"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#41 2009-07-03 20:35:10

Rita

Gość

Re: Ulubione cytaty :)

Nadzieja jest matk± wiary- C. A. Barton

Ka¿dy ma prawo marzyæ inaczej- P.Coelho

Ma³e bóle s± gadatliwe, podczas gdy wielkie- zawsze ciche.- Seneka m³odszy

Bo¿e, Twe odpowiedzi s± jasne, ale nie wszyscy s³ysz± je wyra¼nie.- ¶w.Augustyn

Samotno¶æ- to jest przyjemno¶æ m±drych.- ¶w. Rafa³ Kalinowski

Jedyna wolno¶æ to zwyciê¿yæ siebie.- F. Dostojewski

#42 2009-07-03 20:43:15

mo

Gość

Ja jestem zawsze
przy Tobie;
Ty mnie uj±³e¶ za rêkê.
Prowadzisz mnie
zgodnie z Twym zamys³em,
a w koñcu przyjmiesz mnie
do chwa³y.
Kogo mam
w niebie?
Gdy jestem z Tob±,
nie cieszy mnie ziemia.
gdy¿ niszczeje
cia³o i serce,
Bóg jest ska³±
mego serca
i moim udzia³em
na wieki.
Ja za¶ wolê
przylgn±æ do BOGA,
W Panu uczyniæ sobie
schronienie, by opowiadaæ
wszystkie Twoje dzie³a.

/Psalm 73;23-26;28 /

#43 2009-07-07 20:03:38

renia.goralska

Gość

Jezus w Eucharystii powinien byæ punktem ci±¿enia dla serc naszych.
Nawiedzenie Go i Adoracja najmilszymi chwilami wytchnienia,
a Komunia ¦wiêta codziennym
upragnionym s³oñcem naszego ¿ycia...

#44 2009-07-12 17:12:48

Kasia K

Administrator

4576923
SkÄ…d: Witnica
Punktów :   14 

"Aby wiara nasza opiera³a siê nie na m±dro¶ci ludzkiej, lecz na mocy Bo¿ej"
        ¶w.Pawe³ Aposto³

Wpatrywaæ siê Panie, w Twe ¶wiête Cia³o, pragnê do koñca moich dni,
bo me serce Ciebie pokocha³o, ukrytego w bia³ej Hostii.

B±d¼ uwielbiony za dzie³a Twoje, modlitw± uczyñ ¿ycie moje! (30.05.2010)             
mój blog- zapraszam:  http://wszystkozaczynasieodmodlitwy.blogspot.com/

#45 2009-07-13 20:07:10

Rita

Gość

W ¿yciu trzeba siê zawsze ¶miaæ i cieszyæ, nawet, gdy tak naprawdê chce ci siê p³akaæ... (takie s³owa dosta³am dzis od pewnej osoby)

#46 2009-08-29 15:19:38

Kasia K

Administrator

4576923

"Powo³anie jest bosk± propozycj± do zrealizowania siê wed³ug Bo¿ego obrazu, jest jedyne, jednostkowe, niepowtarzalne". (In verbo Tuo, 13a).

#47 2009-08-30 13:17:48

Meredith

Gość

"Có¿ mi zrobi wielka burza, kiedy Ciebie mam przy sobie ? Nie, nie lêka siê ma dusza, bo ja JEZU UFAM TOBIE".

#48 2009-08-30 18:36:31

Kasia K

Administrator

4576923

„Musimy wyznaæ, ¿e wszyscy potrzebujemy tego milczenia przenikniêtego obecno¶ci± adorowanego Boga; potrzebuje go teologia… potrzebuje go modlitwa, aby nigdy nie zapomnia³a, ¿e ogl±danie Boga oznacza zej¶cie z góry z obliczem tak promieniuj±cym, i¿ trzeba je przykryæ zas³on±; potrzebuje go ludzki wysi³ek, aby zrezygnowaæ z zamykania siê w walce bez mi³o¶ci i przebaczenia. Wszyscy, wierz±cy i niewierz±cy musza nauczyæ siê milczenia, które pozwoli Bogu mówiæ kiedy, i jak zechce, a nam zrozumieæ Jego s³owo”.
         Jan Pawe³ II

#49 2009-09-05 15:22:14

Rita

Gość

Kochani, bardzo pilnie potrzebujê jakiego¶ cytatu zwi±zanego z religi± i morzem (niekoniecznie musi byæ to s³owo "morze", mo¿e byæ to jakie¶ nawi±zanie do tego terminu, np. port czy ¿egluga).
Zna kto¶ mo¿e jaki¶ taki cytat?
By³abym bardzo wdziêczna

#50 2009-09-05 16:33:23

Tereska

Matka Generalna

4150737
Punktów :   

jak narazie znalaz³am tylko co¶ takiego...

"Wszystkie nasze wysi³ki to zaledwie kropla w morzu ale je¿eli ich nie podejmiemy morze bêdzie o jedn± krople mniejsze" b³.Matka Teresa z Kalkuty

"Jak na morzu s± pewne wyspy mo¿liwe do zamieszkania, zaopatrzone w wode i urodzajne, zaopatrzone w przystanie i porty, by miotani sztormami mogli siê w nich schroniæ, tak równie¿ Bóg da³ ¶wiatu który jest miotany i rzucany grzechami, miejsca modlitwy zwane tak¿e ¶wiêtymi wspólnotami w których jak w portach wysp s± przechowywane nauki prawdy" ¦w. Teofil z Antiochii

Z wiar± udajemy siê nad morze, powierzaj±c siê kawa³kowi drzewa i zamieniaj±c najbardziej sta³y element, jakim jest ziemia, na gwa³towne fale; oddajemy siê niepewnej nadziei, wiedzeni wiar±, silniejszej wszak¿e od wszelkiej kotwicy. - (¶w. Cyryl Jerozolimski)

Jak okrêt na morzu bez steru i kotwicy jest igraszk± wiatrów, tak naszym rozumem miotaj± b³êdne my¶li bez kotwicy wiary. - (¶w. Jan Chryzostom)

"Nie ma nas, jestem ja i nabita lufka.
I spust daj do g³owy albo daj spust emocjom
w sumie obydwie opcje mnie wykoñcz±.
Jestem sama i starczy bo tylko bóg wie ¿e sama w sobie przeprowadzam najwiêksze k³ótnie.
Dla ciebie okej, ale nie jestem kim¶ kogo widzisz.
Na twarzy zero zmartwieñ, w ¶rodku kawa³ zimnej bry³y."

#51 2009-09-23 17:10:32

Kasia K

Administrator

4576923

„Maryja jest jak Gwiazda, która roz¶wietla nasze ¶cie¿ki i to Ona poka¿e Ci bezpieczn± drogê do Ojca Niebieskiego. Ona bêdzie kotwic±, do której przylgniesz w godzinie zwatpienia”
                                  Ojciec Pio

#52 2009-09-25 13:45:28

Amelia

Gość

"¯adne po³o¿enie nie jest a¿ tak straszne, by cz³owiek obdarzony równowag± ducha nie znalaz³ w nim jakiej¶ pociechy".

"¯yj zadowolona i odwa¿na zawsze z Panem Jezusem na Twej piersi. Po upadkach nie pozostawaj pokonana duchowo i fizycznie. Bardzo siê upokarzaj, poni¿aj siê, ale nie niszcz siebie, obmywaj twe niedoskona³o¶ci i upadki szczerymi ³zami skruchy, ale nie traæ ufno¶ci w dobroæ Bo¿±, która zawsze bêdzie wiêksza od twojej niewdziêczno¶ci. Postanawiaj siê poprawiæ, ale bez zbytniego zaufania sobie, bo moc powinna¶ mieæ wy³±cznie w Bogu. Szczerze siê spowiadaj ze wszystkich win, bo gdyby Bóg nie by³ tw± zbroj± i tarcz±, natychmiast zosta³aby¶ poprzebijana ka¿dym rodzajem grzechów". ¶w. Ojciec Pio

"Twój skarb jest tam, gdzie jest twoje serce"

"Jeste¶my w drodze do Boga. Ju¿ sama ta okoliczno¶æ nadaje sens ka¿dej godzinie i ka¿demu dniu".

"Pro¶my Pana, by nie pozwoli³ nam oddaliæ siê od Jego obecno¶ci" ¶w. Teresa z Avila

"¯yæ mi³o¶ci± to wci±¿ p³yn±æ naprzód i wlewaæ pokój i rado¶æ we wszystkie serca" ¶w. Teresa z Avila

"Je¶li jest noc- musi byæ dzieñ,
Je¶li ³za- u¶miech;
Jak ¼le- to i Bóg jest na pewno". -x. Jan Twardowski

"Gdy têsknotê serca odczuwasz z ciê¿aru pracy rozwa¿aj wieczne nagrody, przyrzeczone ci w niebie" b³. M. Angela Truszkowska

"B³ogos³awieni ci, którzy odnajduj± siê w Twojej ¶wiêtej woli" ¶w. Franciszek

"Niebo to jedyny cel naszych spotkañ"

"Daj mi wolno¶c radosnej utraty wszystkiego"

"Ca³a ¶wiêto¶æ od tego doskona³ego poddanaia siê woli Bo¿ej zale¿y" b³. Maria Angela Truszkowska

Bóg niech ci bêdzie wszystkim, a ty dla mi³o¶ci Bo¿ej- b±d¼ wszystkim dla wszystkich" b³. M. Angela Truszkowska

"Na dziesiêæ osób, które prosz± mnie o pomoc, wolê byæ oszukany przez dziewiêæ, ani¿eli odes³aæ z pustymi rêkami jednego cz³owieka, bêd±cego rzeczywi¶cie w potrzebie" Jan XXIII

"Dopóki nie zaakceptujesz siebie, nie bêdziesz zadowolony z tego, co masz"

#53 2009-09-25 18:14:37

Kasia K

Administrator

4576923

* Gdzie nie ma pos³uszeñstwa, tam nie ma cnoty. Gdzie nie ma cnoty, tam nie ma dobra, nie ma mi³o¶ci, a gdzie nie ma mi³o¶ci, tam nie ma Boga, a bez Boga nie idzie siê do nieba. Wszystkie te cnoty tworz± jakby drabinê, a je¶li zabraknie w niej choæby jednego szczebla, to siê spada.

* Bóg, aby nas poci±gn±æ do siebie, obdarza nas bardzo wieloma ³askami i wówczas my¶limy, ¿e ju¿ palcem dotykamy nieba. Nie wiemy natomiast, ¿e do wzrostu potrzebujemy suchego chleba: krzy¿y, poni¿enia, prób, do¶wiadczeñ, przeciwno¶ci.

* Gdyby Bóg zabra³ nam to wszystko, co nam da³, to zostaliby¶my tylko w naszych ³achmanach.

* Nie traæ pokoju z powodu jakiej¶ s³abo¶ci czy niemocy, jaka mo¿e ci siê przytrafiæ. Nie, nie powinno byæ na to miejsca w twym ¿yciu, gdy¿ jak siê czasem przytrafia, ¿e upadamy mimo woli, tak te¿ w podobny sposób powstajemy. Czy nie powiedziano w Pi¶mie ¶w., ¿e sprawiedliwy siedem razy na dzieñ upada i powstaje nie zwracaj±c na to uwagi.

* B±d¼ spokojny i nie traæ odwagi. Im gwa³towniej atakuje nieprzyjaciel, tym ufniej winiene¶ oddaæ siê Panu, który nigdy nie pozwoli, by tamten odniós³ zwyciêstwo,zgodnie z tym, co napisano: Wierny jest Bóg i nie dozwoli was kusiæ ponad to, co potraficie znie¶æ,lecz zsy³aj±c pokusê, równocze¶nie wska¿e sposób jej pokonania, aby¶cie mogli przetrwaæ (1 Kor 10, 13). Tak¿e i sam ¶w. Pawe³ gor±co pragn±³ i b³aga³, by by³ uwolniony od tej ciê¿kiej próby cia³a, tak¿e i on ba³ siê, ¿e mo¿e jej ulec, ale go zapewniono, ¿e pomoc ³aski Bo¿ej winna mu wystarczyæ.

* B±d¼ mocno przekonana, ¿e im bardziej wzmagaj± siê ataki wroga, tym bli¿ej duszy jest Pan Bóg. Zastanawiaj siê nad tymi s³owami i pozwól, aby dog³êbnie przeniknê³a ciê ta wielka i pocieszaj±ca prawda.

* B±d¼ mocno przekonana, ¿e im bardziej wzmagaj± siê ataki wroga, tym bli¿ej duszy jest Pan Bóg. Zastanawiaj siê nad tymi s³owami i pozwól, aby dog³êbnie przeniknê³a ciê ta wielka i pocieszaj±ca prawda.

¶w. O.Pio

#54 2009-10-27 18:46:42

Kasia K

Administrator

4576923

„Pójd¼ za mn±!”
Wszystkim Wam M³odym pragnê powiedzieæ:
je¿eli takie wezwanie dociera do Twego serca,
nie zag³uszaj go!
Pozwól mu rozwin±æ siê w dojrza³e powo³anie.
Wspó³dzia³aj z nim przez modlitwê i wierno¶æ przykazaniom!
¯NIWO WPRAWDZIE WIELKIE A ROBOTNIKÓW MA£O!
Ko¶ció³ zwraca siê do Was M³odzi, Wy tak¿e pro¶cie!
A je¶li owoc tej pro¶by Ko¶cio³a narodzi siê w g³êbi
waszego serca, s³uchajcie Mistrza, który mówi:
„Pójd¼ za mn±!”
                          Jan Pawe³ II

#55 2009-10-28 07:03:24

szukajaca Boga

Gość

5 VII [1936 r.] Maleñka moja towarzyszko, pójd¼ ze Mn± - chcê ciê mieæ przy sobie. Nawet nie próbuj zaj±æ czym innym twej duszy. Chcê ciê zajmowaæ moj± mêk±; chcê, by¶ ze Mn± cierpia³a. Widok maleñkiej, kochaj±cej Mnie duszy sprawia Mi rado¶æ w mej bolesnej mêce. O mój Jezu - powiedzia³am - na kogo Ty liczysz, jakiej pociechy mo¿esz ode mnie oczekiwaæ? Leonio - gdy rodzice po[3]gr±¿eni s± w smutku, doznaj± rado¶ci na widok maleñstw swoich, chocia¿ one nie s± jeszcze zdolne podzielaæ trosk rodzicielskich.

Tego samego dnia wieczorem, w czasie wspólnych modlitw, czu³am siê tak bardzo przenikniêta moj± niegodno¶ci±, ¿e ani siê spostrzeg³am, i¿ zamiast g³o¶nych modlitw powtarza³am po cichu - jestem ziemi±, b³otem i gnojem. Tymczasem spostrzeg³am, ¿e Pan Jezus jest przy mnie. Z duszy wyrwa³a siê bolesna pro¶ba - Jezu, nie zbli¿aj siê do mnie. Ale wbrew mojej pro¶bie, Pan Jezus wyci±gn±³ do mnie swoje d³onie do uca³owania. Nie uczyni³am jednak tego. Jezu - szepta[4]³am w¶ród ³ez - ja nie mogê dotykaæ ¶wiêto¶ci nieskoñczonej. Pan Jezus chcia³ zapewne, bym przynajmniej patrzy³a na Niego, bo z Jego oblicza sp³ynê³y na mnie jasne promienie, ale w³a¶nie w ich blasku ujrza³am jeszcze wyra¼niej moj± brzydko¶æ, tote¿ zas³oni³am twarz d³oñmi, powtarzaj±c - ja nie mogê, mój Jezu, patrzeæ na Ciebie, ja nie chcê. Otocz siê duszami czystymi, które masz woko³o, a mnie pozwól ukryæ siê w k±ciku i op³akiwaæ me grzechy. Jezus zapyta³ - a niebo? Nie chcê nieba, powiedzia³am - chcê czy¶æca i cierpienia. Czu³am w g³êbi duszy, ¿e choæby mi Pan Jezus otworzy³ niebo natychmiast, nie wesz³abym tam w takiej nêdzy. s.Leonia Nasta³
http://www.kbroszko.dominikanie.pl/slub_leonia.htm

#56 2009-10-28 19:12:07

Caritas

Gość

Powo³anie to potok, którego nie odwrócisz - wci±¿ d±¿y do oceanu...

#57 2009-11-28 18:01:08

Kasia K

Administrator

4576923

"Teraz oddaj siê bez reszty Jezusowi... On — bardziej ni¿ kiedykolwiek — jest bez reszty oddany tobie... Ju¿ w³o¿y³ na twój palec tajemniczy zarêczynowy pier¶cionek. Chce byæ jedynym mistrzem twojej duszy!..."

*   *   *

"Nie lêkaj siê; im bêdziesz ubo¿sz±, tym mocniej Jezus bêdzie ciê kocha³. Uda siê daleko, bardzo daleko, aby ciê znale¼æ, kiedy pob³±dzisz (LT 211)."

¶w.Teresa z Lisieux

#58 2009-11-29 12:21:18

Gwiazdka

Gość

"Gdy bêdzie wam trudno, gdy bêdziecie w ¿yciu przezywaæ jakie¶ niepowodzenia czy zawody, niech wasza my¶l biegnie ku Chrystusowi, który was mi³ujê, który jest wiernym towarzyszem i który pomaga przetrwaæ ka¿d± trudno¶æ.”
                                            Jan Pawe³ II

#59 2009-11-29 13:06:34

S³u¿ebnica Pana

Moderator!

7841638
Punktów :   28 

"Ze wszystkich miejsc na ¶wiecie najlepsze dla mnie jest to, gdzie chce mnie Bóg" ¶w Franciszek

"Uczyñ Jezu ze mnie narzêdzie do zbawiania ludzi, gdy¿ Ty najlepiej wiesz jak bardzo tego potrzebuj± czasy dzisiejsze."   
                         S³. Bo¿y ks. Józef Ma³ysiak SDS

Niech moje rêce uczyni± to czego Ty chcesz dokonaæ

#60 2009-12-05 10:21:12

Kasia K

Administrator

4576923

"Dobr± rzecz± jest uwa¿aæ, co czynisz, jak czynisz, dlaczego i dla kogo czynisz.
       Ale najlepsz± rzecz± jest uwa¿aæ na to, czy kochasz?... Jak kochasz?... Kogo
       kochasz i dlaczego kochasz?. W tym pytaniu umiejêtnie zadawanym sobie,
       zawiera siê ca³a m±dro¶æ ³atwego i najbardziej owocodajnego d±¿enia do
       zjednoczenia z Bogiem, a w Bogu z bli¼nimi i samym sob±".

S³uga Bo¿a Matka Zofia Paula Tajber

"Kto siê odda ca³kowicie w rêce Pana, mo¿e byæ pewien,¿e Pan pokieruje nim bezpiecznie"

"Potrzeba wiele modlitwy, aby w ka¿dej sytuacji dochowaæ wierno¶ci"

"Poddany próbie cz³owiek, ma wolno¶æ wyboru"

¶w. Edyta Stein

Ostatnio edytowany przez Kasia K (2009-12-20 11:53:57)

Stopka forum

RSS