Gość
Nie wiem, czy ten wątek będzie miał rację bytu, ale cóż. Poszukuję kilku sióstr zakonnych - mam ich imię, nazwisko, parafię z której pochodzą i tyle. Chciałbym ustalić, w jakim są zgromadzeniu. Czy może mi ktoś w tym pomóc? Z góry dziękuję
podaj ich dane to spróbujemy, może akurat ktoś z nas je zna, lub poszukamy na internecie...
Boża owieczkaFlorystka
Ja widzę jedyną możliwość.
Popytać w parafii danej siostry.
Gość
Boża owieczka napisał:
Ja widzę jedyną możliwość.
Popytać w parafii danej siostry.
Gdyby to było takie proste, to nie rejestrowałbym się tutaj
a do czego Ci to wogole potrzebne ze boisz sie popytac proboszcza/ow?
Gość
Ela G. napisał:
a do czego Ci to wogole potrzebne ze boisz sie popytac proboszcza/ow?
Nie boję się. Chcę ustalić zgromadzenia tych sióstr. nic więcej
A może wyszedł już spis sióstr obiecywany przez ISKK?
sanderka1000s. Maksymilla
To podaj parafię i miejscowość. To się ustali jakie Zgromadzenie jest przy jakiej parafii.
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
sanderka1000 napisał:
To podaj parafię i miejscowość. To się ustali jakie Zgromadzenie jest przy jakiej parafii.
Nie rozumiemy się. To, jakie zgromadzenia są w parafiach - wiem. Z danej parafii pochodzi siostra "x" i nie wiem, w jakim jest zgromadzeniu i to chcę ustalić
Gość
Cóż możesz jechać do danej parafii zapytać się ludzi czy,gdzie dana siostra wstąpiła.W małych społecznościach na pewno to się sprawdzi
Boża owieczkaFlorystka
No przecierz pisałam,że to najlepszy i najprostszy sposób
Gość
To może inaczej: czy już został wydany ten spis sióstr obiecywany przez ISKK przed 3 laty?
Gość
Przepraszam Boża owieczko,nie zauważyłam
Słuchaj emer,nie wiem czy coś takiego zostało wydane i myślę,że większość osób też tego nie wie.Wykaż się inicjatywą,masz internet sprawdź,zapytaj kogoś kompetentnego,napisz jakiegoś maila.Masz tyle możliwości.Dla chcącego nic trudnego
Boża owieczkaFlorystka
Ja kiedyś szukałam tak dawnego znajomego,wiedziałam tylko,że wstąpił do zakonu i tyle.Zapytałam proboszcza w jego rodzinnej parafii i się dowiedziałam.
Gość
Weronika napisał:
Przepraszam Boża owieczko,nie zauważyłam
Słuchaj emer,nie wiem czy coś takiego zostało wydane i myślę,że większość osób też tego nie wie.Wykaż się inicjatywą,masz internet sprawdź,zapytaj kogoś kompetentnego,napisz jakiegoś maila.Masz tyle możliwości.Dla chcącego nic trudnego
A skąd wiesz, że się nie wykazałem/nie wykazuję? Od rana dostaję masę maili - myślałem, że tutaj dowiem się czegoś - dlatego napisałem.
Gość
Hej a czy to jest całkiem zgodne z prawem takie publiczne podawanie danych na forum i jeszcze odpowiedzi gdzie dana osoba jest?
Gość
No i się zaczęło A po co, a na co, a kto z kim i dlaczego.
Skoro np w internecie są podawane siostry przy parafii lub w szkole, to widocznie można podawać. Nie chciałem dat urodzeń, numerów kont bankowych, numerów telefonów, pinów, regonów, nipów - tylko chciałem wiedzieć, w jakim są zgromadzeniu. Dziękuję z odpowiedzi (w sumie takie same) - temat uważam za zamknięty.
Gość
Myślę, że publiczne wypisywanie imion i nazwisk na forum nie jest dobrym pomysłem i tak jak szukająca Boga, nie wydaje mi się zgodne z prawem. Zresztą, ja sama nie chciałabym, żeby ktoś na ogólnodostępnym forum upubliczniał moje dane, choćby tak podstawowe jak imię i nazwisko.
Podawanie imion i nazwisk przy stronach zakonów, parafii czy miejsca pracy- tu sprawa wygląd trochę inaczej, bo są to strony oficjalne i takie dane często są potrzebne nawet w celach kontaktowych. Jeśli kogoś interesuje miejsce pobytu czy zgromadzenie, do którego należy dana siostra, należy poszukać takich informacji w parafiach.