Moderator!
te słowa są bliskie memu sercu dziękuję Ci za nie Agnieszko
Gość
To Panu Jezusowi trzeba dziękować
Dobrze, że mamy siebie - bo wzajemnie sobie pomagamy właśnie w osiąganiu świętości.. chociażby poprzez modlitwę... i przy okazji właśnie za to chcę Wam podziękować !
Pozdrawiam w Panu! +
Moderator!
My Ci również dziękujemy +
Gość
Dokłądnie
Gość
Znalazłam świętego o bardzo ciekawym imieniu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lucyfer_z_Cagliari
Gość
Już z linka widzę,że to naprawdę ciekawe imię
Moderator!
noo ciekawe ciekawe a teraz na życzenie Promyczka, która teraz jest w drodze na rekolekcje
Święta Zofia była pobożną wdową, tak też wychowywała swoje córki, noszące imiona trzech cnót chrześcijańskich: Pistis, Elpis i Agape (Wiara, Nadzieja i Miłość). Gdy odmówiła złożenia ofiary bogini Dianie, jej nieletnie córki poddano mękom na jej oczach. Nie załamało to matki, która zachęcała je do wytrwania. Po śmierci córek (wg wielu wersji ściętych mieczem) św. Zofia, pozostawiona przy życiu (bądź ze względu na swoje męstwo, bądź dlatego, by cierpiała po stracie dzieci) zmarła z rozpaczy na ich grobie. Inna wersja jako miejsce zdarzenia podaje Mediolan.
Relikwie św. Zofii znajdują się w Rzymie, w kościele św. Pankracego.
W ikonografii święta przedstawiana jest najczęściej wraz z córkami.
Wspomnienie św. Zofii obchodzone jest 15 maja. W tym samym dniu wspomina się jej córki: ich imiona są szczególnie popularne w Rosji (Wiera, Nadieżda i Lubow), ale także w krajach anglosaskich (Faith, Hope i Charity). W Polsce nadawane jest tylko imię Nadzieja.
PS : Moja parafia jest pod wezwaniem św. Zofii
Ostatnio edytowany przez Służebnica Pana (2009-02-20 12:46:18)
Gość
Służebnica Pana napisał:
(Wiera, Nadieżda i Lubow)
to po rosyjsku po prostu Wiara, Nadzieja i Miłość
podsyłam wam linka do życiorysu św. Zyty, urzekła mnie ta postać i niewiele by brakowało i zostałaby moja patronką z bierzmowania, ale...
http://www.brewiarz.katolik.pl/czytelni … 04-27.php3
Gość
Dziękuję Służebnico
Moderator!
nmzc
polecam się na przyszłość;]
Gość
Jak pisał św.Bernard święci dodają smaku życiu zwykłych śmiertelników ,uważam że to bardzo trafne porównanie bo gdy mamy takiego "osobistego" świętego to bardzo wpływa na nasze życie. Moją ulubioną świętą jest św.Tereska od Dzieciątka Jezus moja patronka od Bieżmowania i mam wrażenie że jest cały czas obecna w moim życiu.
Moderator!
no więc kolejna święta bliska memu sercu to św. Weronika
Gość
No to napisz dlaczego jeśli mozesz
Moderator!
bo po raz kolejny będę św Weroniką w misterium Męki Pańskiej
Gość
A...takie buty No to ciężka rola
Moderator!
oj ciężka, ciężka
Gość
Ale dasz radę...jesteś zdolna
Moderator!
heh może i dam jakoś się przepchne przez tłum
Moderator!
też bardzo lubię św. Faustyne poprzez to forum poznałam ją bardziej
Moi ulubieni święci to:
- św.Franciszek z Asyżu,ponieważ tak jakoś ciągle stawał na mojej drodze ,prawie na każdych rekolekcjach zapoznawałam się z jego życiem.Swoim życiem pokazał,że mając Boga- ma wszystko.
- św.Klara,która w młodym wieku zrezygnowała z bogactwa,by przyjąć ubóstwo- zamknęła się za kratą ze względu na miłość niebieskiego Oblubieńca.
- św Tereska od Dzieciątka Jezus,która od początku swojego życia pokazuje,jak piękne jest życie z Bogiem w sercu.