Gość
oczywiście s.Faustyna św.Łucja, św.Dominik Savio i św.Franciszek
Użytkownik
ja przez to że św.Dominik Savio był patronem mojego gimnazjum i słyszałam o nim niemalże codziennie na słówkach itp. tak bardzo go znienawidziłam że teraz trudno mi polubić jego drogę do świętości.... ta szkoła wystarczająco mnie do niego zniechęciła...
Moderator!
nie znam bardzo św Dominika Savio choć jeżdzę na rekolekcje do sióstr Dominikanek to i tak jakoś nie mialam okazji go poznać może przybliżycie mi tą postać?
Gość
http://www.dominik.salezjanie.pl/dominik/?d=1
tu wszystko ładnie jest napisane i przynajmniej wiem, że nic źle nie napiszę
Moderator!
oki dzięki
Moderator!
jeszcze jest mi bardzo bliska św. Anna
Gość
Oczywiście św. Faustyna - moja patronka z bierzmowania i patronka mojego miasta
Gość
I mojego miasta Witam łodziankę
Faustynka to moja najbliższa święta... staram się jak mogę pogłębiać wiedzę o niej i wciąż mi mało
A w księgarni brakuje już książek, których bym nie przeczytała
Moderator!
św Faustyna też jest mi bardzo bliska dzięki Tobie Promyczku
Użytkownik
Święta Siostra Maria Faustyna- Helena Kowalska. No cóż, "odwaliła" kawał dobrej roboty
Błogosławiony Gwidon z Montpellier- założył Zgromadzenia Ducha Świętego, zajął się dziećmi, ubogimi i chorymi... Zorganizował w Rzymie także pierwsze Okno Życia.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Gość
Św. O. Pio
Bł. Zygmunt Szczęsny Feliński (kanonizacja 11 października 2009 r. w Rzymie!) - Założyciel Franciszkanek Rodziny Maryi
Św. Teresa od Dzieciątka Jezus
Św. Franciszek z Asyżu
Ostatnio edytowany przez s. Agnieszka frm (2009-06-07 20:27:37)
Gość
św. Berenika - moja patronka z bierzmowania
św. o. Pio
ks. Jerzy Popiełuszko
św. Faustyna
Gość
Ciesze się, ze ten wątek cieszy się powodzeniem
s. Maksymilla
Św. Klara z Asyżu-patronka bierzmowania. Zainteresowanie nią przyszło po prostu znikąd. Tak nagle zaczęłam o niej czytać, spodobało mi się jej życie i tak jakoś stoi ciągle przy mnie
Św.Franciszek z Asyżu-z nim mam styczność na co dzień, bo jestem z parafii franciszkańskiej. A tak poza tym to Franciszek i Klara to dwie nierozłączne postacie, więc jak jest Klara to musi być Franciszek
Św.Maksymilian Maria Kolbe-jest założycielem Rycerstwa Niepokalanej, a tak się składa, że należę do Rycerstwa, więc on też jest dla mnie przykładem oddania i zawierzenia wszystkiego Niepokalanej.
Nie zwracam na nią większej uwagi jednak sądzę, że św.Cecylia też mi jakoś tam patronuje, bo kocham muzykę Zarówno grać jak i słuchać
Kiedyś też usłyszałam zdanie Matki Magdaleny (Katarzyny Damen), które brzmiało "Bóg się zatroszczy". Spodobało mi się to bardzo i zawsze sobie je powtarzam jak coś nie wychodzi itp. więc sądzę, że ona też powinna być tu wymieniona
Ostatnio edytowany przez sanderka1000 (2009-09-20 18:13:40)
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
sw.Juda Tadeusz-patron rzeczy niemozliwych,sw.Maria Dominika Mazzarello-warto przeczytac Jej listy
Gość
polecam wam też Sługę Bożą Matkę Teresę KIerocińską współzałożycielkę Zgromadzenia Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus- jej życie to jedno wielkie świadectwo pogodzenia się z wolą Bożą i zaufanie Bożej Opatrzności, godny uwagi jest też Założyciej Ojciec Gądek OCD
Gość
Ostatnio bardzo bliskimi świętymi stali się dla mnie matka i syn- św. Monika i św.Augustyn...
Gość
a moja bliską święta jest bł. Maria Teresa Scrilli
Gość
Jak u większości osób: św.Faustyna Kowalska, św.o.Pio. Dodatkowo bardzo lubię św.Bernadettę Soubirous. Ale moją ulubioną świętą, szczególnie bliską memu sercu jest św. Gemma Galgani. Polecam poczytać o jej życiu, np.:
http://voxdomini.com.pl/sw/sw56.html
http://angelus.pl/index.php?option=com_ … Itemid=689
W tym roku biorę ją jako patronkę na bierzmowaniu.
Zafascynowałam mnie wieloma rzeczami, ale najbardziej urzekła mnie chyba tym, że podczas swego cierpienia martwiła się jeszcze, by nie sprawiać innym problemu...
Gość
św. Faustyna- kiedyś to tam słyszałam o takiej świętej, ale to było dawno dawno przed.. poznałam i pokochałam Ją jak byłam w Łagiewnikach. Sama nie wiedziałam czemu, ale jak wróciłam z tego miejsca to czułam się tak wspaniale!
św. Franciszek- kocham Go i tak po prostu!