"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2009-10-28 21:38:33

Kasia K

Administrator

4576923
SkÄ…d: Witnica
Punktów :   14 

Halloween- to tylko niewinna zabawa?

Ju¿ nied³ugo Halloween,co my¶licie o tym ¶wiêcie?
Dzi¶ rano otworzy³am Pismo ¶w. na fragmencie: "Nie bierzcie wiêc wzoru z tego ¶wiata, lecz przemieniajcie siê przez odnawianie umys³u, aby¶cie umieli rozpoznaæ, jaka jest wola Bo¿a: co jest dobre, co Bogu mi³e i co doskona³e." (Rz 12,2).
Wieczorem na KSMie ksi±dz mówi³ nam o ¶wiêcie Halloween,¿e to ¶wiêto demonów itd.
W³a¶ciwie to kiedy¶ tego nie obchodzili¶my,a teraz...co siê dzieje? Szatan dzia³a pod pozorem dobra.

"Lecz po có¿ to mówiê? Czy mo¿e jest czym¶ ofiara z³o¿ona bo¿kom? Albo czy sam bo¿ek jest czym¶? Ale¿ w³a¶nie to, co ofiaruj± poganie, demonom sk³adaj± w ofierze, a nie Bogu. Nie chcia³bym, by¶cie mieli co¶ wspólnego z demonami. Nie mo¿ecie piæ z kielicha Pana i z kielicha demonów; nie mo¿ecie zasiadaæ przy stole Pana i przy stole demonów".
                  (1 Kor 10,19-22)

KO¦CIÓ£ KATOLICKI

(...)"Grzegorz IV w 834 r. wprowadzi³ do Ko¶cio³a Uroczysto¶æ Wszystkich ¦wiêtych jako pamiêæ o zmar³ych. Uroczysto¶æ ta, to oddanie czci wszystkim ¶wiêtym w niebie tym znanym jak równie¿ tym bezimiennym. Do ósmego wieku Uroczysto¶æ Wszystkich ¦wiêtych obchodzono w miesi±cu maju. Papie¿, widz±c nieustanne praktyki Celtów, postanowi³ nadaæ temu ¶wiêtu wymiar prawdziwie chrze¶cijañski, przenosz±c Uroczysto¶æ Wszystkich ¦wiêtych w miejsce Halloween. Niestety, pomimo wielu usi³owañ, ca³y czas istnieje grupa ludzi, która kultywuje festiwal ¶mierci. W ostatnich czasach mo¿emy nawet zauwa¿yæ jakie¶ ponowne zainteresowanie siê tym "¶wiêtem", które rozprzestrzenia siê i to nie tylko w Anglii, Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie ale od kilku lat nawet w Polsce.Chciejmy pamiêtaæ, ¿e Halloween w swojej historii nigdy nie by³o ¶wiêtem chrze¶cijañskim. ¦wiêto to zawsze by³o satanistyczne."

WSPÓ£CZESNE HALLOWEEN

(...)"Chyba najbardziej niepokoj±ce jest to, ¿e z u¶miechem na ustach przebieramy nasze dzieci za wied¼my, ko¶ciotrupy, szkielety, ¶mieræ, wilko³aki i wysy³amy je w ciemno¶æ ulicy gdzie nasze anio³ki, które maj± s³u¿yæ Bogu, powtarzaj± pogañski rytua³ druidzkich satanistycznych kap³anów: "treat or trick".
Czê¶æ spo³eczeñstwa zas³ania siê stwierdzeniem, ¿e to tylko dla zabawy, dla "fanu", my przecie¿ nie traktujemy tego powa¿nie. My mo¿e nie, ale nie wiemy czy szatan tego nie bierze na powa¿nie, przecie¿ to jest jego ¶wiêto. Ten wieczór zawsze by³ po¶wiêcony jego czarnej i z³o¶liwej magii. Biblia Szatañska wyra¼nie mówi, ¿e Halloween jest ich najwiêkszym ¶wiêtem. Doreen Irving (praktykowa³a okultyzm) napisa³a ksi±¿kê "Set free to serve Christ' ("Uwolniony, by s³u¿yæ Chrystusowi"). W tej to w³a¶nie ksi±¿ce czytamy: "Prawdziwi czarodzieje ciesz± siê gdy chrze¶cijanie bior± udzia³ w demonicznych tradycjach. Bardzo czêsto demony maj± dostêp do wielu ludzi. Czy my¶licie, ¿e TRICK or TREAT - to przesz³o¶æ bez ¿adnego znaczenia dzisiaj?
W USA okultyzm nieustannie zabija w czasie Halloween. W Australii media podaj± o powtarzaj±cych siê corocznie ofiarach sk³adanych z ludzi w Melbourne i Brisbane." (...)
(...)Je¶li kogo¶ z czytelników zainteresowa³ temat poruszony w tym artykule, zachêcam gor±co do obejrzenia filmu: "Halloween - Trick or Treat", który doskonale ukazuje tragizm wydawa³oby siê radosnego i niegro¼nego ¶wiêta jakim jest Halloween, szczególnie je¶li do tego przyk³ada rêkê chrze¶cijanin. Z³y tym razem omami³ nawet chrze¶cijan, którzy pod pozorem niewinnej zabawy, uczestnicz± w karnawale ¶mierci, gdzie g³ównym wodzirejem jest sam szatan.

wiêcej tu: http://sanctus.pl/index.php?grupa=66&podgrupa=88&doc=33

Wpatrywaæ siê Panie, w Twe ¶wiête Cia³o, pragnê do koñca moich dni,
bo me serce Ciebie pokocha³o, ukrytego w bia³ej Hostii.

B±d¼ uwielbiony za dzie³a Twoje, modlitw± uczyñ ¿ycie moje! (30.05.2010)             
mój blog- zapraszam:  http://wszystkozaczynasieodmodlitwy.blogspot.com/

#2 2009-10-29 06:23:13

Szukaj±ca

Gość

Re: Halloween- to tylko niewinna zabawa?

Ja w te rzeczy nie wchodzê, ale moja kole¿anka np. urz±dza sobie imprezê w domu. My¶lê, ¿e ona traktuje ten dzieñ, jako w³a¶nie czas na rozrywkê, ¿eby poszaleæ. To chyba sprawka szatana, bo on w³a¶nie tak lubi dzia³aæ, niby nic, a jednak... i po prostu nie jeste¶my tego ¶wiadomi, bo przecie¿ my siê tylko bawimy, to nic z³ego.

#3 2009-10-29 14:22:36

Rita

Gość

Wed³ug mnie to ¶wiêto to jest g³ównie komercja- jest promowanie w m³odzie¿owych "gazetach", w TV... Ta moda przysz³a do Polski z nowoczesnego Zachodu... Wiele osób wychodzi na imprezy lub sama je organizuje, osobi¶cie jeszcze nie spotka³am siê z tym ¿eby dzieci chodzi³y po domach i zbiera³y cukierki. Zgadzam siê z Szukaj±c±, w wiêkszo¶ci ludzie nie wiedz±, co ¶wiêtuj±, dla wiêkszo¶ci jest to ¶wiêto z dyni± i duchami. A przecie¿ w duchy nikt nie wierzy i ka¿dy traktuje t± imprezê z przymru¿eniem oka. A szatan dzia³a...

#4 2009-10-29 14:38:55

boza_tancerka

Gość

pamiêtam jak w zesz³ym roku onet zrobi³ wielkie hallo, bo w Sosnowcu jedna z moich ,,Sióstr" na religi mówi³a w³a¶nie dzieciom ¿eby tak nie ¶wiêtowa³y tego czasu i rodzice zrobili aferê , ¿e siostra zabrania i jeszcze straszy dzieci, ¿e to z³e- a tak nie by³o, ona spokojnie t³umaczy³a sk±d taka forma ¶wiêtowania pochodzi i ¿e my w Polsce powinni¶my szanowaæ swoj± tradycjê.

#5 2009-10-29 18:53:08

Kasia K

Administrator

4576923

W mojej miejscowo¶ci w gimnazjum podobno nauczyciele kazali uczniom siê przebieraæ tego dnia,a kto nie chcia³ to dostawa³ uwagê. Kilka osób powiedzia³o to ksiêdzu na KSMie i ksi±dz powiedzia³,¿e siê tym zajmie,bo to nie jest zgodne z Ko¶cio³em.

#6 2009-10-30 19:02:18

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!
Punktów :   10 

Ja mia³am dzisiaj w szkole "Otrzêsiny" jednak bardziej to by³o chyba Halloween. W sumie to zbytnio nie chcia³am braæ w tym udzia³u, ale ¿e by³a to impreza, na której wymagana by³a do¶æ dobra znajomo¶æ angielskiego to jako osoba najlepsza z klasy musia³am i¶æ.
Jednak z ka¿d± minut ± jak tam przebywa³am to mia³a ochotê wyj¶æ s³ysz±c teksty: "W naszej komisji zasiada Lucyfer oraz Belzebub" b±d¼ "Na koniec odmówimy przysiêgê przed diab³em i anio³em". To niby g³upia zabawa, ale ka¿de nasze s³owo, nawet to nie¶wiadome, dla Boga i szatana znaczy bardzo wiele...

Bo On jest dobry, bardzo dobry...

#7 2009-11-05 08:53:43

Kasia K

Administrator

4576923

W³a¶ciwie ju¿ po Halloween, ale my¶lê,¿e warto to obejrzeæ: http://www.przystanekjezus.pl/licza-sie … ween/2578/

#8 2009-11-06 18:11:55

Elcia

Gość

Halloween to ¶wiêto od wielu lat. Wystêpuj± tam ró¿ne postaci. Jak wcze¶niej kto¶ ju¿ wspomnia³ dzieci w szko³ach przebieraj± siê za ró¿ne postaci i traktuj± to jako zabawê. Osobi¶cie nie widzê nic w tym z³ego.
Trzeba równie¿ odró¿niæ zabawê od satanizmu i zabawê czarn± magi± to jest zupe³nie co¶ innego. Dzieci zbieraj±ce po domach cukierki to przecie¿ nic takiego
Osobi¶cie znam ludzi którzy mo¿e nie tyle ¶wiêtuj± ale dobrze siê bawi±- jest to dzieñ w którym zapomina siê o problemach.

#9 2009-11-06 20:26:05

Szukaj±ca

Gość

Tak jest to dzieñ zabawy, ale przecie¿ do Dnia Wszystkich ¦wiêtych chyba nie pasuje. Przecie¿, to raczej dzieñ refleksji itp.

#10 2010-10-28 10:50:13

Kasia K

Administrator

4576923

Odkopujê w±tek,poniewa¿ zbli¿a siê ten czas, nie dajmy siê

#11 2010-10-29 16:06:46

Natala

Gość

Ja dzisiaj osobi¶cie mia³am kilka sprzeczno¶ci dotycz±cych tej sprawy. Odwiedzi³am moje stare gimnazjum i a¿ ³zy w oczach mi stanê³y. Mo¿e  ja to wszystko za bardzo prze¿ywam.. ale ta muzyka (najgorszy heavy metal podchodz±cy pod 'klimat' szatana) puszczona tak,¿e nie da³o siê tego s³uchaæ. Dzieci i m³odzie¿ przebrana za praktycznie same diab³y.. wymalowana na twarzy z ró¿nymi znakami. Okropne.. Zwróci³am uwagê kilku nauczycielom, ¿e jest to dzieñ po prostu szatana i nigdy nie wiadomo jak zaatakuje.. Powiem tak - ró¿ne us³ysza³am wypowiedzi aczkolwiek do sprawy podesz³am bardzo delikatnie.. zwyk³e upomnienie, nawi±zanie.. nie chcia³am ingerowaæ bardziej, gdy¿ mieszkam w ma³ej miejscowo¶ci i nie by³o by za ciekawie.

#12 2010-10-30 08:17:17

Kasia K

Administrator

4576923

Pamiêtaj,¿e Pan Jezus zawsze patrzy na nasz± intencjê, a dla czynów jest pob³a¿liwy,je¶li co¶ siê nie uda, wiêc dobrze zrobi³a¶,¿e powiedzia³a¶ im s³owo:-).

#13 2010-10-30 10:02:09

Chiara

Gość

A ja chcia³abym pogratulowaæ Ci odwagi, bo wiele osób widz±c takie co¶ mog³oby siê tym nawet nie przej¶æ. A nawet je¶li by ich to ruszy³o, to niewiele ludzi ma tyle si³y, ¿eby o tym g³o¶no mówiæ. I podpisujê siê pod poprzedniczk±- Jezus na pewno bardzo siê cieszy, ¿e nie zlêk³a¶ siê i próbowa³a¶ zainterweniowaæ. Brawo!
I ¿yczê wszystkim, aby w tym czasie mieli szczególnie du¿o si³y i nie dali siê podszeptom szatana.

#14 2010-10-30 13:06:59

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!

Ja ostatnio te¿ mia³am niez³± akcjê w szkole. Moja babka od angielskiego jest trochê "nawiedzona", poza tym uwa¿a, ¿e wszystko co anielskie to fajne. Na naszej lekcji zaczê³a stroiæ (o ile z wystrojem ma to co¶ wspólnego) klasê w ró¿ne jakie¶ straszyd³a i w ogóle, a pó¼niej mieli¶my temat w³a¶nie o Halloween. Z jednej strony by³am przera¿ona pewnym tekstem,, który dostali¶my, a z drugiej strony ¶mieszy³o mnie trochê to, ¿e ludzie maj± takie fantazje. Do rzeczy: tekst opisywa³ ró¿nego rodzaju tradycje zwi±zane z tym dniem oraz od czego to wszystko siê zaczê³o. Jak us³ysza³am, ¿e ludzie przebieraj± siê tylko dlatego ¿eby odstraszyæ z³e duchy czy, ¿e s³ynna dynia symbolizuje dusze, która zrobi³a szatanowi "trick or treat". Dla mnie to totalna pora¿ka. W pewnym momencie ju¿ nie wytrzyma³am i powiedzia³am na g³os, ¿e dla mnie to jedna wielka bzdura, ¿e to wszystko dzia³a na odwrót (nawi±zuj±c do przebierania siê). Nikt na to w sumie nie zareagowa³.

Na koniec lekcji babka ¿yczy³a nam krwawego wieczoru pe³nego duchów itp. Szczerze jej podziêkowa³am (ironicznie oczywi¶cie) i powiedzia³am, ¿e nie potrzebujê takich ¿yczeñ, po czym wysz³am po prostu z klasy na przerwê.

By³am w szoku, ¿e ludzie wierz± w takie bzdury. Ju¿ na pocz±tku lekcji wysiad³am i nie mog³am tego s³uchaæ.

#15 2010-10-30 19:23:35

Rita

Gość

Jest bardzo wiele "zachêt" do obchodzenia tego watpliwej wagi "¶wieta"- sama by³am zachêcana do wziêcia udzia³u w pewnej imprezie haloweenowej- wstêp kosztowa³ jakie¶ 1,5 z³ a dla ka¿dego kto siê przebierze- piwo gratis... Bardzo wiele osób daje siê z³apaæ na takie rzeczy i nie widzi w tym nic z³ego, a jeszcze wiêcej nie zdaje sobie sprawy z tego, czego dotyczy ten dzieñ.

#16 2010-10-30 20:30:16

Natala

Gość

Wiêkszo¶æ nie wie i nie zdaje sobie sprawy z tego, czego dotyczy ten dzieñ, gdy¿ s± daleko ze swoj± wiar±. Ludzie te¿ wol± i¶æ na imprezê i dostaæ to piwko gratis ni¿ spêdziæ ten dzieñ z bliskimi lub po prostu siê modl±c.. Niestety, jest to dzieñ szatana i on tu strasznie w g³owach miesza.. mo¿e jak kto¶ (nie daj Bo¿e) do¶wiadczy czy choæby ujrzy na w³asne oczy to, co siê dzieje z osob± opêtan±.. powi±zan± z okultyzmem (itd. whatever) to zmieni swoje podej¶cie i zacznie szanowaæ Pana ca³ym sob±. O ile siê nie mylê, taka 'zabawa' to grzech ciê¿ki.. refleksje same siê tu narzucaj±...

#17 2010-11-06 14:55:38

Estera

Gość

Szukaj±ca napisał:

Tak jest to dzieñ zabawy, ale przecie¿ do Dnia Wszystkich ¦wiêtych chyba nie pasuje. Przecie¿, to raczej dzieñ refleksji itp.

Wspomniany Dzieñ Wszystkich ¦wiêtych to radosne ¶wiêto, poniewa¿ wspominamy tych szczê¶liwych ludzi, którzy za piêkne ¿ycie odebrali swoj± nagrodê w niebie. Dniem zadumy i modlitwy jest Dzieñ Zaduszny, 2 listopada - kiedy modlitw± obejmujemy dusze czy¶æcowe.
<taaki tam, ma³y offtop>

#18 2011-10-25 13:59:23

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!

Od¶wie¿am, bo zbli¿a nam siê wielkimi krokami

#19 2011-10-25 18:01:08

Weronika

Gość

Hmm,ale ja z drugiej strony nie rozumie jak dynia z dziurami mo¿e ¼le na nas dzia³aæ?Jak dla mnie to zwyk³± zabawa.Aczkolwiek uwa¿am,¿e powinni¶my bardziej doceniaæ nasz±,piêkn± tradycjê.

#20 2011-10-25 18:10:07

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!

A jak mo¿e na nas dzia³aæ znak Yin i Yang? Albo kamieñ przywieziony z uzdrowiska? Przecie¿ to zwyk³a pami±tka... A jednak...! Z³o tkwi w szczegó³ach.

Stopka forum

RSS