Witam !
Chciałbym się Was zapytać nt. waszego patrona z sakramentu Bierzmowania. Dlaczego akurat ten święty/błogosławiony został lub dopiero zostanie wybrany za waszego patrona ???
Przeniosłam temat tutaj, bo to jest pytanie, a nie świadectwo .
Ja mam imię Maria z bierzmowania. Dlaczego?: ponieważ wtedy jeszcze nie miałam pojęcia o świętych, błogosławionych, widocznie miałam inne zainteresowania:p a ksiądz kazał wiedziec coś na temat świętego, którego imię wybieramy. Mi mama doradziła, bo tylko na temat Marii mogłam cokolwiek powiedzieć .
A ja myślę o bł. Honoracie, św. Kamilu, św. Józefie
Ostatnio edytowany przez Honorat (2012-11-19 18:14:41)
s.Ancilla napisał:
a kiedy to będzie Bierzmowanie?
Ja zawsze myślę z wyprzedzeniem
Na razie jestem w drugiej klasie gimnazjum. W parafii jest przyjęte, że Bierzmowanie jest w pierwszej klasie szkoły średniej ale ma nastąpić zmiana, że pod koniec trzeciej klasy gimnazjalnej. Przez ten cały okres mojego przygotowania chciałbym poznać mojego patrona jak najlepiej. I wydaje mi się, że moje serce już zdobył ( albo dopiero zdobywa ) bł. ojciec Honorat Koźmiński
Pozdrawiam
Użytkownik
Ja wybrałam: Izabela. Dlaczego? Bo od zawsze mi się to imię podobało Aczkolwiek wiedziałam że imię na bierzmowanie jest ważne to przeczytałam jej biografię i stwierdziłam, że może być moją patronką. Już dawno nie myślałam nad tym imieniem. Teraz ponownie przeczytałam jej biografię i się okazuje, że podobnie do mnie postanowiła nie wychodzić za mąż
Honorat napisał:
s.Ancilla napisał:
a kiedy to będzie Bierzmowanie?
Ja zawsze myślę z wyprzedzeniem
Na razie jestem w drugiej klasie gimnazjum. W parafii jest przyjęte, że Bierzmowanie jest w pierwszej klasie szkoły średniej ale ma nastąpić zmiana, że pod koniec trzeciej klasy gimnazjalnej. Przez ten cały okres mojego przygotowania chciałbym poznać mojego patrona jak najlepiej. I wydaje mi się, że moje serce już zdobył ( albo dopiero zdobywa) bł. ojciec Honorat Koźmiński
Pozdrawiam
Warto zatem odwiedzić Nowe Miasto nad Pilicą, gdzie o. Honorat spędził ostatnie 25 swego życia, tam też zmarł, tam są Jego relikwie, konfesjonał, który zaprojektował, i całe muzeum - niedawno odnowione!!!
Ponadto warto wybrać się pieszą pielgrzymkę honoracką w wakacje, co Ty na to Honoracie?
Ostatnio edytowany przez s.Ancilla (2012-11-19 19:54:26)
s. Maksymilla
W sumie mogłabym napisać to samo co s.Ancilla
s.Ancilla napisał:
Ja mam św. Klarę. Dlaczego? Ponieważ zafascynowana i nadal jestem św. Franciszkiem i jego drogą, a Klara była pierwszą kobietą, która poszła jego śladami. Tak po prostu...
Ostatnio edytowany przez sanderka1000 (2012-11-20 08:22:40)
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
A moją Patronką z Bierzmowania jest Mama Jezusa, Maryja. Dlaczego? Bo to Mama Jezusa, a ja staram się sięgać najwyżej jak się da
Pozdrawiam!
s.Ancilla napisał:
Warto zatem odwiedzić Nowe Miasto nad Pilicą, gdzie o. Honorat spędził ostatnie 25 swego życia, tam też zmarł, tam są Jego relikwie, konfesjonał, który zaprojektował, i całe muzeum - niedawno odnowione!!!
Ponadto warto wybrać się pieszą pielgrzymkę honoracką w wakacje, co Ty na to Honoracie?![]()
![]()
Czyta Siostra w moich myślach
Bardzo chciałbym iść na PPH ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce
A w ogóle chciałbym Siostrę poznać Miałem już tyle okazji ale zawsze nie doszło do skutku nasze poznanie
Jeżeli będzie Siostra w Częstochowie i będzie miała czas, i oczywiście chęć na spotkanie ze mną to proszę napisać wiadomość na mojego e-maila.
Pozdrawiam
PAX et BONUM !!!
Gość
Moją patronką od Bierzmowania jest św.Lidia. Dlaczego właśnie ona? Może dlatego (ktoś wyżej napisał ) nie miałam tak szerokiej wiedzy na temat świetych. Ale to że mam ja za patronke to na pewno nie jest przypadek.Był w tym jakis cel...jaki? To juz wie tylko nasz Pan.
Barbara75 zapisane masz Maryja czy Maria?
a u mnie Viktoria, bo zdawałam wtedy do liceum i chciałam zdać.... i uważała że w ten sposób zdam i dostałam się...
dziś uważam że powinnam chyba jeszcze raz podejść do bierzmowania - jako 14 latka nie do końca rozumiałam o co chodzi.
Gość
Św. Faustynka. Nie było innej opcji. Z nią byłam w najbliższych "relacjach"
Gość
Kasiu K, mam oczywiście zapisane: MARIA, ale bardzo lubię odmiany tego imienia np Miriam
Gość
Ja mam św. Faustynę , która duużo czasu "konkurowała" ze św. Tereską DzJ ( jeśli chodzi o bierzmowanie ), ale bierzmowanie był to czas, w którym czytałam Dzienniczek i postanowiłam, że chcę, aby to ona mi patronowała. Po za tym razem zw św. Tereską od daaawna były (i nadal są) moim ulubionymi świętymi
barbara75 napisał:
Kasiu K, mam oczywiście zapisane: MARIA, ale bardzo lubię odmiany tego imienia np Miriam
No właśnie, bo ja tak samo, dlatego pytałam:)
Florystka
Ja mam Bernadetta,nie pamiętam dlaczego,cgyba pierwsze lepsze jakie babcia znalazła,wybierane na szybko w ostatniej chwili.Nigdy nie przykłądałam do tego jakiejś wagi,kazali wybrać imię to wybrałam.
Nie po drodze mi do tej świętej,w rzadną stronę.