" KOCHAJ I CZYŃ CO CHCESZ" ŚW. AUGUSTYN
Nie ten jest nieszczęśliwy, kto czyni coś na rozkaz, lecz ten, kto wbrew swojej woli. Wytwórzmy tedy w sobie takie usposobienie, aby chcieć tego, czego zażąda bieg rzeczy...
Seneka Młodszy
A to fragmenty "Dzienniczka" św. siostry Faustyny, który dostałem na pamiątkę bierzmowania od świadka - mojego brata. Wypisał je na 1. stronie z dedykacją :
"Gdy patrzę w przyszłość, ogarnia mnie trwoga,
Ale po cóż zagłębiać się w przyszłość?
Dla mnie jest tylko chwila obecna droga (...)
O chwilo obecna, ty do mnie należysz cała (...)
A więc z ufnością w Miłosierdzie Twoje,
Idę przez życie jak dziecko małe
I składam Ci codziennie w ofierze serce moje
Rozpalone miłością o Twoją większą chwałę." ("Dzienniczek", 2)
"O prawdo, o życie cierniste!
By przejść przez ciebie zwycięsko,
Trzeba się oprzeć o Ciebie Chryste,
I z Tobą być zawsze blisko." ("Dzienniczek", 1654)
Ostatnio edytowany przez GP (2013-08-01 14:37:58)
Gość
Żyj tak,aby ludzie pytali Cię o Boga.
Jan Paweł II
Gość
"Mój synu, próbuj postępować raczej zgodnie z wolą innych niż swoją. Zawsze staraj się posiadać mniej niż więcej. Zawsze wybieraj najskromniejsze miejsce i dąż do tego, by mniej znaczyć niż wszyscy inni. Zawsze zmierzaj ku temu i módl się o to, by w twoim życiu całkowicie urzeczywistniała się wola Boga. Przekonasz się, że człowiek, który bierze sobie to wszystko do serca, będzie poruszał się po krainie ciszy i pokoju" bł Jan XXIII
Użytkownik
"Doskonałość polega na tym, by czynić wolę Bożą, by być tym, czym Bóg nas chce mieć"- św. Tereska od Dzieciątka Jezus
Ostatnio edytowany przez Katrine20.05 (2014-01-22 16:34:47)
"Słuchaj, żeby zrozumieć, wiedzieć i żyć w zgodzie z prawdą, którą poznałeś. Nie wystarczy znać drogę, trzeba w nią wyruszyć i przebyć ją.
Gdziekolwiek pójdziesz, potrzebujesz do tego własnych nóg.." św. Charbel
Gość
,,Boga się nie udowadnia
Boga się poznaje
po tym, że serce pęka i świat nie ustaje" ks.J.Twardowski