Gość
Nadzieja jest matk± wiary- C. A. Barton
Ka¿dy ma prawo marzyæ inaczej- P.Coelho
Ma³e bóle s± gadatliwe, podczas gdy wielkie- zawsze ciche.- Seneka m³odszy
Bo¿e, Twe odpowiedzi s± jasne, ale nie wszyscy s³ysz± je wyra¼nie.- ¶w.Augustyn
Samotno¶æ- to jest przyjemno¶æ m±drych.- ¶w. Rafa³ Kalinowski
Jedyna wolno¶æ to zwyciê¿yæ siebie.- F. Dostojewski
Gość
Ja jestem zawsze
przy Tobie;
Ty mnie uj±³e¶ za rêkê.
Prowadzisz mnie
zgodnie z Twym zamys³em,
a w koñcu przyjmiesz mnie
do chwa³y.
Kogo mam
w niebie?
Gdy jestem z Tob±,
nie cieszy mnie ziemia.
gdy¿ niszczeje
cia³o i serce,
Bóg jest ska³±
mego serca
i moim udzia³em
na wieki.
Ja za¶ wolê
przylgn±æ do BOGA,
W Panu uczyniæ sobie
schronienie, by opowiadaæ
wszystkie Twoje dzie³a.
/Psalm 73;23-26;28 /
Gość
Jezus w Eucharystii powinien byæ punktem ci±¿enia dla serc naszych.
Nawiedzenie Go i Adoracja najmilszymi chwilami wytchnienia,
a Komunia ¦wiêta codziennym
upragnionym s³oñcem naszego ¿ycia...
"Aby wiara nasza opiera³a siê nie na m±dro¶ci ludzkiej, lecz na mocy Bo¿ej"
¶w.Pawe³ Aposto³
Gość
W ¿yciu trzeba siê zawsze ¶miaæ i cieszyæ, nawet, gdy tak naprawdê chce ci siê p³akaæ... (takie s³owa dosta³am dzis od pewnej osoby)
"Powo³anie jest bosk± propozycj± do zrealizowania siê wed³ug Bo¿ego obrazu, jest jedyne, jednostkowe, niepowtarzalne". (In verbo Tuo, 13a).
Gość
"Có¿ mi zrobi wielka burza, kiedy Ciebie mam przy sobie ? Nie, nie lêka siê ma dusza, bo ja JEZU UFAM TOBIE".
„Musimy wyznaæ, ¿e wszyscy potrzebujemy tego milczenia przenikniêtego obecno¶ci± adorowanego Boga; potrzebuje go teologia… potrzebuje go modlitwa, aby nigdy nie zapomnia³a, ¿e ogl±danie Boga oznacza zej¶cie z góry z obliczem tak promieniuj±cym, i¿ trzeba je przykryæ zas³on±; potrzebuje go ludzki wysi³ek, aby zrezygnowaæ z zamykania siê w walce bez mi³o¶ci i przebaczenia. Wszyscy, wierz±cy i niewierz±cy musza nauczyæ siê milczenia, które pozwoli Bogu mówiæ kiedy, i jak zechce, a nam zrozumieæ Jego s³owo”.
Jan Pawe³ II
Gość
Kochani, bardzo pilnie potrzebujê jakiego¶ cytatu zwi±zanego z religi± i morzem (niekoniecznie musi byæ to s³owo "morze", mo¿e byæ to jakie¶ nawi±zanie do tego terminu, np. port czy ¿egluga).
Zna kto¶ mo¿e jaki¶ taki cytat?
By³abym bardzo wdziêczna
jak narazie znalaz³am tylko co¶ takiego...
"Wszystkie nasze wysi³ki to zaledwie kropla w morzu ale je¿eli ich nie podejmiemy morze bêdzie o jedn± krople mniejsze" b³.Matka Teresa z Kalkuty
"Jak na morzu s± pewne wyspy mo¿liwe do zamieszkania, zaopatrzone w wode i urodzajne, zaopatrzone w przystanie i porty, by miotani sztormami mogli siê w nich schroniæ, tak równie¿ Bóg da³ ¶wiatu który jest miotany i rzucany grzechami, miejsca modlitwy zwane tak¿e ¶wiêtymi wspólnotami w których jak w portach wysp s± przechowywane nauki prawdy" ¦w. Teofil z Antiochii
Z wiar± udajemy siê nad morze, powierzaj±c siê kawa³kowi drzewa i zamieniaj±c najbardziej sta³y element, jakim jest ziemia, na gwa³towne fale; oddajemy siê niepewnej nadziei, wiedzeni wiar±, silniejszej wszak¿e od wszelkiej kotwicy. - (¶w. Cyryl Jerozolimski)
Jak okrêt na morzu bez steru i kotwicy jest igraszk± wiatrów, tak naszym rozumem miotaj± b³êdne my¶li bez kotwicy wiary. - (¶w. Jan Chryzostom)
„Maryja jest jak Gwiazda, która roz¶wietla nasze ¶cie¿ki i to Ona poka¿e Ci bezpieczn± drogê do Ojca Niebieskiego. Ona bêdzie kotwic±, do której przylgniesz w godzinie zwatpienia”
Ojciec Pio
Gość
"¯adne po³o¿enie nie jest a¿ tak straszne, by cz³owiek obdarzony równowag± ducha nie znalaz³ w nim jakiej¶ pociechy".
"¯yj zadowolona i odwa¿na zawsze z Panem Jezusem na Twej piersi. Po upadkach nie pozostawaj pokonana duchowo i fizycznie. Bardzo siê upokarzaj, poni¿aj siê, ale nie niszcz siebie, obmywaj twe niedoskona³o¶ci i upadki szczerymi ³zami skruchy, ale nie traæ ufno¶ci w dobroæ Bo¿±, która zawsze bêdzie wiêksza od twojej niewdziêczno¶ci. Postanawiaj siê poprawiæ, ale bez zbytniego zaufania sobie, bo moc powinna¶ mieæ wy³±cznie w Bogu. Szczerze siê spowiadaj ze wszystkich win, bo gdyby Bóg nie by³ tw± zbroj± i tarcz±, natychmiast zosta³aby¶ poprzebijana ka¿dym rodzajem grzechów". ¶w. Ojciec Pio
"Twój skarb jest tam, gdzie jest twoje serce"
"Jeste¶my w drodze do Boga. Ju¿ sama ta okoliczno¶æ nadaje sens ka¿dej godzinie i ka¿demu dniu".
"Pro¶my Pana, by nie pozwoli³ nam oddaliæ siê od Jego obecno¶ci" ¶w. Teresa z Avila
"¯yæ mi³o¶ci± to wci±¿ p³yn±æ naprzód i wlewaæ pokój i rado¶æ we wszystkie serca" ¶w. Teresa z Avila
"Je¶li jest noc- musi byæ dzieñ,
Je¶li ³za- u¶miech;
Jak ¼le- to i Bóg jest na pewno". -x. Jan Twardowski
"Gdy têsknotê serca odczuwasz z ciê¿aru pracy rozwa¿aj wieczne nagrody, przyrzeczone ci w niebie" b³. M. Angela Truszkowska
"B³ogos³awieni ci, którzy odnajduj± siê w Twojej ¶wiêtej woli" ¶w. Franciszek
"Niebo to jedyny cel naszych spotkañ"
"Daj mi wolno¶c radosnej utraty wszystkiego"
"Ca³a ¶wiêto¶æ od tego doskona³ego poddanaia siê woli Bo¿ej zale¿y" b³. Maria Angela Truszkowska
Bóg niech ci bêdzie wszystkim, a ty dla mi³o¶ci Bo¿ej- b±d¼ wszystkim dla wszystkich" b³. M. Angela Truszkowska
"Na dziesiêæ osób, które prosz± mnie o pomoc, wolê byæ oszukany przez dziewiêæ, ani¿eli odes³aæ z pustymi rêkami jednego cz³owieka, bêd±cego rzeczywi¶cie w potrzebie" Jan XXIII
"Dopóki nie zaakceptujesz siebie, nie bêdziesz zadowolony z tego, co masz"
* Gdzie nie ma pos³uszeñstwa, tam nie ma cnoty. Gdzie nie ma cnoty, tam nie ma dobra, nie ma mi³o¶ci, a gdzie nie ma mi³o¶ci, tam nie ma Boga, a bez Boga nie idzie siê do nieba. Wszystkie te cnoty tworz± jakby drabinê, a je¶li zabraknie w niej choæby jednego szczebla, to siê spada.
* Bóg, aby nas poci±gn±æ do siebie, obdarza nas bardzo wieloma ³askami i wówczas my¶limy, ¿e ju¿ palcem dotykamy nieba. Nie wiemy natomiast, ¿e do wzrostu potrzebujemy suchego chleba: krzy¿y, poni¿enia, prób, do¶wiadczeñ, przeciwno¶ci.
* Gdyby Bóg zabra³ nam to wszystko, co nam da³, to zostaliby¶my tylko w naszych ³achmanach.
* Nie traæ pokoju z powodu jakiej¶ s³abo¶ci czy niemocy, jaka mo¿e ci siê przytrafiæ. Nie, nie powinno byæ na to miejsca w twym ¿yciu, gdy¿ jak siê czasem przytrafia, ¿e upadamy mimo woli, tak te¿ w podobny sposób powstajemy. Czy nie powiedziano w Pi¶mie ¶w., ¿e sprawiedliwy siedem razy na dzieñ upada i powstaje nie zwracaj±c na to uwagi.
* B±d¼ spokojny i nie traæ odwagi. Im gwa³towniej atakuje nieprzyjaciel, tym ufniej winiene¶ oddaæ siê Panu, który nigdy nie pozwoli, by tamten odniós³ zwyciêstwo,zgodnie z tym, co napisano: Wierny jest Bóg i nie dozwoli was kusiæ ponad to, co potraficie znie¶æ,lecz zsy³aj±c pokusê, równocze¶nie wska¿e sposób jej pokonania, aby¶cie mogli przetrwaæ (1 Kor 10, 13). Tak¿e i sam ¶w. Pawe³ gor±co pragn±³ i b³aga³, by by³ uwolniony od tej ciê¿kiej próby cia³a, tak¿e i on ba³ siê, ¿e mo¿e jej ulec, ale go zapewniono, ¿e pomoc ³aski Bo¿ej winna mu wystarczyæ.
* B±d¼ mocno przekonana, ¿e im bardziej wzmagaj± siê ataki wroga, tym bli¿ej duszy jest Pan Bóg. Zastanawiaj siê nad tymi s³owami i pozwól, aby dog³êbnie przeniknê³a ciê ta wielka i pocieszaj±ca prawda.
* B±d¼ mocno przekonana, ¿e im bardziej wzmagaj± siê ataki wroga, tym bli¿ej duszy jest Pan Bóg. Zastanawiaj siê nad tymi s³owami i pozwól, aby dog³êbnie przeniknê³a ciê ta wielka i pocieszaj±ca prawda.
¶w. O.Pio
„Pójd¼ za mn±!”
Wszystkim Wam M³odym pragnê powiedzieæ:
je¿eli takie wezwanie dociera do Twego serca,
nie zag³uszaj go! Pozwól mu rozwin±æ siê w dojrza³e powo³anie.
Wspó³dzia³aj z nim przez modlitwê i wierno¶æ przykazaniom!
¯NIWO WPRAWDZIE WIELKIE A ROBOTNIKÓW MA£O!
Ko¶ció³ zwraca siê do Was M³odzi, Wy tak¿e pro¶cie!
A je¶li owoc tej pro¶by Ko¶cio³a narodzi siê w g³êbi
waszego serca, s³uchajcie Mistrza, który mówi:
„Pójd¼ za mn±!”
Jan Pawe³ II
Gość
5 VII [1936 r.] Maleñka moja towarzyszko, pójd¼ ze Mn± - chcê ciê mieæ przy sobie. Nawet nie próbuj zaj±æ czym innym twej duszy. Chcê ciê zajmowaæ moj± mêk±; chcê, by¶ ze Mn± cierpia³a. Widok maleñkiej, kochaj±cej Mnie duszy sprawia Mi rado¶æ w mej bolesnej mêce. O mój Jezu - powiedzia³am - na kogo Ty liczysz, jakiej pociechy mo¿esz ode mnie oczekiwaæ? Leonio - gdy rodzice po[3]gr±¿eni s± w smutku, doznaj± rado¶ci na widok maleñstw swoich, chocia¿ one nie s± jeszcze zdolne podzielaæ trosk rodzicielskich.
Tego samego dnia wieczorem, w czasie wspólnych modlitw, czu³am siê tak bardzo przenikniêta moj± niegodno¶ci±, ¿e ani siê spostrzeg³am, i¿ zamiast g³o¶nych modlitw powtarza³am po cichu - jestem ziemi±, b³otem i gnojem. Tymczasem spostrzeg³am, ¿e Pan Jezus jest przy mnie. Z duszy wyrwa³a siê bolesna pro¶ba - Jezu, nie zbli¿aj siê do mnie. Ale wbrew mojej pro¶bie, Pan Jezus wyci±gn±³ do mnie swoje d³onie do uca³owania. Nie uczyni³am jednak tego. Jezu - szepta[4]³am w¶ród ³ez - ja nie mogê dotykaæ ¶wiêto¶ci nieskoñczonej. Pan Jezus chcia³ zapewne, bym przynajmniej patrzy³a na Niego, bo z Jego oblicza sp³ynê³y na mnie jasne promienie, ale w³a¶nie w ich blasku ujrza³am jeszcze wyra¼niej moj± brzydko¶æ, tote¿ zas³oni³am twarz d³oñmi, powtarzaj±c - ja nie mogê, mój Jezu, patrzeæ na Ciebie, ja nie chcê. Otocz siê duszami czystymi, które masz woko³o, a mnie pozwól ukryæ siê w k±ciku i op³akiwaæ me grzechy. Jezus zapyta³ - a niebo? Nie chcê nieba, powiedzia³am - chcê czy¶æca i cierpienia. Czu³am w g³êbi duszy, ¿e choæby mi Pan Jezus otworzy³ niebo natychmiast, nie wesz³abym tam w takiej nêdzy. s.Leonia Nasta³
http://www.kbroszko.dominikanie.pl/slub_leonia.htm
Gość
Powo³anie to potok, którego nie odwrócisz - wci±¿ d±¿y do oceanu...
"Teraz oddaj siê bez reszty Jezusowi... On — bardziej ni¿ kiedykolwiek — jest bez reszty oddany tobie... Ju¿ w³o¿y³ na twój palec tajemniczy zarêczynowy pier¶cionek. Chce byæ jedynym mistrzem twojej duszy!..."
* * *
"Nie lêkaj siê; im bêdziesz ubo¿sz±, tym mocniej Jezus bêdzie ciê kocha³. Uda siê daleko, bardzo daleko, aby ciê znale¼æ, kiedy pob³±dzisz (LT 211)."
¶w.Teresa z Lisieux
Gość
"Gdy bêdzie wam trudno, gdy bêdziecie w ¿yciu przezywaæ jakie¶ niepowodzenia czy zawody, niech wasza my¶l biegnie ku Chrystusowi, który was mi³ujê, który jest wiernym towarzyszem i który pomaga przetrwaæ ka¿d± trudno¶æ.”
Jan Pawe³ II
Moderator!
"Ze wszystkich miejsc na ¶wiecie najlepsze dla mnie jest to, gdzie chce mnie Bóg" ¶w Franciszek
"Dobr± rzecz± jest uwa¿aæ, co czynisz, jak czynisz, dlaczego i dla kogo czynisz.
Ale najlepsz± rzecz± jest uwa¿aæ na to, czy kochasz?... Jak kochasz?... Kogo
kochasz i dlaczego kochasz?. W tym pytaniu umiejêtnie zadawanym sobie,
zawiera siê ca³a m±dro¶æ ³atwego i najbardziej owocodajnego d±¿enia do
zjednoczenia z Bogiem, a w Bogu z bli¼nimi i samym sob±".
S³uga Bo¿a Matka Zofia Paula Tajber
"Kto siê odda ca³kowicie w rêce Pana, mo¿e byæ pewien,¿e Pan pokieruje nim bezpiecznie"
"Potrzeba wiele modlitwy, aby w ka¿dej sytuacji dochowaæ wierno¶ci"
"Poddany próbie cz³owiek, ma wolno¶æ wyboru"
¶w. Edyta Stein
Ostatnio edytowany przez Kasia K (2009-12-20 11:53:57)