Gość
dziękuje siostro, ja właśnie kończę studia 1 stopnia więc rozumiem, że obejmują mnie siostry modlitwy
Moderator!
Dziękuję jako, że jestem maturzystką
Gość
Mam takie pytanie, ostatnio w pociągu widziałam siostrę zakonną, miała brązowy habit z takim jakby fartuchem brązowym, nie wiem dokładnie jak to się nazywa, miała też biały sznur i czarny welon, i nie jestem pewna, ale chyba miała duży krzyż zawieszony na rzemyku, czy wiecie z jakiego była zakonu?
Gość
pewno jakaś karmelitanka, może Dzieciątka Jezus?
choć one nie wiem czy mają biały sznur...
znów Karmelitanki MB z Góry Karmel mają krzyż ale nie mają białych sznurów...
Ostatnio edytowany przez szukajaca Boga (2011-07-31 18:13:51)
Gość
biały sznur to zapewne coś z rodziny franciszkańskiej
Gość
To felicjanka
Gość
Niekoniecznie felicjanka. Serafitki są bardzo podobne do felicjanek. Jeśli miala jasny, grewniany krzyż- to felicjanka, jeśli czarny, ze srebrnym Panem Jezusem- to serafitka.
Szukająca Boga, dobrze, ze zwróciłaś uwagę na karmelitanki, w sumie one sa charakterystyczne
Gość
Nie wiem Kochane czy to zdjęcie, które wstawiłam nie łamie jakichś praw do dóbr osobistych, którymi sa twarze tych Sióstr, michalino napisz jak już zobaczysz to je usunę...Choć znalazłam je w internecie chyba na blogu Karmelitanek
Ostatnio edytowany przez szukajaca Boga (2011-07-30 09:11:45)
Gość
To chyba była serafitka, bardzo dziękuję za pomoc, a zdjęcie można już usunąć
Gość
Cześć, prześledziłam powierzchownie waszą rozmowę i mam pytanie, które mi się nasunęło (może jest troszkę głupie) - nie śmiać się, bo specjalnie po to się zarejestrowałam.
Czy zakonnica może zdjąć habit kiedykolwiek? Wiem, że zakonnicy mogą i gdzieś przeczytałam, że niektóre zakonnice mogą chodzić po górach w normalnych "cywilnych" (hehe) ubraniach. W jakich okolicznościach siostra może sobie pozwolić na zmianę stroju (wiadomo, że pewnie w kościele czy tam przy sprawowaniu obowiązków musi mieć habit, ale np. jak jedzie do domu?)
Co wtedy z welonem? Dajmy, że siostra ubierze jeansy, sportowy polar (np. w te góry) - może mieć welon? Bo przecież to musi być krępujące lub niewygodne dla takiej siostry rozebrać głowę, która ma przecież cały czas zasłoniętą.
s. Maksymilla
Z tego co mi wiadomo to siostry jak idą do szpitala/lekarza na dłuższy pobyt to też wtedy ściągają habit. Wydaje mi się, że siostry też mogą się "rozbierać", ale nie publicznie po prostu. Jak są w domu (w sensie w klasztorze, za klauzurą) to wiele z nich chodzi tak normalnie ubrana. W domu rodzinnym wydaje mi się, że też może się pokazać, bo przecież często jest tak, że np. taka siostra kiedyś dzieliła pokój z rodzeństwem i kiedy przyjeżdża do domu i dalej musi spać w tym samym pokoju to wątpię w to, że będzie czekała, aż wszyscy zasną i dopiero wtedy się rozbierze... Ale to pewnie też zależy od danego Zgromadzenia.
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
A widzieliście kiedyś siostrę normalnie ubraną w samym tylko welonie?
Gość
wiem, że na urlopie mogą jedne siostry zdjąć habit ale na pytanie czy kiedykolwiek siostra tak zrobiła, odpowiedziała że nie bo po prostu wybrałą takie życie i habitu nie ściąga
To zależy od Zgromadzenia, powiem jak zwykle na przykładzie "moich Sióstr" A więc mogą one ściągać habit, ale tylko za zgodą Siostry wyżej postawionej (chyba generalnej) i to w uzasadnionych wypadkach, np. jakiś pobyt w sanatorium, jakaś wycieczka, podczas której strój ten może być niebezpieczny lub bardzo niewygodny, no. góry, wycieczka do Tunezji...poza tym oczywiście pobyt w szpitalu itp. Siostry za klauzurą mogą ściągać habity, niektóre tego nie robią, bo czują się w nich po prostu dobrze
tak samo na urlopie mogą...oczywiście jak są w domu
w innych wypadkach muszą mieć zgodę
tak to już jest
s. Maksymilla
Ja widziałam tylko bez welonu Ale byłyśmy same, była to też przełożona, więc nie potrzebowała zgody "wyżej postawionych".
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
wyglad welonu zalezy od Zgromadzenia kazde maja inny ewentualnie podobne. wystarczy w google wejsc w grafike wpisac zakon zenski i jakies zdjecia z Ziostrami roznych Zgromadzen napewno sie znajda
Gość
odpowiadam:
welon jest, no przyjmijmy rodzajem chustki, bardziej kawałka materiału skrojonego jak welon- w połączeniu np z opaską np metalową, albo taką materiałową, trzyma się w zależności od zgromadzenia na sznurku, rzepach, albo guziku.
Gość
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& … s:26,i:156
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& … x=39&ty=85
http://www.nazaretanki.krakow.pl/wp/wp- … 240560.jpg
to mniej więcej tyle,mam nadzieję,że te linki będą działały
czytałam ostatnio ze jest jakieś zgromadzenie gdzie każda Siostra może mieć habit jaki chce bo jest jakaś luka jeśli chodzi o strój, a przełożona stwierdziła, że skoro Bóg do tego dopuścił to jest to zgodne z Jego wolą.
Wiecie może co to za zgromadzenie?
kamcia napisał:
czytałam ostatnio ze jest jakieś zgromadzenie gdzie każda Siostra może mieć habit jaki chce bo jest jakaś luka jeśli chodzi o strój, a przełożona stwierdziła, że skoro Bóg do tego dopuścił to jest to zgodne z Jego wolą.
Wiecie może co to za zgromadzenie?
ale to fajne, a gdzie to jest, w Polsce?