Gość
Witam. Widzę, że nie ma jeszcze wątku o siostrach honoratkach, a z racji, że znam ich kilka to postanowiłam utworzyć takowy
Siostry swoją posługą pragną szerzyć i wpajać idee chrześcijańskiego życia szczególnie wśród ludu robotniczego. Pracują w zakładach pracy, prowadzą świetlice, domy opieki, zakłady. Są zgromadzeniem bezhabitowym. Założycielami był bł. Honorat Koźmiński i Aniela Godecka.
Natchnęło mnie założenie wątku o tych siostrach, bo już niedługo, 13 września przypada rocznica urodzin tejże Założycielki. Uroczystości odbędą się 18 września
Od uroczystości już trochę minęło, ale ja zapraszam na www.powolanie.honoratki.pl
ZNACIE NAS????
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez s.Ancilla (2012-01-24 19:17:50)
Gość
e tam Siostro, ja bym chętnie poznała
A mam takie pytanie... Bo widzę, że siostra się nazywa Ancilla - a czy siostra w swoim środowisku pracy, czy w ogóle siostry bezhabitowe w pracy w świecie posługują się swoim imieniem zakonnym? Czy raczej tym ze chrztu św.?
Ostatnio edytowany przez szukajaca Boga (2012-01-25 14:59:37)
Gość
Ja znam siostry cudowne są
Pozdrawiam Siostry Honoratki
Ostatnio edytowany przez olcik90 (2012-07-12 12:20:59)
U żadnych Sióstr nie spotkałem się z taką życzliwością ja k u Honoratek!!!
Moja znajomość z Siostrami zaczęła się kiedy poznałem stuletnią s.Bonę przez korespondencję.
Teraz piszę z s.Danielą, s.Angeliką i oczywiście z s.Boną
Siostry nagrały też piękną płytę "Chata Ojca Honorata", którą gorąco polecam!
Pozdrawiam s. Ancille i wszystkie siostry Honoratki!!!!
Chciałbym, aby ten wątek "nie umarł śmiercią naturalną", więc powklejam obrazki i trochę popiszę o SS Honoratkach
Założycielami byli, jak wyżej pisze, bł. o.H. Koźmiński oraz Aniela Róża Godecka
Herb Zgromadzenia:
Charyzmat:
"Charyzmat – nasza posługa w Kościele i dla Kościoła, zgodnie z tym, co za natchnieniem Ducha Świętego zlecili nam Założyciele Zgromadzenia. Właściwym celem apostolskim Zgromadzenia Małych Sióstr Niepokalanego Serca Maryi jest praca nad podtrzymaniem wiary i rozwojem życia chrześcijańskiego w społeczeństwie, szczególnie w środowiskach robotniczych. Staramy się realizować to w następujący sposób:
być jak najbliżej tych, którzy pracują w różnych zakładach pracy – pracujemy wraz z nimi, nie będąc rozpoznawane jako siostry (nie nosimy habitów)
umożliwić zdobycie zawodu, znalezienie pracy – prowadzimy bursę dla dziewcząt
głosić Chrystusa różnymi dostępnymi środkami – katecheza dzieci, młodzieży i dorosłych; prowadzimy grupy duszpasterskie; pracujemy w mediach katolickich
zapewnić opiekę dzieciom tych osób, które pracują – prowadzimy przedszkola, świetlice
pomóc tym, którzy cierpią, zwłaszcza starszym i wypracowanym – prowadzimy zakład opiekuńczo-leczniczy, dom opieki, pracujemy w szpitalach
zregenerować siły duchowe i fizyczne, wyczerpane pracą – prowadzimy dom rekolekcyjno-wypoczynkowy i dom wypoczynkowy.
Jak to realizujemy? Przez modlitwę i pracę. Chcemy być jedno z ludźmi pracy, własnym życiem głosząc „Ewangelię pracy”."
Prezentacje multimedialne:
http://www.powolanie.honoratki.pl/index … elect&id=3
Zapraszam do zapoznania się bliżej z Siostrami Honoratkami!!!
honoratki.pl
13 września nowicjat rozpoczęły trzy Siostry. Pamiętajmy o modlitwie !!!
4 października Siostry będą przeżywały 125. założenia Zgromadzenia.