Gość
Jutro ide do Ko¶cio³a a u spowiedzi by³am ponad tydzien temu i mam tylko 4 grzechy nie sa one ciezkie. Za kazdym razem gdy cos zlego komus zrobilam to przepraszalam.I modle sie codziennie. pytanie brzmi czy.moge jutfo przystapic do komuni??
Je¿eli s± to tak zwane grzechy, które nie wymagaj± spowiedzi, ¿e tak to ujmê (o czym ty sama/sam wiesz). To w ka¿dym razie mi siê wydaje ¿e mo¿esz. Bo podczas mszy ¶w, jest taki moment, kiedy przepraszamy za nie
Użytkownik
ostatnio jeden ksi±dz powiedzia³ mi, ¿e powinni¶my ufaæ swojemu sumieniu i je¶li podpowiada nam, ¿e co¶ co niby jest grzechem lekkim, jest nie do koñca ok i nas mêczy, to nie powinni¶my przystêpowaæ do Komunii... bo czasami mo¿e to byæ kwestia zbyt du¿ych skrupu³ów, nad którymi trzeba popracowaæ, bo wcale nie s± dobre, a czasami jest rzeczywi¶cie sygna³em, ¿e to, co wydawa³o nam siê grzechem lekkim, w rzeczywisto¶ci mia³o ciê¿sz± materiê... a to która to jest z tych dwóch sytuacji, weryfikuje siê potem przy spowiedzi... dlatego te¿ o tyle cenne jest sta³a spowied¼ u jednego kap³ana, wtedy on obserwuj±c duszê jest w stanie lepiej to zweryfikowaæ...
Gość
O, to-to, dobrze pisze siostrzyczka- nale¿y podej¶æ do kwestii grzechów ze zdrowym rozs±dkiem i rozwa¿yæ to w swoim sumieniu, z poprawk± na znajomo¶æ siebie, swojej tendencji albo do bagatelizowania grzechów, albo do ich wyolbrzymiania.
Użytkownik
intheworld napisał:
Jutro ide do Ko¶cio³a a u spowiedzi by³am ponad tydzien temu i mam tylko 4 grzechy nie sa one ciezkie. Za kazdym razem gdy cos zlego komus zrobilam to przepraszalam.I modle sie codziennie. pytanie brzmi czy.moge jutfo przystapic do komuni??
Skoro piszesz, ¿e nie s± ciê¿kie, to czemu by¶ nie mia³a przyst±piæ do Komunii? Tylko pope³nienie grzechu ¶miertelnego (czyli ¶wiadomie, dobrowolnie i w rzeczy powa¿nej) wymaga przyst±pienia najpierw do spowiedzi.
siostrzyczka napisał:
ostatnio jeden ksi±dz powiedzia³ mi, ¿e powinni¶my ufaæ swojemu sumieniu i je¶li podpowiada nam, ¿e co¶ co niby jest grzechem lekkim, jest nie do koñca ok i nas mêczy, to nie powinni¶my przystêpowaæ do Komunii...
No widzisz, a mnie uczono (i mój spowiednik te¿ tak twierdzi), ¿e je¶li jest w±tpliwo¶æ, to nie mo¿e to byæ grzech ¶miertelny, poniewa¿ ten wymaga ¶wiadomo¶ci, ¿e pope³niamy grzech ¶miertelny.
Tak¿e faktycznie, w razie w±tpliwo¶ci co do wagi grzechu ostatecznie zawsze nale¿y rozstrzygaæ we w³asnym sumieniu, ewentualnie potwierdzaæ u spowiednika podczas sakramentu pokuty.
Natomiast Intheworld nie ma w±tpliwo¶ci co do ciê¿ko¶ci grzechu (napisa³a, ¿e nie s± to grzechy ciê¿kie), zatem nie ma tu co rozstrzygaæ, tylko biec do Pana Jezusa i przyjmowaæ Go w Komunii
ministrantka napisał:
No widzisz, a mnie uczono (i mój spowiednik te¿ tak twierdzi), ¿e je¶li jest w±tpliwo¶æ, to nie mo¿e to byæ grzech ¶miertelny, poniewa¿ ten wymaga ¶wiadomo¶ci, ¿e pope³niamy grzech ¶miertelny.
Ka¿dy grzech jest ¶wiadomy. Je¶li np. jeste¶ na spotkaniu i wychodz±c z niego zabierzesz czyj¶ d³ugopis i zorientujesz siê dopiero po jakim¶ czasie to nie masz grzechu. Nie jest to kradzie¿ bo zrobi³a¶ to nie¶wiadomie.
Ale je¶li np. kto¶ cie zapyta o której odje¿d¿a ten autobus, a ty powiesz, ¿e za godzinê, mimo ze wiesz ze odjedzie za 10 minut to masz grzech.
I tu by³a kradzie¿, czyli grzech ¶miertelny, a tu k³amstwo. Tylko ¿e kradzie¿ nie jest tutaj akurat grzechem bo jest nie¶wiadoma, a k³amstwo by³o ¶wiadome.
Użytkownik
Nie zrozumia³a¶ mnie, nie pisa³am o ¶wiadomo¶ci pope³nienia grzechu, tylko o ¶wiadomo¶ci pope³nienia grzechu ¶miertelnego, czyli chodzi o to, by zdawaæ sobie sprawê, ¿e to jest grzech ¶miertelny. Grzech ¶miertelny to ca³kowite odwrócenie siê od Boga.
Ostatnio edytowany przez ministrantka (2013-10-14 11:21:10)
Zawsze trzeba te¿ rozstrzygn±æ wa¿no¶æ grzech- jak du¿e szkody on wywo³a³. Je¶li kto¶ ma w miarê dobrze ukszta³towane sumienie, to czuje od razu ró¿nicê miêdzy grzechem ciê¿kim al. lekkim.
Użytkownik
Otó¿ to, przy choæ trochê "zadbanym" sumieniu nie da siê "nie zauwa¿yæ" pope³nienia grzechu ¶miertelnego.