"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#21 2009-01-13 19:19:57

rabarbar

Gość

Re: powo³anie?

I w tym problem - tylu mamy obecni Singli woko³o, a jak próbujê siê dowiedzieæ czy jest to ich ¶wiadomy wybór, czy jedynie "stan zawieszenia", to nie dostajê uczciwej i szczerej odpowiedzi. Dlaczego? Nie wiem. A mo¿e kto¶ znajdzie siê tutaj i zbierze na odwagê? Nawet w Ko¶ciele brak jest duszpasterstwa dla takich osób. W czasie trwania rekolekcji parafialnych, gdy s³yszê o "nauce stanowej" to wiem ¿e bêd± mówili o byciu dobr± ¿on± i matk±. A co maj± robiæ nie-¿ony i nie-matki?

#22 2009-01-13 20:14:14

Promyczek dla Nieba:)

Gość

Ja znam osobê,która ¶wiadomie jest osob± samotn±, choæ jej ¿ycie jest na prawdê po¶wiêcone Bogu....

#23 2009-01-14 15:01:54

Kila

Gość

ja nie wiem do czego jestem powo³ana... ale my¶lê ¿e to ma³¿eñstwo... marzy mi siê duuuu¿aaa rodzinka... Z drugiej strony nie wiem co Bóg dla mnie przygotowa³... Jak tak czytam te posty to widzê, ¿e wiekszo¶æ dziewcz±t marzy o zostaniu matk±, ¿on±... ale jak widaæ wszystko siê mo¿e zmienic...

#24 2009-01-14 18:25:37

Gość

Kila napisał:

Jak tak czytam te posty to widzê, ¿e wiekszo¶æ dziewcz±t marzy o zostaniu matk±, ¿on±... ale jak widaæ wszystko siê mo¿e zmienic...

Czy ja wiem...mnie siê wydaje,¿e wiêkszo¶æ osób na forum czuje powo³anie do ¿ycia zakonnego... nie wiem czy to mylne wra¿enie Mo¿e kto¶ mi podpowie czy dobrze g³ówkujê

#25 2009-01-14 18:59:49

Jezusowa duszyczka

Gość

Ja jestem taka jak Ty (czyli inna)

#26 2009-01-14 20:20:56

rabarbar

Gość

Dlaczego inna? Kto powiedzia³, ze powo³aniem jest tylko ma³¿eñstwo, czy tylko zakon? A swoja drog±, chcia³am pogadaæ na stronie pt. powo³anie do ma³¿eñstwa lub samotno¶ci. Mnie intryguje temat ten drugi, a tu Promyczek do Nieba pisze, ze tu wiêkszo¶æ my¶li o zakonie? Nie jestem we w³a¶ciwym miejscu?

#27 2009-01-14 21:08:11

Kila

Gość

Rabarbar, ja te¿ nie my¶lê o zakonie.... ale my¶lê ¿e to w³a¶ciwe miejsce i dla Ciebie idla wszystkich innych...

#28 2009-01-14 21:51:21

Caritas

Gość

to jest po prostu miejsce w którym ka¿dy mo¿e zapytaæ innych o zdanie, podzieliæ siê prze¿yciami, w±tpliwo¶ciami... potrzebni s± tu ró¿ni ludzie, o ró¿nych pogl±dach, marzeniach i pragnieniach, bo inaczej forum dyskusyjne nie mia³o by sensu

#29 2009-01-15 07:08:35

Gość

¼le mnie zrozumia³e¶ Rabarbar.... dobrze,¿e tu jeste¶ i dobrze,¿e jest ka¿dy inny...jak ju¿ powiedzia³am ka¿dy wnosi tu bardzo wiele ze swoim powo³aniem. Dziêki drugiej osobie mo¿emy w³a¶ciwiej rozeznaæ w³asne powo³anie-czy droga któr± idê jest w³a¶ciwa. Wiêc nie zastanawiaj siê d³u¿ej czy tu pasujesz, bo to jest oczywiste,¿e TAK

Siostrzyczko ale my i tak jeste¶my inne

#30 2009-01-15 12:03:22

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

to jest miejce s³u¿±ce wspólnej rozmowie o ka¿dym powo³aniu, i takie jest chyba ogólne za³o¿enie tego forum, ale jako¶ tak samo wysz³o ¿e siê ukierunkowa³o w jedn± stronê... dopiero teraz jak siê nam trochê grono poszerzy³o, to przysz³o kilka osób, chc±cych ¿yæ w ma³¿eñstwie albo w samotno¶ci, a wcze¶niej praktycznie wszyscy byli tacy... inni ale my¶lê ¿e je¶li ktokolwiek siê ju¿ tu znalaz³ to znaczy ¿e jest we w³asciwym miejscu

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

#31 2009-01-15 12:12:54

Gość

Potwierdzam siostrzyczko

#32 2009-01-15 18:10:41

Pocieszona

Gość

Ja te¿ uwa¿am, ¿e bardzo dobrze siê dzieje, ¿e do³±czaj± do nas ludzie, którzy pragn± po¶wiêciæ ¿ycie ma³¿eñstwu czy ¿yciu w samotno¶ci... Ja bym mia³a w takim razie do was pro¶bê jakby¶cie mog³y/li opisaæ nam, jak odkrywacie w³a¶nie to powo³anie, w jaki sposób...? Bo jak widaæ naszych ¶wiadectw o powo³aniu do ¿ycia zakonnego ju¿ trochê jest.

#33 2009-01-15 19:57:51

rabarbar

Gość

OK, Dziêkujê Wam wszystkim. Chyba zrozumia³am. Od jakiego¶ czasu rozgl±dam siê za mo¿liwo¶ci± "pogadania" o samotno¶ci w ¿yciu, jako powo³aniu. Mam sporo znajomych tak ¿yj±cych ale ¿adna z nich raczej nie deklaruje tego stanu jako decyzji, lecz bardziej jako akceptacji bycia nie-¿on±, nie-siostr±. Akceptacja, czyli spokojna zgoda na stan obecny ale bez ca³kowitego wykluczania innej mo¿liwo¶ci. No, ale latka lec± i szanse na bycie matk±, równie¿ siostr± spadaj±. Jedynie pozostanie ¿on± mo¿e zdarzyæ siê jeszcze w "pó¼niejszej m³odo¶ci". Czyli co? Szukanie "erzaców", które nadadz± sens ¿yciu? Co Wy na to?

#34 2009-02-14 10:15:48

renia.goralska

Gość

Rozpoznanie powo³ania wymaga od chrze¶cijanina szczególnej wrazliwo¶ci,która pozwoli mu us³yszeæ Bo¿e wezwanie skierowane do niego.
Ow± wra¿liwo¶æ zdobywa siê przez medytacjê i modlitwê z Bibli± w rêlu,przez otwieranie siê na Ducha Swietego i Jego natchnienia,przez spogladanie na ¶wiat szerzej ni¿ tylko przez pryzmat w³asnego egoizmu,przez uczestnictwo w sakramentach,szczególnie przez Eucharystiê-szkolê mi³osci.
Poza wyj±tkowymi przypadkami,gdy Bóg komunikuje komu¶ sw± wolê w sposób nadzwyczajny,rozeznanie powo³ania wymaga zaanga¿owania ze strony poszukuj±cego.

#35 2009-02-21 15:30:15

szukajaca Boga

Gość

tak czytam wasze posty... i postanowi³am siê w³±czyæ w dyskusjê...ja tez rozeznajê czy jestem powo³ana do zakonu czy ma³¿eñstwa. Mam ch³opaka jeste¶my razem dok³adnie 37 miesiêcy i 21 dni ale przez ten czas wiele razy Pan Bóg wywróci³ moje ¿ycie do góry nogami dziêki czemu nauczy³am siê byæ Jemu pos³uszna...wiecie ostatnio a¿ siê nawet przerazi³am jak bardzo jestem pos³uszna...ale nie o tym chcia³am pisaæ...Sa takie chwile, ¿e marzê o tym aby byæ z Rafa³em(mój ch³opak), aby codziennie siê przy nim budziæ, mieæ z nim dzieci, czekaæ na niego z obiadem itd. Ale czujê wtedy smutek, bo wiem, ¿e jest BÓG, który mnie kocha i chce mnie mieæ jakby na w³asno¶æ tylko nie wiem czy akurat w zakonie...Moja sytuacja jest o tyle trudna, ¿e mój ch³opak nie jest katolikiem ani nawet chrze¶cijaninem...Dlatego cokolwiek nie wybiorê-zakon czy ma³¿eñstwo wiem, ¿e nie bêdzie ³atwo...Pan Jezus te¿ nie daje wyra¼nych znaków.Ale có¿ skoro tak siê Jemu podoba to co ja mogê? Tylko ufaæ

#36 2009-02-21 16:21:21

Rita

Gość

A ja my¶lê, ¿e bez wzglêdu jak± decyzjê podejmiemy, nie bêdzie ³atwo, ale Bóg nas nigdy nie opu¶ci, bêdzie nas wspiera³ na drodze naszego ¿ycia...

#37 2009-04-05 19:01:17

Gość

Nie znasz...   Moja katechetka...

#38 2009-04-06 09:04:59

Dinos

Gość

Powo³anie jest jest po¶wiêceniem siebie, ze ¿ycia w samotno¶ci. Ze strony fizycznej masz wspó³braci, czy wspó³siostry, a ze strony duchowej, mamy Boga i wszystkich ¶wiêtych
A co do tego, ze nie chce siê o tym mówiæ. To sprawa ka¿dego z osobna. Mówi siê o niej, tylko zaufanym osob±, i powierza t± drogê te¿ zaufanym ludziom

#39 2009-05-24 19:50:11

Szukaj±ca

Gość

Siostro! Przecie¿ to jest przecudne...

#40 2009-05-24 20:07:18

Gość

Oj..pisarka z Siostry moje wiersze niczym s± z wierszami Siostry

Stopka forum

RSS