"Furta"

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2014-03-22 19:06:12

weraikon

Użytkownik

Punktów :   

Filmy Noe, Syn Bo¿y

Czy kto¶ ju¿ co¶ wie o filmach Noe, Syn Bo¿y?
czy jest to tylko komercyjny hit produkowany dla mamony - bo pobo¿ni Katolicy "polec±" na tytu³ - a tak na prawdê dostan± ufabularyzowan±, naje¿on± efektami filmowa papkê z piêknymi aktorami, ma³o maj±c± wspólnego z przes³aniem zawartym w Biblii.
St±d moja nieufno¶æ, obejrza³am na wiod±cej stronie  - filmowe zwiastuny i mam mieszane uczucia czy warto po¶wiêciæ czas i pieni±dze na te filmy.
Jakie s± Wasze odczucia, oceny tych filmów?

„Da³em ci poznaæ ca³± tw± nêdzê, aby¶ ca³a opar³a siê na Mnie… Ile Mi zaufasz, tyle ci pomogê”.

#2 2014-04-04 08:47:41

Ana

Wierna Mi³o¶ci

Re: Filmy Noe, Syn Bo¿y

Obejrza³am zwiastun i zapowiada siê ciekawie, wiadomo kilka w±tków jest wtr±conych przez re¿ysera, ale piêknie pokazane. Je¶li mi siê uda wybiorê siê do kina warto obejrzeæ taki film na ekranie kinowym.

#3 2014-04-05 16:11:07

kamieñ

Gość

Ja by³am w kinie z kole¿ank± i szok....potem siê zgada³am z ksiêdzem z pracy, ze on te¿ by³ i stwierdzi³ co¶ takiego "by³em z koleg± i nagle mówiê do niego, ¿e trzeba przeczytaæ Pismo ¦wiête znowu " :-) Ogólnie rzecz bior±c film jak dla mnie pora¿ka, du¿o fikcji.....¯a³ujê, ¿e posz³am. Chyba lepiej siê wybraæ na Syn Bo¿y.
Pozdrawiam

#4 2014-04-06 16:17:13

weraikon

Użytkownik

Punktów :   

dziêki, w³a¶nie to przeczuwa³am, ¿e to bêdzie wtopa. Ale chêtnie poznam inne opinie. Co do Filmu Syn Bo¿y tak¿e.

„Da³em ci poznaæ ca³± tw± nêdzê, aby¶ ca³a opar³a siê na Mnie… Ile Mi zaufasz, tyle ci pomogê”.

#5 2014-04-06 17:22:30

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

a ja w³a¶nie w ten weekend rozmawia³am z siostrami, które by³y na jednym i na drugim i by³y zachwycone. Tzn Syn Bo¿y to mówi³y, ¿e w ogóle super, a co do Noego to ¿e najpierw by³y zniesmaczone, ¿e w±tki fantastyczne takie bardzo, ale potem doczyta³y jeszcze raz Pismo ¦wiête i powiedzia³y, ¿e t³umaczenie oryginalne w sumie nie wyklucza takiej wersji i przy mo¿liwo¶ci lekko ró¿nych interpretacji jêzyka symbolicznego, by³o to w pe³ni uzasadnione

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

#6 2014-04-07 19:15:40

weraikon

Użytkownik

Punktów :   

Dziêki Siostrzyczka, to wywa¿ona recenzja, hmm. kusz±co brzmi. zw³aszcza Syn Bo¿y.

#7 2014-04-09 09:52:52

kamieñ

Gość

Hmm ciekawa opinia nt. t³umaczeñ i symboliki, w takim razie czy Noe faktycznie chcia³ zabiæ w³asne wnuczki??? Moja jedna refleksja to taka, i¿ film nie jest adresowany dla wszystkich. Nie znaj±c dobrze Biblii, przek³adów itd. osoba podatna na ró¿ne wp³ywy, sugestie mog³aby siê "zachwiaæ". Jest to tylko takie moje zdanie. Kto ma ochotê pój¶æ i obejrzeæ to :-)

#8 2014-04-23 21:40:43

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

by³am dzisiaj na "Synu Bo¿ym".... ogólnie piêkny, my¶lê ¿e warto i¶æ, ale dobrze ¿eby nie by³ on ¼ród³em wiedzy religijnej... pojawia siê w nim bardzo du¿o cytatów z Pisma ¦wiêtego, ale jest równie¿ bardzo du¿o mega ra¿±cych b³êdów i niezgodno¶ci z Bibli±... tak dla przyk³adu moment Ostatniej Wieczerzy i zapowied¼ zdrady przez Judasza. Ewangelie podaj± ¿e kiedy uczniowie pytaj± "czy ja Panie?", Jezus w wersji pierwszej mówi, ¿e to ten, który macza ze mn± chleb w misie, albo w wersji drugiej, ¿e to ten, któremu podam chleb umoczony w misie (co swoj± drog± ma piêkn± symbolikê, o.Szustak o tym mówi)... natomiast film to przedstawia w ten sposób, ¿e Jezus mówi, ¿e zdradzi Go ten, który zje chleb od Niego i "wpycha" go do ust Judaszowi, który siê przed tym wzbrania mówi±c, ¿e nie chce braæ... jak dla mnie to jest bardzo ra¿±ce... i w ogóle du¿o takich rzeczy, przy wskrzeszeniu £azarza, zmartwychwstaniu, ukazaniu siê uczniom... mo¿na by d³ugo wymieniaæ... ale warto pój¶æ ¿eby siê samemu przekonaæ, bo nie zmienia to np. tego jak poruszaj±ce s± sceny mêki i ¶mierci podobnie jak w Pasji... a mo¿e i bêdzie to mobilizacj±, by jeszcze raz samemu przejrzeæ Ewangelie i poszukaæ tych niezgodno¶ci

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

#9 2014-04-24 16:26:16

kamcia

Mistrzyni Nowicjatu

28860759
Call me!
Punktów :   14 

nie wiem, filmu nie widzia³am, ale w internecie pojawi³ siê pewien artyku³:
http://www.pch24.pl/antychrzescijanstwo … 1QZFk.like

Nie umiem dziêkowaæ Ci Panie, Bo ma³e s± moje s³owa. Zechciej przyj±æ moje milczenie, I naucz mnie ¿yciem dziêkowaæ.

https://www.facebook.com/ForumFurta

#10 2014-04-24 18:26:03

weraikon

Użytkownik

Punktów :   

W³a¶nie czyta³am artyku³ i oto fragment , który t³umaczy dlaczego pyta³am oo Wasze opinie na temat tych filmów "wilki w owczej skórze" - czyli zniekszta³canie przekazu biblijnego, obrazu Boga, wiary przekszta³caj±c j± powoli i niezauwa¿alnie w zbiór rytua³ów, etc. st±d blisko do wspominanej w artykule - gnozy, a  z t±d do okultyzmu,... zniewoleñ...

"Antychrze¶cijañskie w±tki w filmie „Noe” zauwa¿y³ te¿ Michael Snyder na prisonplanet.com. Spostrzeg³, ¿e w filmie upad³e anio³y przedstawione s± jako dobre istoty, a sam Noe zamiast byæ przyk³adem prawo¶ci jest przedstawiony jako „psychopatyczny maniak, który nienawidzi ludzko¶ci i chce zabiæ nienarodzon± wnuczkê, je¶li oka¿e siê dziewczynk±”. Synder cytuje te¿ samego re¿ysera, który powiedzia³, ¿e zamierza³ stworzyæ najmniej biblijny film wszechczasów.

Read more: http://www.pch24.pl/antychrzescijanstwo … z2zpUCjJTH
"

Stopka forum

RSS