Gość
Siostry Betanki
Zostały powołane do pomocy kapłanom w pracach parafialnych. W sposób szczególny modlą się za kapłanów i otaczają ich duchową opieką. Żyjąc duchem św. Franciszka kształtują w swoich sercach i wspólnotach ducha modlitwy, kontemplacji na wzór Marii i ofiarnej posługi na wzór Marty. Poświęcone Chrystusowi Królowi zdążają do Niego śladami Maryi - Matki Łaski Bożej. Wpatrując się w pełnię życia Niepokalanej i Jej bezgraniczne poświęcenie Bogu uczą się od Niej czystości, posłuszeństwa, ubóstwa, pokory i służby drugiemu człowiekowi.
Siostry w Polsce posługują jako: katechetki, kancelistki, kucharki, zakrystianki, organistki, niosą pomoc osobom samotnym i chorym w domach pogodnej starości we Włoszech, gdzie pracują jako pielęgniarki.
Bardzo piękne zgromadzenie...
Ale chyba co do powołań do tego zgromadzenia to przez media i tą całą sprawe słabo teraz...
Moderator!
oj piękne zgromadzenie i Siostry kochane
Gość
No właśnie media wyrabiają niestety opinię... no ale nie tylko media tylko też te Siostry, które nie były zgodne z posłuszeństwem...
Ale nie wszystkie siostry są takie Dlatego witamy serdecznie Siostrę
Gość
Media wyrabiają opinie, ale czas leczy rany... Jeśli jest to dzieło Boże to się ostoi i rozkwitnie... Ostało się i zaczyna rozkwitać. Mamy juz dwie nowe kandydatki. To całkiem dobrze patrząc na spadek powołań i fakt, że w niektórych bardzo znanych i licznych zgromadzeniach nie ma ani jednej kandydatki. Proszę o dalszą modlitwę w intencji naszego Zgromadzenia i nowych powołań. Pozdrawiam wszystkich cieplutko i dziękuję za miłe słowa
Pokój i Dobro niech wam towarzyszy...!!!
Gość
Znam jedną była z nami w Gdańsku...
mam nadzieję, że dobrze się Asia miewa, z tego co widziałam w niedzielę, to nawet świetnie
Gość
Oj to cieszymy się,że dzieło na nowo rozkwita..i życzymy żeby tak dalej
Gość
Tak Madziu, jedna to Asia, którą znasz mieszka już z nami kilka miesięcy. Kończy studia z pedagogiki. Pochodzi z diecezji zamojsko-lubaczowskiej. Bardzo ładnie weszła w naszą wspólnotę. Myślę, że jest zadowolona tak jak i my. Druga to Marysia utrzymuje z nami kontakt i przyjeżdża w odwiedziny, a po Świętach Wielkanocnych zamieszka z nami. Marysia skończyła archeologię i zna biegle j.angielski, pochodzi z Warszawy.
Natalio dziękuję za ciepłe słowa i życzliwość. Niech Jezus Miłosierny Ci błogosławi! Pamiętam w modlitwie...
Pozdrawiam Was cieplutko
Gość
Dziękuję Siostro..również pamiętam w modlitwie MIŁOSIERDZIE JEGO WIELKIE JEST
Moderator!
moja parafia graniczy z tą diecezją
Gość
Aniu nazwa Twojej miejscowości wskazuje juz na diecezję z której pochodzisz. Mamy kilka Sióstr pochodzących z Twojej diecezji. Asia nasza kandydatka pochodzi z parafii Podhorce to niedaleko Tomaszowa Lubelskiego, z tego co pamiętam to siostry są min. z parafii: Wożuczyn, Tyszowce, Łukowa, Potok Górny, Tarnogród, Strzyżów, Frampol.
Pozdrawiam
...............................................................................................................................................
Oleńko tak Twoja parafia graniczy z diecezją zamojsko-lubaczowską. Mam nadzieję, że może kiedyś dane mi lub moim współsiostrom będzie odwiedzenie Twojej parafii i zaprezentowanie mojej rodziny zakonnej.
...............................................................................................................................................
Nie piszemy jednego posta pod drugim
Moderator!
też mam taką nadzieję zapraszam serdecznie
Gość
Karola..... czyżby s.Karolina? Widzę, że Siostry Betanki podbijają fora internetowe!
Jak to dobrze, że są Siostry, które pomagają młodym ludziom (i nie tylko) w sieci...
Serdecznie Siostrę pozdrawiam jak i wszystkie Siostry Betanki!
I za to wszystko chwała Panu! +
Gość
Proszę jaka inteligentna Dziewczyna Nic się nie ukryje... ale miło spotkać się na kolejnym forum... Cieplutko pozdrawiam
Pokój i Dobro!
Gość
Widzę ze s. Karola, to mocno działa na forach
Jak będzie mi brakowało sił, to już wiem gdzie się zgłosić
Pozdrawiam siostro
Gość
Siostro Karolino, jeżeli dobrze mi wytłumaczyli to... miło było poznać osobiście w niedzielę...
Gość
Magdo - dobrze Ci wytłumaczyli... Mi tez było miło ujrzeć Cię ponownie.... Zapoznałyśmy się jak byłaś u nas w Lublinie na skupieniu, ale pewnie zapomniałaś...
Pozdrawiam cieplutko...
Gość
Weroniko dziękuję za pozdrowienia i jak najbardziej jak będę miała wolną chwilę służę pomocą
Pokój i Dobro!
Gość
A w ogóle, to jest jakiś dzień kiedy wieczorem jest siostra na spokojnie w domu ?
Moderator!
Teraz przed świętami to Siostranieosiągalna jest Pozdrawiam Siostre serdecznie i Ciebie Dinos
mam nadzieję, że do szybkiego zobaczenia