Gość
Ja mam na 3 imię Rita. Dlaczego św.Rita? Cóż. Święta od spraw trudnych i beznadziejnych, a ja często takie miewam. Więc stwierdziłam, że dobrze mieć takie święte wstawiennictwo w Niebie
Znalazłem jeszcze jedną ciekawą postać : bł. Maksymilian Binkiewicz
http://www.swietyjozef.kalisz.pl/?dzial=Dachau&id=34
Bł. Maksymilian to jeden ze 108 Błogosławionych II wojny światowej, jeden z trzech błogosławionych Archidiecezji częstochowskiej.
Myślałem i myślę też aby patronował mi Sł. B. Stefan Wyszyński
http://wyszynski.sej.pl/
no i dowiedziałem się, że patronem do Bierzmowania może być tylko święty lub błogosławiony KK. No i szukam.... Chciałbym, aby był to święty, który służył "Samemu Bogu przez Maryję"....
Moim patronem z bierzmowania jest św. Klemens Maria Hofbauer, założyciel Prowincji Warszawskiej Redemptorystów.
Dlaczego akurat ten święty?
Przed bierzmowaniem, gdy trzeba było wybrać sobie patrona, pomyślałem o książce "Święci i błogosławieni redemptoryści", którą dostawaliśmy na rekolekcjach. Pezeglądałem ją i nie mogłem się zdecydować, kogo wybrać. Mama zaproponowała mi Klemensa, bo to oryginalne imię. Z początku mi się niezbyt podobało, ale z czasem je polubiłem.
Ostatnio edytowany przez GP (2013-07-25 15:37:33)
Honorat napisał:
no i dowiedziałem się, że patronem do Bierzmowania może być tylko święty lub błogosławiony KK. No i szukam.... Chciałbym, aby był to święty, który służył "Samemu Bogu przez Maryję"....
to weż kogoś od Franciszkanów albo od Marianów, albo od Paulinów - trochę ich jest....
Moje imię z bierzmowania to Beatrice (zresztą stąd mój nick na forum). A wybierając patronkę nie kierowałam się niczym innym jak imieniem, które mi się podobało I przez przypadek wybrałam taką patronkę, której wstawiennictwo najbardziej mi potrzebne A że przypadek to drugie imię Pana Boga ...
weraikon napisał:
to weż kogoś od Franciszkanów albo od Marianów, albo od Paulinów - trochę ich jest....
Od Paulinów nie wezmę, bo ze skromności i pokory zakonnej nie wynoszą współbraci na Ołtarze.
Ale już zdecydowane, karteczka oddana: Honorat.
Gość
Myślę, że przy wyborze patrona fajnie jest kierować się czymś więcej niż ,,podoba mi się to imię" (i takim sposobem zdecydowana większość dziewczyn wybierała imię Julia albo Wiktoria ) Przy wyborze mojego patrona z bierzmowania zwracałam uwagę przede wszystkim na historię życie tej osoby, okazało się, że nawiązuje ona do życia mojej patronki ze chrztu i widzę, jak opatrznościowe było ich połączenie, bo naprawdę czuję ich orędownictwo w niebie.