Ja mam na imię Jagoda i chociaż kiedyś bardzo się go wstydziłam, teraz bardzo mi się podoba. Przyjaciele wołają na mnie Dźagoda, Jagódka, Jaga, a skąd się wzięło? Przyjaciółka mamy tak miała na imię i pewnie stąd.
Gość
Agnieszka.. po moim urodzeniu tata poszedł mnie" zapisać" do chrztu.. mama dała mu 3 imiona i miał wybrać jedno : Kinga, Jadwiga lub Agnieszka.. Wybrał idealne!. bardzo lubię moje imię i kocham świętą Agnieszkę.. Agnus znaczy baranek, a że z bierzmowania mam Wiktoria co w znaczeniu łacińskim (Victoria) oznacza zwycięstwo, to tak pokornie tłumaczę sobie Baranek Zwyciężył - w tobie zwyciężył!.
Moja Przyjaciółka ma na imię Agnieszka i jest najwspanialszym człowiekiem na świecie
Gość
"Pierwsze" moje imię to Emilia.
Było kilka propozycji, wybrali to.
Kiedyś z ciekawości sprawdzałam okazało się, że była jakaś Zakonnica, już św. Emilia.
Ale teraz (wow) patrzę dokładniej:
bł. Emilia Maria Wilhelmina de Rodat (1787-1852) - Założycielka Zgromadzenia Zakonnego Świętej Rodziny
św. Emilia de Vialar (1797-1856) – Zakonnica, Założycielka Zgromadzenia pod wezwaniem św. Józefa od Zjawienia
Dziwnym trafem jestem w aspiracie w Zgromadzeniu Zakonnym Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu...
Imię ze chrztu mam po Babci: Brygida
Brygida Szwedzka – Założycielka Zakonu Brygidek
Imię z bierzmowania mam Faustyna, oczywiście po św. s. M. Faustynie Kowalskiej od Najświętszego Sakramentu
Ja też mam z bierzmowania Teresa, piękną mamy patronkę Siostro
Gość
J an pierwsze mam Olga choć miałam być Michałem
Na drugie mam Bronisława po babci
Na trzecie wezmę sobie chyba Teresa na pamiątkę mojej ukochanej św.Teresy.
s. Maksymilla
Jak jest OO. to znaczy ojcowie, a jak tylko o. to znaczy ojciec.
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
s. Maksymilla
Tak, to tyle Tak samo jest z siostrami: SS. to siostry, a s. to po prostu siostra
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
a ja... Miałam być Daria. I CAŁE szczęście moja kochana Babcia się uparła i jestem Karolina. W sumie nie wiem czemu. Kiedyś też mi się to imię nie podobało... Ale bł. Karolina to cudowna patronka. A na drugie mam Daria (kompromis musiał być ) A na trzecie mam Ola, tzn Aleksandra, a o tym dlaczego pisałam w innym wątku
Gość
Ja jestem Natalia, a dlaczego ? Bo tylko w tym imieniu moi rodzice byli zgodni
Mam na imię Patrycja; znajomi używają różnych zdrobnień ale mi najbardziej odpowiada Pati Miałam być Katarzyną ale kuzynka przyszła na świat szybciej i ,,sprzątnęła mi to imię z przed nosa" i chyba dobrze, że tak wyszło; zostało więc Patrycja Katarzyna a z bierzmowania mam Julia
Ostatnio edytowany przez SCHUTZE89 (2013-02-27 22:25:20)
Gość
Teresa, ale wolę jak ktoś do mnie mówi Teniu
Alicja .... miałam miec na imię Agata gdyż rodziłam sę z koncem stycznia..
a co znaczy Alicja ? hm kiedys szukałam tego..ale w sumie nie wiadomo dokładnie od czego to pochodzi ..z niem. od adelheidy..
z bierzmowania wybrałam sobie bł. Salomeę - księżniczke piastowską, fundatorkę klasztoru klarysek w Krakowie na Skałkach
Ostatnio edytowany przez Kartka (2013-07-08 22:00:56)
Ja mam na imię Grzegorz. Nie wiem właściwie dlaczego, ale wiem, że tata mi je wybrał. (za to znam pochodzenie swojego drugiego imienia - Jan. Mam je po wujku mojej mamy, którego nawet nie znałem, ale ponoć jestem do niego trochę podobny ). Wracając do pierwszego imienia - swoje imieniny obchodzę 12 marca - z inicjatywy rodziców, bo "Na św. Grzegorza zima idzie do morza"
, więc moim patronem jest św. Grzegorz 1, papież. A imię z bierzmowania - Klemens - wybrałem z Książki "Święci i błogosławieni redemptoryści", ponieważ jest takie oryginalne i polubiłem tego świętego.