"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2011-05-16 14:22:24

Hebronka

Za Króla! Za Ojczyznê! Za ile?

Wszystko, o co chcieliby¶cie, ale wstydzicie siê zapytaæ ;)

Jak w temacie No bo po co tworzyæ mnóstwo nowych topiców, skoro mo¿na zapytaæ tutaj ?
Mam nadziejê, ¿e temat zostanie dobrze przez Was przyjêty
Nie bójmy siê pytaæ, bo nie wstyd nie wiedzieæ - wstyd nie zapytaæ !

No to ja mam takie pytania :

1) czy mo¿na powiedzieæ fakt autentyczny ? przecie¿ skoro fakt, to na pewno jest prawdziwy. A ¿e us³ysza³am to z ust polonistki to og³upia³am. W/g mnie brzmi to trochê jak "cofaæ do ty³u", ale mo¿e siê mylê ?

2) po co ³abêdziom dziury w dziobie ?

3) czy przed komuni±, gdy mówimy "Panie nie jestem godzien, aby¶ przyszed³ do mnie..." (nie wiem dok³adnie, jak to siê nazywa) kobiety mog± mówiæ "godna" ?

4) dlaczego ludzie podczas ¶piewu "Baranku Bo¿y" uderzaj± siê w pier¶ ? Przecie¿ akt pokutny jest na pocz±tku Eucharystii, ju¿ przeprosili¶my za nasze grzechy.

My¶lê, ¿e w±tek bêdzie przydatny i nie umrze ¶mierci± naturaln± po paru dniach. Na innym, koñskim forum, na którym siê udzielam, ma ju¿ ponad 300 stron !

Ostatnio edytowany przez Hebronka (2011-05-16 14:23:47)

#2 2011-05-16 17:03:01

Ela G.

¿ona i matka 3 córek

11442361
SkÄ…d: Witnica
Punktów :   

Re: Wszystko, o co chcieliby¶cie, ale wstydzicie siê zapytaæ ;)

co do labedzia. a czym niby ma oddychac?? tak jak my mamy nosy tak labedz w dziobie ma dziurki jako nozdrza inaczej nie mialby jak oddychac. przeciez nie bedzie latal czy plywal ze stale otwartym dziobem. a takie dziurki ma kazdy ptak tak jak czlowiek nos sluzy do tego samego zeby oddychac.

przy Baranku Bozy to jeszcze rowuniem bicie sie w piersi bo tam jest "ktory gladzisz grzechy swiata" tez pewnego rodzaju skrucha przed Panem. dla mnie dziwniejsze jest bicie sie w piersi przy Przemienieniu jak ministrant dzwoni te 3 razy jak jest Podniesienie.

Ostatnio edytowany przez Ela G. (2011-05-16 17:07:46)

Tak wiêc trwaj± wiara, nadzieja i mi³o¶æ - te trzy: z nich za¶ najwiêksza jest MI£O¦Æ !!!

http://swietoscwcodziennosci.blogspot.com/

#3 2011-05-16 19:47:43

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!
Punktów :   10 

Co do 1 pytania to stwierdzenie "autentyczny fakt: jest bez sensu. Jak jest fakt to wiadomo, ¿e jest autentyczny, nie trzeba tego podkre¶laæ. To tak jak ostatnio pewna znajoma mi osoba u¿y³a stwierdzenia "bardzo mnóstwo". Mo¿e byæ czego¶ bardzo du¿o, ale je¿eli mówimy, ¿e jest mnóstwo to to samo za siebie mówi, ¿e jest tego wiele.

Na resztê pytaæ dosta³a¶ chyba ju¿ odpowied¼, wiêc nie bêdê siê powtarzaæ

Bo On jest dobry, bardzo dobry...

#4 2011-05-17 06:07:19

Hebronka

Ale te dziury s± tak wielkie, ¿e widaæ przez nie, co jest po drugiej stronie !

Dagmara_992, oczywi¶cie, patrzeæ i ADOROWAÆ !!!

#5 2011-05-17 08:22:14

Ana

Wierna Mi³o¶ci

Co do ³abêdzia: My¶lê, ¿e przez nos w locie musi jako¶ oddychaæ. Poszukaj sobie o budowie ³abêdzia.

Tak naprawdê Baranku Bo¿y nie ma obowi±zku bicia siê w pier¶, to tylko nie potrzebny zwyczaj.

A nie jestem Godzieñ w jêzyku grackim nie ma ¿eñskiego nie jestem godna. Poprawnie siê mówi nie jestem godzieñ. W³a¶nie tak jak celnik siê modli³.

Ostatnio edytowany przez Rubinka (2011-05-17 08:23:59)

#6 2011-05-17 13:58:21

Ania

...

Punktów :   

Co do tego bicia siê w piersi... mo¿e to i jest niepotrzebne, ale, chocia¿ sama tego nie 'praktykujê', to nie widzê nic z³ego w tym, ¿e kto¶ obok to robi... Tak samo z pochylaniem g³owy.... Jestem za tym, aby jednak spojrzeæ na Pana, ale ja pochylam g³owê, gdy kap³an opuszcza Hostiê i przyklêka, tak mnie nauczono przed I Komuni± ¦w.. I nie pochylam tej g³owy ot, tak, ¿eby spojrzeæ w pod³ogê, nie odstawaæ od innych, poprawiæ w³osy, czy ze schematu. Mam tak± potrzebê, by memu Panu, któremu przed chwil± wyzna³am mi³o¶æ, oddaæ pok³on... I to nie znaczy, ¿e Go nie adorujê. Trwam i kocham ca³ym sercem.

Poza tym, bicia siê w piersi, czy nie spogl±dania na Pana Jezusa, po prostu wielu nauczy³o siê w rodzinnym domu, czy na katechezach... Matki uczy³y dzieci i tak dalej... A tak± swego rodzaju tradycjê, zwyczaj trudno zmieniæ... Te osoby w³a¶nie tak oddaj± Panu ho³d i my¶lê, ¿e to jest piêkne, bo ka¿dy krok cz³owieka ku Panu jest piêkny.

"Wierzyæ - to znaczy nawet siê nie pytaæ,
jak d³ugo jeszcze mamy i¶æ po ciemku."

ks. Jan Twardowski

#7 2011-05-17 14:04:28

Hebronka

Ania napisał:

Poza tym, bicia siê w piersi, czy nie spogl±dania na Pana Jezusa, po prostu wielu nauczy³o siê w rodzinnym domu, czy na katechezach... Matki uczy³y dzieci i tak dalej... A tak± swego rodzaju tradycjê, zwyczaj trudno zmieniæ... Te osoby w³a¶nie tak oddaj± Panu ho³d i my¶lê, ¿e to jest piêkne, bo ka¿dy krok cz³owieka ku Panu jest piêkny.

Serio wierzysz w to co piszesz ? Przecie¿ mnóstwo ludzi do Ko¶cio³a chodzi tylko dlatego, ¿e tak trzeba, ¿e tak nauczyli, nie ma w tym prawdziwej wiary. Widaæ to na kilometr. No ale nie o tym temat.

Nadal nie wiem, jak to jest z tym ³abêdziem, no !

#8 2011-05-17 14:33:08

Ania

...

Punktów :   

Tak, wierzê w to, bo nie skre¶lam nikogo i nikogo nie bêdê oceniaæ. Wiara nie polega na tym, by wychodziæ na rynek i wrzeszczeæ 'wierzê w Jezusa'. Nie mo¿na Boga zachowywaæ tylko dla siebie, ale dzieliæ siê ze wszystkimi. Realia s± jakie s±, ale nie zamykajmy siê w schemacie - bije siê w piersi, opuszcza g³owê, czyli nie wierzy.

A o dziobie dziewczyny przecie¿ ju¿ pisa³y. Na potwierdzenie:

U niektórych rodzin ptaków nasadowa czê¶æ pochwy rogowej mo¿e byæ miêkka i zgrubia³a, zawieraj±ca cia³ka czuciowe tworz±ce tzw. woskówkê, na której znajduj± siê zewnêtrzne otwory nozdrzy, np. u: go³êbi, sów, papug i drapie¿nych. Zarodki ptaków na górnej przedniej czê¶ci dzioba wykszta³caj± tzw. guz jajowy, zwany równie¿ zêbem jajowym, który u³atwia przebicie skorupy jaja podczas wykluwania siê piskl±t. Guz ten ulega resorpcji po wykluciu.

¼ród³o: WIEM

Ostatnio edytowany przez Ania (2011-05-17 14:43:02)

ks. Jan Twardowski

#9 2011-05-17 14:49:43

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!

Co do tego bicia siê w pier¶, ale przy przeistoczeniu: to w sumie tak wygl±da jakby ludzie pokazywali "to moja wina, ¿e Chrystus siê teraz przeistacza! Tak, to ja to sprawi³em/am!" Tak to odbieram. Kiedy na religii mi powiedziano, ¿e mo¿na biæ siê w pier¶ na Baranku Bo¿y, ale w sumie nie pamiêtam uzasadnienia tego.

#10 2011-05-17 16:08:49

salli

Gość

Mam do was pytanie czy to prawda ze biskupa trzeba ca³owaæ w kolano? Ja s³ysza³am ze w reke jak to jest?

#11 2011-05-17 16:47:03

Hebronka

kolano ? Ja s³ysza³am tylko o ca³owaniu w pier¶cieñ ... mo¿e kto¶ bardziej kompetentny siê wypowie ?

Aniu, mam wra¿enie, ¿e nie o to mi chodzi do koñca, no ale ok.

Ostatnio edytowany przez Hebronka (2011-05-17 17:00:35)

#12 2011-05-17 17:50:33

Ela G.

¿ona i matka 3 córek

11442361
Punktów :   

co do biskupa to sie caluje pierscien tak samo jak przy spotkaniu z papiezem.

co do Adoracji Pana podczas Przeistoczenia to ja podpatrzylam na pielgrzymce jak bylam jak robili ksieza i od tamtej pory tak robie. gdy ksiadz podnosci Kielich lub Hostie to patrze a dopiero jak opuszcza to wtedy sklaniam glowe. i mysle ze to zawiera w sobie i adoracje (poprzez patrzenie) i szacunek (poprzez sklon glowy).

Tak wiêc trwaj± wiara, nadzieja i mi³o¶æ - te trzy: z nich za¶ najwiêksza jest MI£O¦Æ !!!

#13 2011-05-17 18:47:06

Hebronka

Ela G. napisał:

co do biskupa to sie caluje pierscien tak samo jak przy spotkaniu z papiezem.

co do Adoracji Pana podczas Przeistoczenia to ja podpatrzylam na pielgrzymce jak bylam jak robili ksieza i od tamtej pory tak robie. gdy ksiadz podnosci Kielich lub Hostie to patrze a dopiero jak opuszcza to wtedy sklaniam glowe. i mysle ze to zawiera w sobie i adoracje (poprzez patrzenie) i szacunek (poprzez sklon glowy).

Pierwszy raz s³yszê, ¿e papie¿a ca³uje siê w pier¶cieñ, cz³owiek codziennie dowiaduje siê czego¶ nowego ^^
No i to wyj¶cie jest w/g mnie najsensowniejsze i w³a¶nie tak robiê.

#14 2011-05-18 13:40:19

dzidziu¶

Gość

A ja mam pytanie takie mo¿e trochê szczegó³owe. Czasami spotykam siê z tekstami gdzie wymienia siê po przecinku wyrazy: zakon, zgromadzenie. ja zawsze my¶la³am, ¿e obydwa znacz± to samo, a wiêc nie trzeba ich pisaæ obydwu. we¼my taki przyk³ad pytania : "Do jakiego Zgromadzenia/Zakonu siê wybierasz?" . czy to mo¿e oznacza, ze zakon to okre¶lenie dla klauzurowych, a zgromadzenie dla otwartych? wiem, trochê pokrêci³am, ale my¶lê, ¿e mnie zrozumiecie. i jesli to siê oka¿e banalnie g³upie pytanie to nie ¶miejcie siê, proszê

#15 2011-05-18 14:15:05

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!

Akurat w pytaniu, które poda³a¶, nie trzeba u¿ywaæ oby dwóch stwierdzeñ, ale mo¿na wybraæ jedno, które i tak czy siak bêdzie poprawne Mo¿e s± one u¿yte po przecinku tylko dlatego, ¿eby nie by³o powtórzenia, np. "Ostatnio do naszego Zakonu mieli¶my bardzo wiele powo³añ, co ¶wiadczy o du¿ym zainteresowaniu Zgromadzeniem". Nie wiem, takie jest moje zdanie, ale niech kto¶ kompetentny siê wypowie

#16 2011-05-18 14:48:06

Hebronka

zakon i zgromadzenie to (wed³ug mnie!) jedno i to samo ALE np. ze strony sióstr dominikanek :
SIOSTRY DOMINIKANKI
Zgromadzenie Sióstr ¶w. Dominika - i na ich stronie ca³y czas jest zgromadzenie, zgromadzenie - a s± dominikanki i klauzurowe, i czynne, wiêc ...

... wiêc pewnie z sanderk± mamy racjê

#17 2011-05-18 16:59:41

Ela G.

¿ona i matka 3 córek

11442361
Punktów :   

a moze roznica lezy od strony plci? ze meskie to zakony a zenskie zgromadzenia? jak myslicie?

np. zakon braci... zgromadzenie siostr...  a odwrotnie to chyba raczej jakos by nie pasowalo

#18 2011-05-18 17:44:35

anija87

Gość

kiedy¶ mi kolega mówi³ ¿e zakon i zgromadzenie to nie to samo, ale nie wyja¶ni³ mi czym to siê ró¿ni. Spróbujê siê tego dowiedzieæ

#19 2011-05-18 18:08:42

Ania

...

Punktów :   

z tego, co kiedy¶ czyta³am, zakony sk³ada³y ¶luby uroczyste, zgromadzenia- ¶luby proste. z tego, co pamiêtam, jeden z Soborów (Trydencki?) zrówna³ wszystkie zakony ¿eñskie i wszystkie zosta³y zamkniête w ¶cis³ej klauzurze. jednak Duch ¦wiêty dzia³a i powstawa³y nowe zgromadzenia, które dzisiaj okre¶lamy jako czynne, które nie zamknê³y siê za murami. po jakim¶ czasie, zosta³y one uznane, ale 'dosta³y ni¿sz± rangê' - zgromadzenia zakonne.... bardzo to jest popl±tane (a ja swoim opisem do³o¿y³am pewnie jeszcze wiêcej supe³ków). historyczne zawirowania . my¶lê jednak, ¿e w tej chwili taki podzia³ jest ju¿ tak¿e historyczny i ¿adne zgromadzenie siê nie obrazi, gdy nazwiemy je zakonem i na odwrót

ks. Jan Twardowski

#20 2011-05-18 18:10:48

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

ostatnio kiedy ksi±dz proboszcz pisa³ mi opinie to w³a¶nie zdziwi³am siê bo zapyta³ czy to jest Zgromadzenie czy Zakon... potem siê dowiadywa³am i okaza³o siê ¿e teraz jako takiej ró¿nicy ogólnej raczej ju¿ nie ma, raczej te starsze, maj±ce ju¿ sporo wieków to zakony, teraz raczej powstaj± Zgromadzenia... dawniej natomiast by³o tak, ¿e ¶luby sk³adane w Zakonie mia³y skutki prawne, a te w Zgromadzeniu nie mia³y... teraz ju¿ to tak nie funkcjonuje wiêc mo¿na tego u¿ywaæ zamiennie w wyra¿eniach ogólnych... ale je¶li mówimy o konkretnym Zgromadzeniu lub Zakonie, to nazywamy w zale¿no¶ci od tego jaka nazwa jest oficjalnie zatwierdzona...

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

Stopka forum

RSS