Użytkownik
salezjanki to potoczna nazwa zgromadzenia, które naprawdę nazywa się FMA - Figlie di Maria Ausiliatrice, czyli po Polsku Córki Maryi Wspomożycielki (CMW). Ich głównym charyzmatem jest praca z dziećmi i młodzieżą. W Polsce jest kilkanaście domów salezjanek rozmieszczonych w dwóch inspektoriach Wrocławskiej i Warszawskiej. Nigdy w życiu nie spotkałam wspanialszych siostrzyczek... Byłam kilka razy na różnych rekolekcjach przez nie organizowanych (głównie w Pieszycach, gdzie jest nowicjat), chodzę często do nich na modlitwy (do domu który jest u mnie w mieście) i w sumie widuję się z nimi niemalże na co dzień od ponad trzech lat,a mój zachwyt tym zgromadzeniem tylko rośnie i rośnie... Bije od nich tyle ciepła że trzeba tego samemu doświadczyć, żeby zrozumieć jakie są wspaniałe
trochę więcej informacji na stronie www.salezjanki.pl
natomiast na stronie www.cmw.osw.pl/mgs można znaleźć aktualne zdjęcia
z różnych rekolekcji przez nie organizowanych
Sióstr salezjanek niestety nie znam ale u mnie w parafii był kiedyś ksiądz który był salezjaninem i po prostu rekolekcje przez niego prowadzone były wspaniałe...
Użytkownik
A ja znam Siostry Salezjanki, bardzo podoba mi się ich współpraca z młodzieżą i dziećmi. Zajmują się katechezą, prowadzeniem przedszkoli i szkół...
Gość
siostry salezjanki, które znam też są wspaniałe...
Gość
Wiecie ja też "znam" siostry Salezjanki. Studiuję w Piotrkowie i prawie na przeciwko uczelni mam taką kaplicę Adoracji Najświętszego Sakramentu i rano odwiedzam tam Pana i codziennie od 9 do 11 chyba rano jest jedna Siostra na Adoracji Nigdy z nią nie rozmawiałam ale kiedyś muszę się zdobyć na odwagę
Użytkownik
piotrków to nie moja inspektoria więc tamtych sióstr na pewno nie znam... ale jeśli znacie jakieś siostry z wrocławskiej to wysoce prawdopodobne że mamy wspólne znajome
Użytkownik
fajnie
Gość
a ja ostatnio przejeżdżałam przez Garbów i mogłam przez 2 sekundy podziwiać klasztor salezjanek z okna samochodu
Użytkownik
W Grabowie mieści się nowicjat...
Gość
miło wiedzieć
Użytkownik
Ostatnio edytowany przez poprostu_człowiek (2009-03-30 18:08:54)
Użytkownik
tak. w tym roku przenieśli nowicjat z naszrj inspektorii z Pieszyc, bo wcześniej inspektoria wrocławska i warszawska miała osobno ale za mało kandydatek było i dlatego teraz połączyli formację obu inspektorii i tym sposobem nowicjat jest w grabowie... a skąd ty jesteś "poprostu człowiek" że znasz CMW??
Użytkownik
Siostry CMW są w moim miejscu zamieszkania (inspektoria warszawska). Znam je (Salezjanów też) od dziecka. Fajne Siostry...szalone!
Użytkownik
no cóż... szalone to chyba raczej na ogół mało powiedziane ale tak jak najbardziej pozytywnie... za to je kocham!!
Użytkownik
siostrzyczka napisał:
no cóż... szalone to chyba raczej na ogół mało powiedziane
ale tak jak najbardziej pozytywnie... za to je kocham!!
Chodzi mi o pozytywne znaczenia słowa:) Fajne, radosne, o wszystkim można pogadać, a nawet się powygłupiać
Gość
A gdzie jest aspirat (czy aspirantat?), na stronie jest napisane, że jest "przeżywany wspólnie z siostrami we wspólnotach" czyli tak jakby aspirantki były rozrzucone po różnych domach prowincji, a może jest inaczej i są razem?
Gość
Mam pytanie może znacie maila do salezjanek w poznaniu
Gość
Siostrzyczko, widzę, że bywasz na forum. A że jesteś najbardziej kompetentną tu osobą - czy mogłabyś odpowiedzieć na moje pytanie:
pea napisał:
A gdzie jest aspirat (czy aspirantat?), na stronie jest napisane, że jest "przeżywany wspólnie z siostrami we wspólnotach" czyli tak jakby aspirantki były rozrzucone po różnych domach prowincji, a może jest inaczej i są razem?
Użytkownik
Siostrzyczka raczej Ci już nie odpowie...
bo o ile mi wiadomo jest już za murami klasztornymi