miejscu, w którym obecnie siê znajdujê ("nie z tego ¶wiata jestem" parafrazuj±c Jezusa). Imiê otrzyma³am, aby obchodziæ dzieñ imienin wraz z moj± matul±. Wiem, nie wyszukany powód. A co do mojej patronki, nie trzeba jej (chyba) przedstawiaæ

#20 2011-08-31 15:01:37

Ana

Wierna Mi³o¶ci

Rita napisał:

Anna to przepiêkne imiê Ma piekne znaczenie ale jest zawsze w modzie i ma takie królewskie brzmienie

We Francji w Bretani ¶w. Anna Jest patronk±. Wiêc w ka¿dym ko¶ciele mo¿na j± zauwa¿yæ.
Oj z t± mod±.

Stopka forum

RSS