Witam !
Chciałbym się Was zapytać nt. waszego patrona z sakramentu Bierzmowania. Dlaczego akurat ten święty/błogosławiony został lub dopiero zostanie wybrany za waszego patrona ???
Przeniosłam temat tutaj, bo to jest pytanie, a nie świadectwo .
Ja mam imię Maria z bierzmowania. Dlaczego?: ponieważ wtedy jeszcze nie miałam pojęcia o świętych, błogosławionych, widocznie miałam inne zainteresowania:p a ksiądz kazał wiedziec coś na temat świętego, którego imię wybieramy. Mi mama doradziła, bo tylko na temat Marii mogłam cokolwiek powiedzieć .
A ja myślę o bł. Honoracie, św. Kamilu, św. Józefie
Ostatnio edytowany przez Honorat (2012-11-19 18:14:41)
s.Ancilla napisał:
a kiedy to będzie Bierzmowanie?
Ja zawsze myślę z wyprzedzeniem
Na razie jestem w drugiej klasie gimnazjum. W parafii jest przyjęte, że Bierzmowanie jest w pierwszej klasie szkoły średniej ale ma nastąpić zmiana, że pod koniec trzeciej klasy gimnazjalnej. Przez ten cały okres mojego przygotowania chciałbym poznać mojego patrona jak najlepiej. I wydaje mi się, że moje serce już zdobył ( albo dopiero zdobywa ) bł. ojciec Honorat Koźmiński
Pozdrawiam
Użytkownik
Ja wybrałam: Izabela. Dlaczego? Bo od zawsze mi się to imię podobało Aczkolwiek wiedziałam że imię na bierzmowanie jest ważne to przeczytałam jej biografię i stwierdziłam, że może być moją patronką. Już dawno nie myślałam nad tym imieniem. Teraz ponownie przeczytałam jej biografię i się okazuje, że podobnie do mnie postanowiła nie wychodzić za mąż
Honorat napisał:
s.Ancilla napisał:
a kiedy to będzie Bierzmowanie?
Ja zawsze myślę z wyprzedzeniem
Na razie jestem w drugiej klasie gimnazjum. W parafii jest przyjęte, że Bierzmowanie jest w pierwszej klasie szkoły średniej ale ma nastąpić zmiana, że pod koniec trzeciej klasy gimnazjalnej. Przez ten cały okres mojego przygotowania chciałbym poznać mojego patrona jak najlepiej. I wydaje mi się, że moje serce już zdobył ( albo dopiero zdobywa ) bł. ojciec Honorat Koźmiński
Pozdrawiam
Warto zatem odwiedzić Nowe Miasto nad Pilicą, gdzie o. Honorat spędził ostatnie 25 swego życia, tam też zmarł, tam są Jego relikwie, konfesjonał, który zaprojektował, i całe muzeum - niedawno odnowione!!!
Ponadto warto wybrać się pieszą pielgrzymkę honoracką w wakacje, co Ty na to Honoracie?
Ostatnio edytowany przez s.Ancilla (2012-11-19 19:54:26)
s. Maksymilla
W sumie mogłabym napisać to samo co s.Ancilla
s.Ancilla napisał:
Ja mam św. Klarę. Dlaczego? Ponieważ zafascynowana i nadal jestem św. Franciszkiem i jego drogą, a Klara była pierwszą kobietą, która poszła jego śladami. Tak po prostu...
Ostatnio edytowany przez sanderka1000 (2012-11-20 08:22:40)
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
A moją Patronką z Bierzmowania jest Mama Jezusa, Maryja. Dlaczego? Bo to Mama Jezusa, a ja staram się sięgać najwyżej jak się da Pozdrawiam!
s.Ancilla napisał:
Warto zatem odwiedzić Nowe Miasto nad Pilicą, gdzie o. Honorat spędził ostatnie 25 swego życia, tam też zmarł, tam są Jego relikwie, konfesjonał, który zaprojektował, i całe muzeum - niedawno odnowione!!!
Ponadto warto wybrać się pieszą pielgrzymkę honoracką w wakacje, co Ty na to Honoracie?
Czyta Siostra w moich myślach
Bardzo chciałbym iść na PPH ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce
A w ogóle chciałbym Siostrę poznać Miałem już tyle okazji ale zawsze nie doszło do skutku nasze poznanie
Jeżeli będzie Siostra w Częstochowie i będzie miała czas, i oczywiście chęć na spotkanie ze mną to proszę napisać wiadomość na mojego e-maila.
Pozdrawiam
PAX et BONUM !!!
Gość
Moją patronką od Bierzmowania jest św.Lidia. Dlaczego właśnie ona? Może dlatego (ktoś wyżej napisał ) nie miałam tak szerokiej wiedzy na temat świetych. Ale to że mam ja za patronke to na pewno nie jest przypadek.Był w tym jakis cel...jaki? To juz wie tylko nasz Pan.
Barbara75 zapisane masz Maryja czy Maria?
a u mnie Viktoria, bo zdawałam wtedy do liceum i chciałam zdać.... i uważała że w ten sposób zdam i dostałam się...
dziś uważam że powinnam chyba jeszcze raz podejść do bierzmowania - jako 14 latka nie do końca rozumiałam o co chodzi.
Gość
Św. Faustynka. Nie było innej opcji. Z nią byłam w najbliższych "relacjach"
Gość
Kasiu K, mam oczywiście zapisane: MARIA, ale bardzo lubię odmiany tego imienia np Miriam
Gość
Ja mam św. Faustynę , która duużo czasu "konkurowała" ze św. Tereską DzJ ( jeśli chodzi o bierzmowanie ), ale bierzmowanie był to czas, w którym czytałam Dzienniczek i postanowiłam, że chcę, aby to ona mi patronowała. Po za tym razem zw św. Tereską od daaawna były (i nadal są) moim ulubionymi świętymi
barbara75 napisał:
Kasiu K, mam oczywiście zapisane: MARIA, ale bardzo lubię odmiany tego imienia np Miriam
No właśnie, bo ja tak samo, dlatego pytałam:)
Florystka
Ja mam Bernadetta,nie pamiętam dlaczego,cgyba pierwsze lepsze jakie babcia znalazła,wybierane na szybko w ostatniej chwili.Nigdy nie przykłądałam do tego jakiejś wagi,kazali wybrać imię to wybrałam.
Nie po drodze mi do tej świętej,w rzadną stronę.