Gość
Jak się przygotować na rozmowę?jeśli moglibyście mi napisać np. o co mnie mogą pytać?itp.(chodzi o wstąpienie do zakonu)
O co mogą pytać? Jak się przygotować? Myślę, że specjalnie nie trzeba się przygotowywać, bo najprawdopodobniej będą pytać o Ciebie:) A więc na pewno by chciały wiedzieć kim jesteś tzn. gdzie mieszkasz? jak przebiegała Twoja edukacja, czy pracowałaś, kim są Twoi rodzice i jaki mają stosunek do kościoła, mogą pytać o rodzeństwo...itp...itd...pewnie zadadzą pytanie jak kształtowało się Twoje powołanie i skąd ta pewność, że Twoja droga to akurat zakon, a nie nic innego i skąd traf na to konkretne zgromadzenie. Myślę, że mogą pytać jak kształtowały się relacje z mężczyznami, o zdrowie i takie różne. Jeżeli człowiek ma już rozeznane wszystko i jest że tak się wyrażę pewny w swojej decyzji to nie powienien mieć problemów z odpowiedziami...
s. Maksymilla
Nie obmyślajcie, co i jak macie powiedzieć! Sam Duch przyjdzie wam z pomocą!
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Użytkownik
mi siostra dyrektorka powiedziała przed rozmową z Inspektorką, że na pewno zada mi 3 pytania: dlaczego chcę iść do zakonu, dlaczego akurat do tego Zgromadzenia i dlaczego nie chcę najpierw pójść na studia. s.Inspektorka nie zadała mi żadnego z tych pytań to była zwykła rozmowa o mojej przeszłości, zainteresowaniach, szkole, zajęciach pozalekcyjnych, rodzinie, wyjazdach itp.... taka zwyczajna swobodna rozmowa, by się lepiej poznać...
Gość
My chyba już mamy taką gatunkowo wyrobioną tendencję do wyolbrzymiania i "wydziwniania" różnych relacji...moja rozmowa też wyglądała całkiem normalnie, a jaki spokój przyniosła (nosz po prostu, spać normalnie mogę
).
Gość
A-psik, a gdzie wstępujesz jeśli wolno wiedzieć? Pewnie pisałaś, ale mi tu się już wszyscy mylą
Gość
Wprost (nigdy) nie napisałam, więc nie mogłam się Tobie z nikim pomylić