Użytkownik
Bóg zawsze chce nas s³uchaæ.Tylko z naszej strony jest zwykle za du¿o szumu informacyjnego;)
Gość
ale¿ m±dro¶ci ta moja Przywodczyni tutaj pisze:)
Użytkownik
Dzi¶ niedziela rado¶ci. Bywa jednak tak, ¿e nasze ¿yciowe sytuacje wcale nie wspó³graj± z tym do czego jeste¶my wzywani.Jak tu siê cieszyæ, gdy wszystko idzie na opak, a czasem wprost widaæ niejako czyj¶ upór lub dos³ownie z³± wlolê?Wtedy trzeba siê radowaæ nadziej±. Wiele ju¿ by³o w moim ¿yciu takich sytuacji, gdy po czasie Pan ukazywa³ mi owocno¶æ i potrzebê sytuacji, które nie sz³y po mojej mysli, zasmuca³y, burzy³y projekty, a potem... przynosi³y rado¶æ stokrotn±. Nic nie ginie w przyrodzie, a tym bardziej u Boga. Tego posta dedykujê wszystkim, którzy dzi¶ nie mieli rado¶ci, mo¿e nawet pow±tpiewali albo doswiadczali z³o¶ci na kogo¶ za co¶. "Ci, ktorzy we ³zach siej±, ¿±æ bêd± w rado¶ci."
Gość
Sporo racji jest w tym co siostra Antonina napisa³a.
Dziêkujê
Użytkownik
Bardzo podoba mi sie Twoje seruszko Aniu.Wyglada jakby pêka³o z mi³osci:):)Dzisiaj tak szczególnie doceni³am ludzi, którzy pisz± i mówi± prawdê.Ich s³owa maj± moc przekonywuj±c±.Otó¿ prze¿ywa³am pewien dylemat moralny. Stara³am siê nawet zepchn±æ go trochê na bok, ale przeczyta³am jedno zdanie, które od razu postawi³o mnie na nogi i pozwolilo podj±æ w³a¶ciwe decyzje.Wróci³ pokój.Bliskie mi s± s³owa Pana: "Prawda was wyzwoli". One istotnie nios± wyzwolenie.
Gość
No w³a¶nie! o tych dylematach ostatnio s³ucha³am, ¿e dzi¶ czêsto nie wiemy co jest dobre a co z³e, czy grzech który pope³ni³am jest lekki czy ciê¿ki i tak sobie my¶lê, ¿e tam gdzie siê wkrada usprawiedliwianie siê tam ta prawda jest zamazana. Trzeba stawaæ w prawdzie na temat swoich poczynañ i sie nie usprawiedliwiaæ (chyba, ¿e intencja z jak± siê co¶ zrobi³o by³a dobra a bez wzglêdu na to potoczy³o siê co¶ ¼le). Czêsto s³yszê "posz³am do Komunii ¶w bez spowiedzi ale nie zd±¿y³am siê wyspowiadaæ bo mam tyle wa¿nych spraw ale przecie¿ ostatnio by³am 3 miesi±ce temu, mia³am jakie¶ grzechy powa¿niejsze ale to co - inni gorzej siê zachowuj±" i cz³owiek wpada w sid³a i sam nie wie czy dobrze czy ¼le zrobi³. Jak u siebie zauwa¿am co¶ takiego to od razu to odrzucam i staram siê w prawdzie rozeznaæ jakie by³y moje intencje.
Trudne to ale mo¿na siê nauczyæ.
Użytkownik
Rado¶æ i pokój,
a ja chcia³am Was zaprosiæ do obejrzenia reporta¿u o naszych siostrach ¶wiadcz±cych mi³o¶æ mi³osiern± w przedszkolu integracyjnym.
http://www.youtube.com/watch?v=JeIP0eAoHjk
Gość
Filmik jest piêkny.Dziêkuje
Użytkownik
¯ycie zakonne jest niezwyk³ym darem.Tyle w nim podobieñstwa do dzisiejszej Ewangelii o Jezusie, który odszed³ od swoich Rodziców, by byæ w sprawach Ojca.Dla naszych rodziców pocz±tek realizacji naszego powo³ania by³ te¿ naznaczony pytaniem serca:Czemu to uczyni³a¶? i odpowied¼ naszego serca, by³a jak 12-letniego Jezusa: taka by³a potrzeba mojego serca: byæ w sprawach Ojca niebieskiego. Dla powo³anych s± to najwa¿niejsze i najg³êbsze potrzeby.Jakie to niezwyk³e:Pan wybiera niektóre serca aby ¿ywi³y takie niepojete dla ¶wiata potrzeby. Wybra³ tak¿e, w³a¶nie moje serce.
Ostatnio edytowany przez s. Antonina duchaczka (2012-12-30 20:09:23)
Użytkownik
:)Ewangelia dzisiejsza i jutrzejsza mówi o powo³anych do wy³±cznej s³u¿by Bogu i o tym jak Pan przez innych powo³anych, przywo³ywa³ do siebie tych, których sam chcia³.Zapraszam na rekolekcje, które pomog± zastanowiæ siê nad swoim ¿yciem i jego drog±.Najbli¿szy termin: 14-17.01.2013 w Krakowie u Sióstr Duchaczek przy ul. Szpitalnej 10.Wiêcej informacji na www.kanoniczki.pl
Użytkownik
Dzisiaj S³owo Bo¿e skierowa³o nasz± uwagê w stronê Ducha ¦wiêtego, Boga tak bliskiego Duchaczkom. Nasz± szczególna misj± jest uwielbianie Go i ¿ycie Jego moc±, m±drosci± i mi³osci±.Wybra³ w³a¶nie nas...nie do pojêcia.
Użytkownik
Pozdrawiam wszystkich, którzy w czasie ferii zapragnêli spotkania z Bogiem na rekolekcjach. Szczególne pozdrowienia dla Gosi i Ani, które ju¿ by³y na rekolekcjach, a tak¿e dla Agnieszki i Marlenki, którê wybieraj± siê na rekolekcje do Sióstr Duchaczek w Krakowie. Przy okazji przypominam termin dziewczêtom, które byæ mo¿e jeszcze siê zastanawiaj± nad sposobem spêdzenia wolnych dni od 21 do 24 lutego.Wiêcej informacji na stronie: www.kanoniczki.pl
Ostatnio edytowany przez s. Antonina duchaczka (2013-02-08 11:12:03)
Użytkownik
znowu tu zakonnie:)
Piszê do Was, m³odzi poniewa¿ jutro rozpoczyna siê bardzo wa¿ny ADWENT: nowenna przed Zes³aniem Ducha ¦wiêtego. To Duch Pañski jest Tchnieniem Boga, który rozja¶nia nasze mroki, o¿ywia i umacnia, aby¶my wiernie kroczyli drogami Pana. Bêdziemy ¶wiadkiem Jezusa Zmartwychwsta³ego o tyle o ile bêdziemy otwarci na dzia³anie Ducha ¦wiêtego. A On jest Pocieszycielem, który chce siê nam daæ obficie, który chce nas oczy¶ciæ w tyglu mi³o¶ci jak z³oto. Czy odwa¿ycie siê wej¶æ do HUTY DUCHA ¦WIÊTEGO?
Zapraszamy wszystkich m³odych do krakowskiego Wieczernika na wspólne oczekiwanie zes³ania Ducha ¦wiêtego:
OGIEÑ TO DAR
OCZYSZCZENIE TO PROCES
WYKUWANIE TO PRACA
HARTOWANIE TO SZTUKA
OGIEÑ JU¯ P£ONIE
PODDAJMY SIÊ OBRÓBCE.........
KRAKÓW, 10-18.05 2013
KO¦CIÓ£ ¦W. TOMASZA (ul. Szpitalna 12)
codziennie od 20.00 do 21.00
prowadz±: bracia z Towarzystwa Ducha ¦wiêtego
Proszê te¿ o modlitwê za nasze Zgromadzenie, którego szczególnym Patronem jest Duch ¦wiêty, aby¶my umia³y czerpaæ z Jego ³ask i s³u¿yæ w mi³o¶ci mi³osiernej innym...
Użytkownik
Kochani M³odzi:)
Trwa czas Zielonych ¦wi±t.PRZECIE¯ PRZYSZ£A WIOSNA. Ca³y ¶wiat wokó³ nas mówi nam o tym, ¿e Duch ¦wiêty, Stwórca, O¿ywiciel jest bliziutko i mówi do nas piêknem wiosennej przyrody.On doskonale pos³uguje siê mow± obrazów.Zastanów siê.Czy zatrzyma³e¶ siê chocia¿ na chwilê zdumiony chocby zielono¶ci± trawy? Czy zdziwi³a¶ siê, ¿e ziemia tak pachnie po letnim deszczu? To dzie³a Ducha ¦WIÊTEGO.
A JAKIE ARCYDZIE£A PRAGNIE ROZWIN¡Æ W TOBIE I WE MNIE ! ALE BOIMY SIÊ NOWO¦CI. TAK NOWOCZE¦NI LUDZIE XXI WIEKU BOIMY SIÊ NOWO¦CI.
Kto nie boi siê niech przeczyta, co o tym naszym lêku powiedzia³ Papie¿ Franciszek wczoraj, w Dniu Zes³ania Ducha ¦wiêtego. Ale zaznaczam jest to tekst dla odwa¿nych.
Nie wiem gdzie mam go znale¼æ - tekst Papie¿a. Tak jak siostra pisa³a podziwiam dzie³o - naturê, która w roku wiary szczególnie dziwnie siê zachowujê.... szukam w tym Bo¿ego przes³ania...
Użytkownik
Rado¶æ i pokój w Duchu ¦wiêtym!
Ten tekst jak i inne homilie papie¿a Franciszka mo¿na znale¼æ na stronie; wiara.pl.
Wydaje mi siê, ¿e natura zachowuje siê stosownie do dziwactw cz³owieka, któremu siê wydaje, ze nie Bóg ale on jest panem natury. To tak jak z wychowaniem. Gdy siê co¶ zniszczy w cz³owieku konsekwencje widaæ w nieokie³znanych innstynktach. Ludzie niszcz± naturê, a ona odpowiada swoimi ¿ywio³ami.Cz³owiek, któremu brakuje wiêzi z Duchem Bo¿ym nie potrafi sobie ziemi czyniæ poddan± i troszczyæ siê o ni±.Tylko egoistycznie niszczy.
Użytkownik
Maryja, Matka S³owa Bo¿ego jest szczególn± Matk± ka¿dej siostry zakonnej.
Ka¿da Siostra wybra³a Jej Syna jako Najwiêkszy Skarb swego ¿ycia.
Ona chce dyskretnie podpowiadac jak Go szczególnie kochaæ, jak byæ szczê¶liw± Oblubienic±, która raduje Jego Boskie Serce. Jutrzejszy dzieñ powinien sk³oniæ ka¿de konsekrowane Jezusowi serce do zamy¶lenia:Cz kocham Jego Matkê?
Użytkownik
Rado¶æ i pokój,
chcia³am z tymi, którzy tu zajrz± po wakacjach, podzieliæ prezentacj± o tym kim jeste¶my, zapraszam do obejrzenia
http://youtu.be/C-i9uPLV-YI
Użytkownik
Chcia³am podzieliæ siê z Wami rado¶ci± z przyjêcia do Postulatu naszych sióstr: Marty i Marii. Formacja duchacka rozwija siê te¿ w Afryce. Co nasze siostry postulantki pisz± o tym dniu i czym dla nich jest postulat mo¿na przeczytaæ: http://kanoniczki.pl/index.php/news/z-k … -postulatu
Zachêcam te¿ do obejrzenia zdjêæ z naszymi siostrami postulantkami w Afryce:
http://kanoniczki.pl/index.php/galeria/ … na-misjach
RADO¦Æ I POKÓJ W DUCHU ¦WIÊTYM!
Użytkownik
Tak w³a¶nie dzisiaj, kiedy Papie¿ Franciszek uroczy¶cie zamyka Rok Wiary, zaczyna siê Rok ¯ycia Wiar± albo inaczej Ofiar±.My¶lê, ¿e w³a¶nie ofiarne ¿ycie p³ynace z szukania woli Bo¿ej jest najpiekniejszym wyrazem wiary.Nie ma wiary bez ofiary tej Naj¶wiêtszej jak± jest Eucharystia. I bez tych naszych ofiarowñ w przeró¿nej postaci, których domaga siê od nas codzienno¶æ i które ¶wiadcz± o naszym zawierzeniu Bogu. Rok wiary by³ jak rozbieg dla wszystkich, którzy Boga szukaj±. A teraz uwaga: Start...