Za Króla! Za Ojczyznê! Za ile?
Wybaczcie temat z wielkiej litery, ale w ten sposób na pewno zaintrygujê i sprawiê, ¿e kto¶ zajrzy do tego w±tku ...
S³ucham, s³ucham i zastanawiam siê ... te teksty s± antykatolickie ? Katolickie ? Czy katolik mo¿e na niektóre sprawy patrzeæ tak, jak jest to pokazane w tekstach niniejszych utworów ?
W³ochaty - ZW¡TPIENIE
Wierzê W Boga, Który Nie Jest Religijny
Wierzê W Boga, Który Nie Jest Polityczny
S³yszê G³os, Który Mówi Otwórz Okno Na ¦wiat
Otwórz Siê Na Ludzi, Wyjd¼ Ze Skorupy'
On Nie Zbiera Na Rogu, By Rzuci³ Kto¶ Co £aska
To Nie Spektakl Dla Przechodniów - ¯eby Kto¶ Klaska³
Strasz± Mnie Wiecznym Potêpieniem
Ale Prawdziwe Piek³o
To ¬le Prze¿yte ¯ycie
Kto Nam Powie Jak
Oszukaæ Tajemnicz± Ostateczno¶æ?
Kto Nam Powie Jak
Zgubiæ Wszelkie ¦lady Czasu?
'Najwiêkszym Dowodem Na Istnienie Boga
Jest To, ¯e Tego Dowodu Nie Ma
Nieuchwytny Dla Logicznych Sieci
Nieodgadniony, Nienamacalny Dla Naukowych Prawd
To Nie Z³oty Cielec Ni Kultu Pos±g Inny
Przecie¿ Jedna Twarz To Bana³ Dla Naiwnych
Wielki Wybuch Jego Tchnieniem
Przez Wszech¶wiat Przemawia W Nas
I Nie Pytaj O Przyczynê
Nie Pytaj O Przestrzeñ, Nie Pytaj O Czas
To Jest W³a¶nie Bóg, Co Ma Tak Wiele Twarzy
Nie¶miertelna Dusza I U³omne Kochanie,
Przyja¼ñ Raz Na Zawsze I Niespe³niona Mi³o¶æ.
Ca³a Nadzieja W Chaosie Zw±tpienia
On Kocha Mnie Niezale¿nie Ode Mnie
oraz
DEZERTER - JEZUS
Jak wygl±da³by Jezus
Gdyby ¿y³ w naszych czasach
Czy chodzi³by w sanda³ach
Czy raczej w adidasach
Czy pi³by coca-colê
I korzysta³ z komputera
Czy mia³by d³ugie w³osy
I paszport Izraela
Na ka¿de pytanie oczekujesz odpowiedzi
Chcesz gotowych recept, oczekujesz nadziei
A co zrobisz, gdy rozkaz zabrzmi gro¼nie
Czy bêdziesz protestowa³ czy podawa³ gwo¼dzie
Jak naucza³by Jezus
Gdyby ¿y³ w naszych czasach
Czy prowadzi³by odczyty
Na ¶ródmiejskich placach
Czy mia³by program w radiu
Albo show w telewizji
Czy chcia³by i¶æ do wojska
Czy ufa³by policji
Jaki rodzaj ¶mierci
Jezusowi by zadano
Czy umar³by na krze¶le
Czy te¿ by go rozstrzelano
Jaki symbol mêczeñstwa
Swojego zbawcy
Na z³otych ³añcuszkach
Nosiliby wyznawcy
Podkre¶lone fragmenty bud± moj± w±tpliwo¶æ ...
Zapraszam do dyskusji - jestem ciekawa, co o tym s±dzicie.
Gość
Pierwszej piosenki nie znam, a fragment drugiej... mam w podpisie i dlatego wypowiem siê o niej.
Muzyka rockowa, metal to s± "moje" klimaty (oczywi¶cie, nie trzymam siê sztywno tych ram ) a akurat ta piosenka Dezertera jest dla mnie bardzo wa¿na, bo stanowi dla mnie temat do rozwa¿añ takich bardziej duchowych A ¿e jest to piosenka rockowa i tu zdania s±, szczerze mówi±c, podzielone odno¶nie powi±zania tego typu muzyki a dzia³aniem szatana... Kiedy¶ rzucili¶my takim pomys³em, ¿eby daæ do przeczytania tekst piosenki jakiemu¶ ksiêdzu (oczywi¶cie bez informowania ¿e to piosenka rockowa) i pos³uchaæ komentarza osoby duchownej.
Z tym antykatolickie... Szczerze mówi±c we mnie nie budzi zgorszenia (ale wiem, ¿e wg. niektórych ta ca³a piosenka to straszliwe blu¼nierstwo), sporo ironii skierowanej odno¶nie wyznawców Chrystusa (a szczególnie wierz±cych-niepraktykuj±cych) i jak dla mnie ta ironia kiedy¶ okaza³a siê zbawienna. Zaczê³am zastanawiaæ siê, czy potrafi³abym uwierzyæ Cz³owiekowi, który proponuje co¶ nowego i na ¶lepo posz³a za Nim... Chyba nie mia³abym takiej odwagi.
My¶lê ¿e Dezerterowi w wyró¿nionym fragmencie chodzi³o o lekko ironiczne wyra¿enie siê o dzisiejszym ¶wiecie i o tym, ¿e ludzie czêsto bazuj± tylko na tym co us³ysz± w w mediach (np. programy typ talk show) i do niektórych czasem tylko takie co¶ przemawia (zreszt±, mo¿na to zaobserwowaæ nawet w codziennej rozmowie czêsto s³yszy siê teksty typu: ,,W telewizji powiedzieli"), a przecie¿ telewizja to nie wyrocznia...
,,Czy chcia³by i¶æ do wojska"- w moim przekonaniu chodzi tu o pogl±dy na pewne kwestie np. s³u¿ba wojskowa wi±¿e siê z ewentualno¶ci± walki i zabijania ludzi, a przecie¿ jest V przykazanie... I tu jest dylemat, jaka warto¶æ jest wa¿niejsza, ojczyzna czy ¿ycie ludzkie.
,,Czy ufa³by policji"- czy opinia Jezusa pokrywa³aby siê z opini± ogó³u spo³eczeñstwa.
Czy dzisiejszy ¶wiat jest w stanie zaakceptowaæ Jezusa i to, co g³osi?
Czy ludzie potrafi± ¿yæ wg. Jego s³ów? - te 2 pytania towarzysz± mi w czasie s³uchania tej piosenki.
Jak co¶ jeszcze mi siê nasunie to podzielê siê swoimi spostrze¿eniami, podobnie jak Hebronka oczekujê na wypowiedzi innych forumowiczów.
Nie zwróci³am uwagi na Twój podpis, no proszê, jaki ten ¶wiat ma³y, jak niektóre tre¶ci poruszaj± serca tak wielu ludzi ...
Nie s±dzi³am, ¿e w tej piosence mo¿na odnale¼æ a¿ tak ... g³êbokie, drugie dno
DZIEKUJÊ Rita!
Nie siêga³am a¿ tak g³êboko, nie szuka³am wspomnianej wy¿ej drugiej strony medalu.
Czy chodzi³by w sanda³ach
Czy raczej w adidasach
Czy pi³by coca-colê - bra³am to raczej na serio
Gość
to ja tu dorzucê swoje pytanie.. czy teksty piosenek "Nirvana" s± te¿ antykatolickie? lubiê sobie ich pos³uchaæ, ale kiedy¶ us³ysza³am takie co¶ i zastanawiam siê w³a¶nie czy to katolikom przystoi? mój angielski nie jest na tyle dobry, aby ze s³uchu zrozumieæ tekst anglojêzycznej piosenki, wiêc nawet nie wiem o czym s± niektóre. a co do samego zespo³u. niektórzy wiedz± pewnie kim by³ wokalista Nirvany, jakie ¿ycie toczy³, jak skoñczy³ i choæ podoba mi siê ich muzyka, nie popieram tego. lubiê zespó³ i g³os Kurta, ale nie mam zamiaru i¶æ jego ¶ladami. co o tym my¶licie?
dzidziu¶, o jakie konkretnie piosenki Nirvany Ci chodzi ?
Nie znam tej pierwszej piosenki, ale czytaj±c jej s³owa, odnios³am wra¿enie, ¿e jest tu pewne ziarnko ewangelizacji... Sama kiedy¶ uczyni³am pierwszy krok dziêki muzyce... My¶lê, ¿e ten tekst zmusza do my¶lenia, chocia¿by po to, by go zrozumieæ. Do cz³owieka niewierz±cego, czy niepraktykuj±cego (nie lubiê tego s³owa, ale có¿...) nie docieraj± s³owa typu 'Panie, tak Ciê kocham, wierzê, dajesz mi si³ê, kochasz mnie i wszystkich ludzi i dajesz nam wszystko'. Stereotypy s±, jakie s±, blokad nie brakuje. My¶lê, ¿e taki tekst chocia¿ mo¿e i trochê kontrowersyjny, ukazuje problem naszej obojêtno¶ci. Nasuwa siê pytanie: w co ja wierzê? w Kogo wierzê? czy wierzê w ogóle? kim jest dla mnie Bóg? czy nie oszukujê siebie i innych? I zachêca do dalszych poszukiwañ.
tak¿e ja nie by³abym negatywnie nastawiona do tej piosenki
"Wierzyæ - to znaczy nawet siê nie pytaæ,
jak d³ugo jeszcze mamy i¶æ po ciemku."
ks. Jan Twardowski
Gość
hmm Hebronko no w³asnie nie wiem.. tu te¿ dorzucê pytanie czy która¶ z piosenek Nirvany nadaje siê do grupy "Katoliku - NIE S£UCHAJ" jak rozmawia³am z pewn± osob± o muzyce, któr± s³ucham powiedzia³a mi tylko, ¿e "Nirvana? przecie¿ oni pisz± przeciwko Panu Bogu" i przejrza³am t³umaczenie niektórych tekstów i nie znalaz³am takich tekstów, które by mnie 'powali³y' wiêc sama ju¿ nie wiem co o tym my¶leæ.
a co do tych tekstów, które przytoczy³a¶ to tak sobie czasem my¶lê, ¿e (jak kto¶ ju¿ wspomina³) ca³a ironia w nich zawarta jest takim zachêceniem mo¿e tych niewierz±cych, ¿e Jezus - przedstawiony jako Kto¶ kto pije colê, chodzi w adidasach, gra na komputerze- czyli kto¶ , kogo spotykamy codziennie. jednym s³owem- drugi cz³owiek. ¿e nie¶wiadomie spotkamy Jezusa w drugim cz³owieku, który wydaje siê nam obojêtny.. bynajmniej ja tak to trochê odbieram
nie zawsze powinno siê kierowaæ s³owami "pewnych osób", i tyle
s. Maksymilla
Pomimo, ¿e lubiê te mocniejsze brzmienia to jednak wy¿ej wymienionych tytu³ów nigdy nie s³ucha³am. Je¿eli jednak mia³abym wyraziæ opiniê tylko i wy³±cznie czytaj±c tekst to powiem tak: wydaje mi siê, ¿e piosenka W³ochatego mówi o tym, ¿e Bóg wcale nie wymaga wiele. Jest zwyczajny, ale jednak jest w Nim co¶, co Go wyró¿nia, po prostu co¶ boskiego. Przedstawia ona wiele Jego cech, chocia¿by to, ¿e jest pokorny ("On Nie Zbiera Na Rogu, By Rzuci³ Kto¶ Co £aska To Nie Spektakl Dla Przechodniów - ¯eby Kto¶ Klaska³"), nie da siê Go poznaæ rozumem, a sercem ("Nienamacalny Dla Naukowych Prawd") itd.
Tekst Dezertera natomiast zadaje bardzo wiele pytañ. Ukazuje ¿ycie dzisiejszego, przeciêtnego cz³owieka. Przejmujemy siê tak wieloma sprawami, ale nigdy nie pomy¶limy, co na naszym miejscy zrobi³by Jezus?
Nie uwa¿am te¿, ¿e muzyka typu rock, czy metal jest antychrze¶cijañska. Jest wiele zespo³ów chrze¶cijañskich graj±cych tak± muzykê (Anastasis, Armia, Pneuma, Tymoteusz). Takimi utworami mo¿na dotrzeæ do grona osób s³uchaj±cych tego stylu. Raczej nie dotrze siê hip-hopem do metalowców i na odwrót. Dlatego ja jestem za i oby jak najwiêcej takich dobrych zespo³ów
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
s. Maksymilla
Piotrze, nikt nie kontroluje tych piosenek, bo muzyka wyra¿a zdanie poszczególnego artysty. Poetów te¿ nikt nie kontroluje, pisz± to, co czuj±. Tak samo jest z muzykami - nikt im nie zabroni wyra¿aæ swojego zdania poprzez d¼wiêk i tekst. A je¿eli s³yszysz, ¿e dany utwór jest sprzeczny z Twoimi warto¶ciami to go zwyczajnie nie s³uchaj. A je¿eli my¶lisz, ¿e rock i religia to wybuchowa mieszanka to pos³uchaj zespo³ów, które wymieni³am wcze¶niej.
Oczywi¶cie o gustach siê nie dyskutuje i nie chcê Ciê do czegokolwiek przekonywaæ. Je¿eli uznasz, ¿e trzymasz siê dalej swojego zdania - proszê bardzo
Bo On jest dobry, bardzo dobry...