"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2012-07-17 12:05:14

ma³a

Gość

Karmelitanki Bose

Nie wiem czy jest tu w±tek o Karmelitankach,bo Dzieci±tka Jezus s± wiêc czas na te które by³y na pocz±tku.
Góra Karmel i karmelici: Historia zakonu karmelitañskiego rozpoczyna siê w XIII wieku, w Palestynie, na wzgórzach Karmelu. Ten ³añcuch górski najwy¿szymi wzniesieniami siêga oko³o 550 m. Wcinaj±c siê w morze tworzy zatokê, na której przeciwleg³ych krañcach usytuowane s± dwa staro¿ytne miasta: Hajfa i Akko. Odwo³uj±c siê do postaci proroka Eliasza i Maryi, ³aciñscy pustelnicy, którzy przybyli na wzgórza Karmelu w czasie wypraw krzy¿owych z Europy zachodniej, rozpoczêli formowaæ wspólnotê, której Ko¶ció³ nada³ oficjaln± nazwê: Zakon Braci Naj¶wiêtszej Maryi Panny z Góry Karmel.
Karmelitanki bose: Powsta³y w XVI wieku w wyniku reformy zakonu karmelitañskiego przeprowadzonej przez ¶wiêt± Teresê od Jezusa i ¶wiêtego Jana od Krzy¿a.
Charyzmat: ¦wiêta Teresa od Jezusa zreformowa³a zakon karmelitañski nadaj±c mu nowe oblicze ¶ci¶le kontemplacyjne i "wyznaczy³a nowej rodzinie Karmelu cel apostolski - ukierunkowuj±c modlitwy, praktykê samotno¶ci i cale ¿ycie karmelitanek bosych ku s³u¿bie Ko¶cio³owi" (Konstytucje Karmelitanek Bosych). Zak³adaj±c pierwsze ¿eñskie klasztory, powróci³a do samych pocz±tków Karmelu, do ¿ycia samotnego, oddanego modlitwie, gdzie wspólnota na charakter bardzo rodzinny. Sercem ¿ycia mniszek jest modlitwa. Do zachowania specyficznego "klimatu modlitwy" s³u¿± trzy ¶rodki, którymi s±: oddzielenie od ¶wiata (klauzura), samotno¶æ i milczenie. ¯yj±c samotnie z Bogiem samym, s± w ci±gu dnia tak¿e chwilê ¿ycia wspólnego. Eucharystia, celebracja tajemnic Chrystusa, ¿ycie liturgiczne (odmawianie Liturgii Godzin), posi³ki i rekreacje jednocz± wspólnotê. Nie zajmuj± siê ¿adnym apostolstwem zewnêtrznym, ich apostolstwem jest nieustanna modlitwa; wyrzeczenie siê dla Niego, wszystkiego co mo¿e daæ ¶wiat, nawet apostolstwa zewnêtrznego, mog±cego cieszyæ osi±gniêtymi rezultatami po¶wiêcenia i pracy. Istotne elementy charyzmatu: - na¶ladowanie Chrystusa we wspólnocie siostrzanej - nieustanne rozwa¿anie S³owa (lectio divina) - wspólne celebrowanie Eucharystii i Liturgii Godzin - asceza i umartwienie - modlitwa w samotno¶ci i milczeniu - duchowo¶æ Maryjna powo³ania karmelitañskiego.
Formacja:Formacja do ¿ycia w klauzurze przebiega w nastêpuj±cych etapach:
1. Po wcze¶niejszym zapoznaniu siê wspólnoty z kandydatk± oraz oficjalnym jej przyjêciu, rozpoczyna siê postulat trwaj±cy rok.
2. Po nim nastêpuje nowicjat, trwaj±cy równie¿ 1 rok. Rozpoczyna siê on obrzêdem ob³óczyn, w czasie którego siostra otrzymuje habit karmelitañski i bia³y welon oraz nowe imiê wraz z tytulacj± (predykatem).
3. Nowicjat koñczy siê z³o¿eniem pierwszej profesji czasowej na 1 rok, która nastêpnie jest odnawiana co roku przez ca³y czas trwania okresu ¶lubów czasowych , który wynosi trzy lata.
4. ¦luby uroczyste s± sk³adane po 3 latach od pierwszych. Profeska otrzymuje wtedy czarny welon na znak Oprócz mniszek s± jeszcze najczê¶ciej dwie siostry tzw. ko³owe lub nieklauzurowe które maj± powo³anie kontemplacyjno-czynne i utrzymuj± kontakt zgromadzenia ze ¶wiatem. Tj. np. kupuj± jedzenie dla klasztoru.
Informacje pochodz± z tej strony: http://www.karmel.pl/mniszki/lobzow/index.html

#2 2012-07-31 14:09:58

barbara75

Gość

Re: Karmelitanki Bose

Bywa³am w Karmelu w Gdyni, to moje ukochane miejsce. Dlatego Wspólnota, w której jestem ma równie¿ charakter kontemplacyjny, a jedn± z Patronek jest ¶w. Teresa od Dzieci±tka Jezus

#3 2012-07-31 21:48:25

pea

Gość

Karmelitanki z Elbl±ga wydrukowa³y foldery o swoim domu i powo³aniu, mam kilka, wiêc je¿eli kto¶ jest zainteresowany, niech da znaæ

#4 2012-08-09 07:33:48

ma³a

Gość

Karmel jest naprawdê piêkny. ¯ycie w samotno¶ci i kontemplacji. Ostatnio zainteresowa³am siê osob± ¶w.Teresy de Los Andes. A ze ¶w.Teresk± to mam od dawna do czynienia.

#5 2012-11-28 20:18:38

Rita

Gość

Bez w±tpienia Karmel Bosy jest piêkny, ale i trudny.
Czy zna kto¶ wspólnotê z Kielc?

#6 2012-11-28 21:03:44

rozwazajaca

Użytkownik

Punktów :   

Och tak! Karmel jest przepe³niony cisz± i obecno¶ci± Boga!
Ka¿de powo³anie jest trudne. To ''umartwianie cielesne'' w Karmelu ma wielki sens.
Wtedy dusza mo¿e siê rozwijaæ i ubóstwo zbli¿a do Boga !
Kielc nie znam.
Tu jest fragment albumu ,,Zajête wychwalaniem Boga. 400 lat Karmelitanek Bosych w Polsce 1612-2012''
http://floscarmeli.pl/zalaczniki/784445 … 2_2012.pdf
Warto obejrzeæ!

#7 2012-11-28 22:28:43

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

Wspólnoty z Kielc nie znam niestety osobi¶cie, ale mia³am (w³a¶ciwie nadal mam) z ni± kontakt, od 7 lat pisujê z jedn± siostr± stamt±d to by³o pierwsze Zgromadzenie, w którym siê zakocha³am, od niego zaczê³a siê moja droga powo³ania...

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

#8 2012-11-29 14:21:20

rozwazajaca

Użytkownik

Punktów :   

#9 2013-05-05 09:21:11

nikakarmel

Użytkownik

Punktów :   

Mam pytanie , czy kto¶ z was zna wspólnotê ss Karmelitanek  Bosych z W³oc³awka ?
W czasie wakacji bêdê spêdza³a w W³oc³awku trochê czasu i przy okazji chcê pobyæ u sióstr wiêc je¶li kto¶ zna osobi¶cie to chêtnie siê czego¶ dowiem.

„Wtedy to zawo³a³am z najwiêksz± rado¶ci±: O Jezu, moja Mi³o¶ci, nareszcie znalaz³am moje powo³anie: moim powo³aniem jest mi³o¶æ. Znalaz³am ju¿ w³asne miejsce w Ko¶ciele. W sercu Ko¶cio³a, mojej Matki, ja bêdê mi³o¶ci±. W ten sposób bêdê wszystkim i urzeczywistni siê moje pragnienie.”
¶w.Teresa od Dzieci±tka Jezus.

#10 2013-05-05 19:37:47

terestynkaa

Gość

Ja te¿ mam zamiar byæ we W³oc³awku u wakacje, wiêc mo¿e te¿ bym tam zawita³a, nigdy nie by³am w zakonie klauzurowym.. 

#11 2013-05-06 12:52:17

nikakarmel

Użytkownik

Punktów :   

Ja bêdê w Lipcu i umówi³am siê z siostrami mam zamiar byæ u nich czêstym go¶ciem. A je¶li nie by³a¶ w zakonie klauzurowym to bardzo polecam, oczywi¶cie nie mamy wstêpu za klauzurê ale i tak prze¿ycie wspania³e.

„Wtedy to zawo³a³am z najwiêksz± rado¶ci±: O Jezu, moja Mi³o¶ci, nareszcie znalaz³am moje powo³anie: moim powo³aniem jest mi³o¶æ. Znalaz³am ju¿ w³asne miejsce w Ko¶ciele. W sercu Ko¶cio³a, mojej Matki, ja bêdê mi³o¶ci±. W ten sposób bêdê wszystkim i urzeczywistni siê moje pragnienie.”

#12 2013-05-06 19:40:19

siostrzyczka

Użytkownik

9926180

ja te¿ siê wybieram w tym roku do karmelitanek, po raz pierwszy, nigdy u nich nie by³am, ale dla odmiany ja wybieram kielce

Matka Teresa z Kalkuty

#13 2013-05-07 12:54:19

nikakarmel

Użytkownik

Punktów :   

Super ¿e masz zamiar odwiedziæ Karmelitanki, polecam bardzo. A co do wyboru to ja nie mam ¿adnego i W³oc³awek na ten moment jest jedynym miejscem gdzie bêdê mog³a spotkaæ siê z siostrami , ale mo¿e tak to w³a¶nie Pan Bóg celowo urz±dzi³ ,kto wie mo¿e tam w³a¶nie chce mnie pos³aæ ?

#14 2013-05-07 17:51:51

olga

szukaj±ca,rozeznaj±ca

Punktów :   

Kto to tam wie?

#15 2013-05-08 04:27:21

rozwazajaca

Użytkownik

Punktów :   

Karmel jest przepiêkny !
Ja znam Karmel Warszawski, £ódzki i Krakowski (jeden z dwóch)
Wybieram siê do Zakopanego i Dysa

Karmel Warszawski ma now± stronê
Przejrzyjcie
http://www.karmelitankibose.warszawa.pl/

#16 2013-09-17 13:52:10

Honorat

"Solus cum Deo solo"

8551550
SkÄ…d: Duchowa Stolica Polski
Punktów :   

Karmel - ogród - ma na prawdê wiele piêknych kwiatów, pocz±wszy od Jana od Krzy¿a i Teresy od Jezusa, przez ¶w. Tereniê od Dzieci±tka Jezus do Edyty Stein.

"Jeden jest tylko niezmienny przyjaciel -Bóg" (Aniela R. Godecka)

"Moim powo³aniem jest MI£O¦Æ" (¶w. Terenia)

http://honoratki.nazwa.pl/pl/images/foto/godecka.jpg

#17 2013-09-22 13:01:24

siostrzyczka

Użytkownik

9926180

w³a¶nie wczoraj wróci³am z kieleckiego Karmelu... i co mo¿na powiedzieæ...? Karmel jest cudowny...

Matka Teresa z Kalkuty

#18 2013-11-24 20:55:37

pamilka94

Postulantka

Punktów :   

ja dzis wlasnie wrocilam z Karmelu w Sprêcowie. jedno wiem to bêdzie mój dom.
Tam jest cicho i spokojnie no i najwazniejsze jest to, ze mozesz tam poswiecic bardzo duzo czasu Panu Bogu i to tak cieszy.
Bycie w karmelu mimo iz za klauzure nie masz wstepu to cos pieknego, mozna tam sie oderwac od wszystkiego. Ja znalazlam tam gleboki pokoj serca. przez te 3 dni sie niczym nie martwilam. zostalo tam moje serce i chce je jak najszybciej odwiedzic

#19 2016-01-02 09:53:48

A¶ka

Szukaj±ca

Punktów :   

W³a¶nie mnie te¿ Karmel bardzo zafascynowa³... i dowiedzia³am siê niedawno, ¿e 10 minut drogi od mojej szko³y jest klasztor karmelitanek bosych (Gdynia)
W³a¶nie chcia³abym je odwiedziæ, porozmawiaæ i tak dalej, ale w sumie trochê siê bojê, nie wiem czego siê spodziewaæ. Z tego co widzê to wszyscy bardzo pozytywnie wspominaj± rozmowê z siostrami.

"Szatan boi siê ludzi radosnych"
¶w. Jan Bosco

#20 2016-01-06 20:04:49

Kasia K

Administrator

4576923
SkÄ…d: Witnica
Punktów :   14 

To normalne, ¿e siê boisz, ale je¶li w g³êbi serca pragniesz to id¼, a zobaczysz, ¿e warto by³o . Przecie¿ to tylko rozmowa, mo¿e wiele pomóc, rozja¶niæ...
Czasem lêk próbuje zag³uszyæ nasze najg³êbsze pragnienia, wa¿ne by zrobiæ krok ku temu pragnieniu, a lêk "stopnieje". Jezus jest silniejszy

Wpatrywaæ siê Panie, w Twe ¶wiête Cia³o, pragnê do koñca moich dni,
bo me serce Ciebie pokocha³o, ukrytego w bia³ej Hostii.

B±d¼ uwielbiony za dzie³a Twoje, modlitw± uczyñ ¿ycie moje! (30.05.2010)             
mój blog- zapraszam:  http://wszystkozaczynasieodmodlitwy.blogspot.com/

Stopka forum

RSS