Gość
Jaki¶ czas temu opublikowano badania, z których wynika, ¿e mniej ni¿ 40% Polaków uczêszcza na niedzieln± mszê ¶wiêt± ( http://iskk.pl/kosciolnaswiecie/193-dom … -2013.html ).
Z czego to wynika? Pojawiaj± siê ró¿ne wyja¶nienia: od emigracji, przez zmiany kulturowe po dzia³anie samego Ko¶cio³a. Etiologia problemu jest bardzo szeroka.
Ja osobi¶cie upatrujê tu trochê aspektów mentalno¶ci polskiej- jak nie mo¿na by³o chodziæ do ko¶cio³a, to na przekór w³adzy siê chodzi³o- trochê co¶ na wzór ,,zakazanego owocu, który smakuje najlepiej".
Za tym idzie brak wzorców- je¶li rodzice nie chodz± do ko¶cio³a, to dziecko w wiêkszo¶ci przypadków te¿ nie bêdzie chodzi³o. Dla mnie wizyta w ko¶ciele jest nie zawsze przyjemno¶ci±, czasem to po prostu ,,obowi±zkowy punkt programu", wynika to te¿ pewnie z jakiej¶ tradycji i wychowania, po prostu niedziela bez ko¶cio³a to nie niedziela. Przez pewien czas mieszka³am z lud¼mi, którzy do ko¶cio³a nie chodzili i nie widzieli ró¿nicy miêdzy niedziel± a ¶rod± (jedyn± ró¿nic± by³o chyba tylko to, ¿e w niedzielê nie by³o zajêæ).
Kluczowe jest w mojej ocenie zamkniêcie siê Ko¶cio³a na wiernych. Niestety, niewiele osób jest zaanga¿owanych w ¿ycie parafialne, a istniej±ce grupy (o ile s±) czêsto s± hermetyczne i otwarto¶æ na nowe osoby pozostaje na poziomie deklaracji. Czasem osobi¶cie przera¿aj± mnie osoby z ró¿nych grup religijnych- bo nie ma w±tku, w którym nie pad³oby ,,Bóg ciê kocha" Brakuje mi takiego ¶wiadczenia normalno¶ci± o Bogu My¶lê, ¿e kuleje równie¿ kontakt duszpasterzy z wiernymi- ksiê¿a utrzymuj± kontakt z rad± parafialn± czy istniej±cymi grupami, a poza tym niewiele wychodz± do spo³eczno¶ci.
Wrzucê jeszcze link do artyku³u, w którym autor zwraca uwagê na inne przyczyny: http://www.niedziela.pl/artykul/10446/J … egularnego
Nie chcê, ¿eby kto¶ potraktowa³ ten post jako wrzucanie na Ko¶ció³- s± to raczej moje lu¼ne opinie i do¶wiadczenia, a po czê¶ci co¶ w stylu refleksji nad sob±- wszak jestem czê¶ci± tego Ko¶cio³a, wiêc to wszystko tyczy siê i mnie.
Jestem te¿ ciekawa Waszych pogl±dów, wiele osób na forum nale¿y do wspólnot... Jakie s± Wasze opinie na ten temat?
Niestety w tym temacie nie mam za wiele spostrze¿eñ. Uczêszczam na Msze ¦wiête dla studentów przy ko¶ciele akademickim. Wiêc o funkcjonowaniu parafii mam ma³e pojêcie Ale wydaje mi siê, ¿e ka¿da grupa zdaje siê byæ na pocz±tku hermetyczna. Jak przychodzi kto¶ nowy, to musi siê wdro¿yæ do wspólnoty, aby czuæ siê w niej swobodnie.