Gość
Mam pewne pytanie. Je¶li wszystko u³o¿y siê po mojej my¶li, chcia³abym wybraæ siê na kilka dni do Czêstochowy.
I tu pojawia siê moje pytanie, czy znacie jakie¶ siostry, które prowadz± blisko Jasnej Góry dom pielgrzyma lub przygarniaj± pielgrzymów itp? I jak wygl±daj± ceny? Zale¿y mi na jakim¶ spokojnym miejscu, ¿eby odpocz±æ duchowo, wyciszyæ siê i przemy¶leæ kilka rzeczy.
W sumie mog³abym poszukaæ w sieci informacji, ale mo¿e macie jakie¶ miejsca godne polecenia
Gość
Mo¿e Karmelitanki MB z Góry Karmel - by³am, polecam.
Brygidki chyba te¿ ale nie jestem pewna. Maj± Dom Go¶cinny przy Jasnej Górze, mozna zapytaæ - osobny budynek z pokojami przy zakonie.
W ogóle przy Jasnej Górze jest bardzo du¿o Domów Zgromadzeñ, np. blisko s± Benedyktynki Samarytnaki, siostry Zawierzanki prowadz± rekolekcje ignacjañskie wiêc mo¿e byæ ciê¿ko. Franciszkanki Rodziny Maryi - kiedy¶ kto¶ pisa³, ¿e mo¿na siê zatrzymaæ... I wiele innych W domu pielgrzyma chyba ceny s± podane na stronie
Ostatnio edytowany przez szukajaca Boga (2014-08-18 12:55:13)
s. Maksymilla
Nazaretanki - maj± swój dom zaraz przy Jasnej Górze albo te¿ na D±browskiego (troszkê dalej, jakie¶ 5 minut drogi)
Szarytki te¿ zadajê siê, ¿e przyjmuj±, bo jednego razu u nich nocowali¶my, doj¶cie jest bardzo ³atwe, bo tylko trzeba i¶æ prosto, ale jest znacznie dalej ni¿ do Nazaretanek. Mo¿e z jakie¶ 10-15 minut drogi.
Na Kordeckiego s± te¿ siostry Franciszkanki od Pokuty i Mi³o¶ci Chrze¶cijañskiej, ale nie orientuje siê jak daleko to jest od Jasnej Góry.
Co do cen to niestety nie wiem jak to wygl±da, zdaje mi siê, ¿e dobrowolna ofiara, ale nie jestem pewna.
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
Dziêki wielkie za pomoc, zobaczymy, czy te moje plany wypal± i nie skoñczy siê na samych chêciach
Jeszcze s. Urszulanki-s± w sumie 5 minut drogi od Jasnej Góry. ul. 3 Maja 2/4
No i dom pielgrzyma ko³o parkingów.
Ale jaki ceny w tej chwili s± nie mam pojêcia.
Gość
http://www.jasnagora.pl/index.php?a=art&b=item&id=83 - cennik na dole w Domu Pielgrzyma
http://www.eholiday.pl/noclegi-vx0032.html#iddTabs - cennik u Sióstr Brygidek, ¶w. El¿biety 11
Ostatnio edytowany przez szukajaca Boga (2012-01-22 14:53:02)
Siostry Pallotynki maj± te¿ swój dom 10 minut od Jasnej Góry na ul. Kordeckiego...tylko nie wiem jak cenowo to wygl±da, wiem, ¿e przyjmuj± pielgrzymów, sama tam nocowa³am kilka razy, ale my mieli¶my za darmo, bo wyje¿d¿ali¶my z Pallotynkami Tak¿e swój od swego nie we¼mie kasy
s. Maksymilla
SS.Katarzynki te¿ maj± dom w Czêstochowie.
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
Jeszcze oferta Domu Rekolekcyjno-Pielgrzymkowego Chrystusowców: http://www.tchr.org/czestochowa/oferta_i_cennik.html
Użytkownik
od¶wie¿am temat!!! kto¶ mi mo¿e doradziæ siostry które nie maj± domu 3 godziny drogi od Jasnej Góry no i noclegi s± tanie, bo wiadomo jak wygl±da bud¿et studencki...?? bêdê bardzo wdziêczna za info
Gość
Siostrzyczko, wiem, ¿e blisko Jasnej Góry s± ss. betanki, które prowadz± dom pielgrzyma, nie wiem jak z op³atami, bo ja tam by³am w ramach rekolekcji i op³ata by³a dobrowolna
Użytkownik
u salezjanek ju¿ bywa³am i one mnie za dobrze znaj±... nie wezm± ode mnie pieniêdzy, bêd± chcia³y ¿ebym uczestniczy³a z nimi w posi³kach, modlitwach, a to bêdzie dla mnie niezrêczne w obecnej sytuacji, dlatego szukam kogo¶ innego
hahaha
Kamcia specjalista od noclegów i zakonów ¿eñskich
a w jakim terminie? na jaki czas? i ile osób?
Mam taki sam problem. W³a¶nie szukam noclegu w Czêstochowie, dwa dni, góra3. Chcê równie¿ przemy¶leæ kilka spraw, uczestniczyæ w Apelu na Jasnej górze...
Nie problem jest wej¶æ na str zakonów czy diecezji czêstoch. na liste zgromadzeñ i zadzwoniæ...
du¿o jest zakonów w czêstochowie. Ale w³a¶nie delikatny probl. to cena... znam jedno zgromadz. które podaje kwotê 60z³. dwa noclegi 120z³...plus dojazd 120z³- trochê drogo jak na studenta... Z drugiej strony mo¿na popytaæ siê sióstr ale jako¶ niezrêcznie. tak samo jak s³owo dobrowolna ofiara. Kiedys na rekolekcjach jak by³am i kto¶ zap³aci³ w penym zgr.50z³ za 2 os. gdzie po¶ciel mia³ w³asn±-spiwór tylko dach i ³ó¿ko no i trochê wody... siostry komentowa³y i¿ ma³o...
Dobrowolna ofiara to jaka? nie ma co porównywaæ rekolekcji do indyw. pobytu. wiadomo ze dla mlodziezy grupy zorganizowanej jest albo podana kwota albo ofiara dowolna.
Kiedys pamietam s.jadwizanki wawelskie za rekol.3 dniowe napisa³y 150z³. napisa³±m do nich ¿e niestety jako wówczas ucznia mnie nie staæ i odp. ¿e ile mogê tyle dam. dlatego pewnie z noclegiem w czêstochowie jest podobnie, ale rozumiê moj± kolezankê z pierwsz.postu ze pyta siê o kwotê bo naprawdê niezrecznie.
Moze ktos by³ w taki sposob w czestochowie, ma wiadomosci sprawdzone w jakim zgr. ile pzrewaznie sie daje. Mysle ze byly bysmy wdzieczne )
ps.patrzy³am na chrystusowców ale oni maj± za daleko... powrot z Apelu czy czuwania...
A ktos wie jak jest u siostr s³u¿ebniczek, zmartwychwstanek, józefitek...
Ostatnio edytowany przez bbeata (2014-07-30 16:20:24)
wszystko zale¿y od terminu i ilo¶ci dni. Je¶li chcecie jakie¶ info to napiszcie do mnie na priv lub gg. Ss. zmartwychwstanki na dni 11-16 sierpnia nie maj± ju¿ miejsc nazaretanki to samo.
Wszystkie informacje podam na priv.
Z Bogiem
Ja u Urszulanek na Kordeckiego p³aci³am bodaj¿e ok 30 z³ ale to by³o z jakie¶ 4 lata temu.
Ostatnio edytowany przez Veronika (2014-07-31 09:04:18)