Instytut Prymasa Wyszyñskiego do 2005 roku nosi³ nazwê Instytut ¦wiecki Pomocnic Maryi Jasnogórskiej, Matki Ko¶cio³a; pocz±tkowo by³ nazywany Ósemk±.
Tê wspólnotê ¿ycia konsekrowanego w ¶wiecie tworz± kobiety, które oddaj± swoje ¿ycie Chrystusowi na drodze rad ewangelicznych. Na wzór Maryi i z Jej pomoc± pragn± s³u¿yæ swoim ¿yciem Ko¶cio³owi i drugiemu cz³owiekowi. Szczególnym programem ich ¿ycia jest Osiem B³ogos³awieñstw (Mt 5, 3-10). Za³o¿ycielk± Instytutu jest Maria Okoñska, a wspó³za³o¿ycielem i duchowym ojcem Stefan Wyszyñski, pó¼niejszy Prymas Polski. Instytut powsta³ w 1942 r., prawa papieskie uzyska³ w 1998 r.
Cz³onkinie Instytutu ¿yj± w ¶wiecie; mieszkaj± indywidualnie i w domach wspólnych, pracuj± w instytucjach ko¶cielnych i ¶wieckich. Instytut prowadzi te¿ swoje dzie³a. Szczególnym miejscem ich pos³ugi i pielgrzymowania jest Jasna Góra.
www.instytut-wyszynskiego.pl/index.php/pl/
Honorat, co rozumiesz przez instytuty ¿ycia konsekrowanego?
My¶lê, ¿e pewno niedobrze nazwa³e¶ w±tek.
Na przyk³ad ka¿de zgromadzenie zakonne jest przecie¿ instytutem ¿ycia konsekrowanego. Chcesz, ¿eby tu pisaæ np. o wszystkich zakonach i o wszystkich instytutach ¶wieckich?
Je¶li mia³e¶ na my¶li instytuty ¶wieckie ¿ycia konsekrowanego, to trzeba poprawiæ tytu³ w±tku. Nie opuszczaæ s³owa "¶wiecki".
Ale mo¿e chodzi Ci o jeszcze co¶ innego Liczê na wyja¶nienie. Pozdrawiam.
dok³adnie chodzi³o mi o ¶wieckie instytuty, ale z mojego "zabiegania" ( ) tego nie napisa³em, dlatego zwracam siê z uprzejm± pro¶b± do administracji/moderacji o zmienienie tytu³u w±tku na "¦wieckie Instytuty ¯ycia Konsekrowanego"
Z góry dziêkujê Ci Berbeys za zwrócenie uwagi oraz Moderatorce, ¿e zmieni³a tytu³
Gość
Jestem ciekawa, jak wygl±da kwestia powo³añ w instytutach ¶wieckich... (czy w internecie mo¿na gdzie¶ znale¼æ ,,statystyki"?)
Wydaje mi siê, ¿e wspó³czesny ¶wiat bardzo potrzebuje ludzi ¿yj±cych Ewangeli± i prowadz±cych normalne ¿ycie. Instytuty ¶wieckie s± dowodem na to, ¿e da siê pogodziæ szar± codzienno¶æ, w której nie brak problemów, z prowadzeniem g³êbszego ¿ycia duchowego.
Gość
Mnie te¿ interesuje ten temat, a w³a¶ciwie mo¿na powiedzieæ, ¿e forma takiego ¿ycia. Czy zna kto¶ osobê z takiego instytutu ¿eby mo¿na by³o pogadaæ???
Rita napisał:
Jestem ciekawa, jak wygl±da kwestia powo³añ w instytutach ¶wieckich... (czy w internecie mo¿na gdzie¶ znale¼æ ,,statystyki"?)
Wydaje mi siê, ¿e wspó³czesny ¶wiat bardzo potrzebuje ludzi ¿yj±cych Ewangeli± i prowadz±cych normalne ¿ycie. Instytuty ¶wieckie s± dowodem na to, ¿e da siê pogodziæ szar± codzienno¶æ, w której nie brak problemów, z prowadzeniem g³êbszego ¿ycia duchowego.
Tak, podawa³am juz taki w±tek i "id±c po nitce do k³êbka" znale¼æ mo¿na tak¿e statystyki
kamieñ napisał:
Mnie te¿ interesuje ten temat, a w³a¶ciwie mo¿na powiedzieæ, ¿e forma takiego ¿ycia. Czy zna kto¶ osobê z takiego instytutu ¿eby mo¿na by³o pogadaæ???
u mnie we wspólnocie s± takie osoby.
nie piszemy posta pod postem
Ostatnio edytowany przez kamcia (2014-02-24 07:18:32)
Statystyki na temat instytutów, przynajmniej niektóre, mo¿na znale¼æ w Internecie. Dotycz± one liczebno¶ci wspólnot. W tej chwili nie wiem, gdzie znale¼æ statystyki powo³añ, nie jestem pewna, ¿e s± publikowane.
Tu kopiujê dane z 2012 r., czyli te, które opublikowano w zw. ze ¶wiatowym kongresem instytutów ¶wieckich, który odby³ siê w Asy¿u:
"Choæ ¶wieccy konsekrowani obecni s± na wszystkich kontynentach, to najwiêcej, ba¿ 74 instytuty ¶wieckie powsta³y we W³oszech, 23 – w Hiszpanii, 22 – we Francji, 13 – w Niemczech. Równie¿ w Polsce powsta³o 13 instytutów ¶wieckich. Pozosta³e obecne w naszym kraju s± pochodzenia zagranicznego.
Ogólna liczba ¶wieckich konsekrowanych to 32 tys. 353 osoby, w tym 28 tys. 580 kobiet, 569 mê¿czyzn oraz 3 tys. 987 kap³anów, którzy sk³adaj±c ¶luby w instytucie kap³añskim nadal pozostaj± inkardynowani do diecezji, do której przynale¿± od ¶wiêceñ (w odró¿nieniu od kap³anów zakonnych, którzy s± inkardynowani do zakonu). Ponadto 1 tys. 216 osób nale¿y do instytutów ¶wieckich, które maj± zarówno ga³±¼ ¿eñsk±, jak i mêsk±.
Spo¶ród 214 instytutów, 210 z nich zatwierdzi³a Kongregacja Instytutów ¯ycia Konsekrowanego i Stowarzyszeñ ¯ycia Apostolskiego a 4 – Kongregacja ds. Ko¶cio³ów Wschodnich. 73 uzyska³y zatwierdzenie na prawie papieskim (czyli podlegaj± papie¿owi) a 137 zosta³y zatwierdzone na prawie diecezjalnym (czyli podlegaj± biskupowi diecezjalnemu najczê¶ciej macierzystej diecezji, gdzie instytut powsta³).
W sumie 180 to instytuty ¿eñskie, 8 – mêskich, 10 - kap³añskich oraz 8 posiadaj±cych ró¿ne ga³êzie. Najwiêcej m³odych osób – w formacji oraz w trakcie ¶lubów czasowych - maj± instytuty mêskie – 20,87 proc. i kap³añskie – 18,75 proc., a w instytutach ¿eñskich – najm³odsze pokolenie stanowi 6,67 proc. ogólnej liczby cz³onkiñ.
Wiêkszo¶æ instytutów ¶wieckich zrzesza od 20 do 200 osób, ale jest te¿ 21 instytutów o liczbie cz³onków od 200 do 500. Do najliczniejszych nale¿± te instytuty, które maj± powy¿ej 500 cz³onków (6), oraz powy¿ej 1 tys. cz³onków (4). Dwa najliczniejsze skupiaj± ka¿dy ponad 2 tys. ¶wieckich konsekrowanych".
http://ekai.pl/wydarzenia/x56911/najnow … swieckich/
W Polsce jest ok. 1200 cz³onków instytutów ¶wieckich. Do Krajowej Konferencji Instytutów Swieckich nale¿y 36 wspólnot.
Je¶li za¶ chodzi o kontakty, to s³u¿ê, s± i e-maile, i telefony, podajê wybrane z konkretnej wspólnoty - Instytutu Swieckiego Chrystusa Króla:
Agnieszka 53 559 2697
klara.anna@interia.pl tel. 795 330 507 (to chyba najbli¿ej dla Ciebie, Kamieñ)
Joanna 666 237 228
hannaturno@wp.pl (z t± osob± mo¿na pogadaæ te¿ na Barce)
mo¿na te¿ zwróciæ siê do ksiêdza, my¶lê, ¿e pokieruje dalej:
np. ks. Tomasz Rusiecki (Kielce)
tel. 41 344 96 07; kom. 602 297 336
e-mail: rusiecki.tomasz@gmail.com
Polecam dobr± ksi±¿kê na temat instytutów ¶wieckich... Ksi±¿ka pt "Ko¶ció³ pierwszego kontaktu" Anny Wolskiej 8 rozmów o instytutach ¶wieckich...
Polecam stronê internetow±: https://kosciolpierwszegokontaktu.wordpress.com/
Pozdrawiam...
Ostatnio edytowany przez blondi30 (2015-01-29 18:42:48)
Użytkownik
ODDAJ SERCE W DOBRE RÊCE, czyli rekolekcje dla dziewcz±t o wielkich pragnieniach -
Maryja, Matk± poszukuj±cych drogi
Wyj±tkowe rekolekcje w wyj±tkowym, bo w „walentynkowym” czasie dla wyj±tkowych ludzi
Na te swoiste „Walentynki z Jezusem” zapraszamy dziewczyny/kobiety, które poszukuj± swojej ¿yciowej drogi i maj± odwagê wyruszyæ w te poszukiwania z Matk± Bo¿±, by jak Ona odpowiedzieæ z entuzjazmem na Bo¿e wezwanie i prze¿yæ swoje ¿ycie z pasj±, rado¶ci± i w przyja¼ni z Duchem ¦wiêtym.
Nie wa¿ne czy masz lat 25, 30 czy 35, ale je¶li ci±gle rozeznajesz powo³anie, ale ju¿ nie odnajdujesz siê na rekolekcjach powo³aniowych –
- to jest TO ZAPROSZENIE DLA CIEBIE.
Bêdziemy przygl±daæ siê Maryi w scenie Nawiedzenia, która „W TYM CZASIE wybra³a siê i posz³a Z PO¦PIECHEM…”. Niech te s³owa bêd± ju¿ dzi¶ zachêt±, by wygospodarowaæ „TEN CZAS” dla Boga i samej siebie i „WYBRAÆ SIÊ” - by ws³uchaæ siê w to, do czego zapraszam mnie Pan dzi¶.
Nieocenion± pomoc± w naszej wêdrówce bêdzie mo¿liwo¶æ rozmowy z niezwykle do¶wiadczonym kap³anem w kierownictwie duchowym: ks. Markiem Chrzanowskim FDP wieloletnim ojcem duchownym w Orioñskim Wy¿szym Seminarium Duchownym, cenionym rekolekcjonist±, spowiednikiem (www.ksmarek.pl).
A dla g³odnych Mi³o¶ci i pragn±cych odpocz±æ przy Panu nie zabraknie chwil wytchnienia przed Naj¶wiêtszym Sakramentem, by nasycaæ swoje serce Obecno¶ci± Tego, który jest sam± Mi³o¶ci±.
Rekolekcje odbêd± siê w dniach 13-15 luty, w Z³oczewie, w kamedulskiej pustelni ¶w. Romualda, która s³ynie z niezwyk³ej go¶cinno¶ci: ul. Sieradzka 3: http://www.kamedulki.eu/xhtml/onas/sios … oscinnosc/
Organizatorzy: Orioñski Instytut ¦wiecki http://www.cdo.donorione.org
Szczegó³owe informacje uzyskasz, dzwoni±c pod numer: 691 323 010 lub pisz±c na adres: dorota@maryjni.pl . Prosimy o zg³oszenia do 8 lutego 2015 roku.
Mo¿e nie warto odk³adaæ tego zaproszenia na „bli¿ej nieokre¶lon± przysz³o¶æ”, ale jak Maryja wyruszyæ „z po¶piechem” i wraz Duchem ¦wiêtym odkryæ swoj± drog±.
„W TYM CZASIE” czekamy na Ciebie!
Użytkownik
Chcê siê przywitaæ w tym temacie i przedstawiæ ¦wiecki Instytut Caritas Christi. Jeste¶my prawie na ca³ym ¶wiecie, na ostatnim spotkaniu wspólnotowym, z którego wczoraj wróci³am, by³ odczytany list naszej prze³o¿onej, z pro¶b± o modlitwê za nowe cz³onkinie w Dubaju. W Polsce Instytut CC spotyka siê co miesi±c ( sobota i niedziela) w Krakowie i w Lublinie na zajêciach formacyjnych, mamy rekolekcje wspólnotowe najczê¶ciej w lipcu- 8 dni. Link do naszej strony:
http://www.ccworldinfo.org/polski.htm
mnich
witam
poszukujê jaki¶ informacji dotycz±cych ¶wieckich Instytutów ¯ycia konsekrowanego
dla mê¿czyzn.
Gdyby kto¶ z was móg³ siê podzieliæ jakie instytuty s± w Polsce by³bym wdziêczny.
Wróci³em z Francji niedawno, wiêc nie jestem zorientowany.
dziêki serdeczne za pomoc.
z modlitw±
+Dariusz
Proponujê kontakt z z mêskim Instytutem Chrystusa Króla (Cristo Re), powsta³ym we W³oszech, a funkcjonuj±cym tak¿e w Polsce. Na razie podam:
adres strony w³oskiej (ale s± wej¶cia w innych jêzykach): http://www.istitutosecolarecristore.org/ ,
polskiego bloga o za³o¿ycielu i nie tylko: http://glazzati.blogspot.com/,
link do pewnych artyku³ów: http://kosciol.wiara.pl/doc/2363535.Dla … ni-tacy-sa
http://elblag.gosc.pl/doc/2809260.Trzy- … Krzysztofa
adres mailowy (i podstawowe info)dostêpny na stronie polskiego - ¿eñskiego - w pewnym sensie siostrzanego Instytutu Chrystusa Króla:
"Na terenie Polski dzia³a równie¿
Instytut ¦wiecki Chrystusa Króla
(ISTITUTO SECOLARE CRISTO RE)
Jest Instytutem mêskim na prawie papieskim.
Jest w Ko¶ciele wspólnot± ludzi ¶wieckich
wezwanych przez Ducha ¦wiêtego, aby konsekrowaæ siê w Bogu
poprzez ¶luby ubóstwa, czysto¶ci i pos³uszeñstwa.
e - mail: cristore@o2.pl "
Gdyby ten mail nie zadzia³a³, to proszê daæ tu znaæ. Mam kontakt prywatny, spróbujê mo¿liwie najsprawniej pomóc.
Ostatnio edytowany przez Berberys (2016-05-05 12:36:38)
mnich
dziêkujê za pomoc, zapewne skorzystam
z modlitw±
+Dariusz