"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2013-10-11 17:32:55

intheworld

Gość

wa¿ne

Jutro ide do Ko¶cio³a a u spowiedzi by³am ponad tydzien temu i mam tylko 4 grzechy nie sa one ciezkie. Za kazdym razem gdy cos zlego komus zrobilam to przepraszalam.I modle sie codziennie. pytanie brzmi czy.moge jutfo przystapic do komuni??

#2 2013-10-11 17:38:08

Shikani

Anio³

Punktów :   

Re: wa¿ne

Je¿eli s± to tak zwane grzechy, które nie wymagaj± spowiedzi, ¿e tak to ujmê (o czym ty sama/sam wiesz). To w ka¿dym razie mi siê wydaje ¿e mo¿esz. Bo podczas mszy ¶w, jest taki moment, kiedy przepraszamy za nie

#3 2013-10-11 19:04:57

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

ostatnio jeden ksi±dz powiedzia³ mi, ¿e powinni¶my ufaæ swojemu sumieniu i je¶li podpowiada nam, ¿e co¶ co niby jest grzechem lekkim, jest nie do koñca ok i nas mêczy, to nie powinni¶my przystêpowaæ do Komunii... bo czasami mo¿e to byæ kwestia zbyt du¿ych skrupu³ów, nad którymi trzeba popracowaæ, bo wcale nie s± dobre, a czasami jest rzeczywi¶cie sygna³em, ¿e to, co wydawa³o nam siê grzechem lekkim, w rzeczywisto¶ci mia³o ciê¿sz± materiê... a to która to jest z tych dwóch sytuacji, weryfikuje siê potem przy spowiedzi... dlatego te¿ o tyle cenne jest sta³a spowied¼ u jednego kap³ana, wtedy on obserwuj±c duszê jest w stanie lepiej to zweryfikowaæ...

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

#4 2013-10-12 07:39:30

Rita

Gość

O, to-to, dobrze pisze siostrzyczka- nale¿y podej¶æ do kwestii grzechów ze zdrowym rozs±dkiem i rozwa¿yæ to w swoim sumieniu, z poprawk± na znajomo¶æ siebie, swojej tendencji albo do bagatelizowania grzechów, albo do ich wyolbrzymiania.

#5 2013-10-13 09:32:57

ministrantka

Użytkownik

Punktów :   

intheworld napisał:

Jutro ide do Ko¶cio³a a u spowiedzi by³am ponad tydzien temu i mam tylko 4 grzechy nie sa one ciezkie. Za kazdym razem gdy cos zlego komus zrobilam to przepraszalam.I modle sie codziennie. pytanie brzmi czy.moge jutfo przystapic do komuni??

Skoro piszesz, ¿e nie s± ciê¿kie, to czemu by¶ nie mia³a przyst±piæ do Komunii? Tylko pope³nienie grzechu ¶miertelnego (czyli ¶wiadomie, dobrowolnie i w rzeczy powa¿nej) wymaga przyst±pienia najpierw do spowiedzi.

siostrzyczka napisał:

ostatnio jeden ksi±dz powiedzia³ mi, ¿e powinni¶my ufaæ swojemu sumieniu i je¶li podpowiada nam, ¿e co¶ co niby jest grzechem lekkim, jest nie do koñca ok i nas mêczy, to nie powinni¶my przystêpowaæ do Komunii...

No widzisz, a mnie uczono (i mój spowiednik te¿ tak twierdzi), ¿e je¶li jest w±tpliwo¶æ, to nie mo¿e to byæ grzech ¶miertelny, poniewa¿ ten wymaga ¶wiadomo¶ci, ¿e pope³niamy grzech ¶miertelny.

Tak¿e faktycznie, w razie w±tpliwo¶ci co do wagi grzechu ostatecznie zawsze nale¿y rozstrzygaæ we w³asnym sumieniu, ewentualnie potwierdzaæ u spowiednika podczas sakramentu pokuty.

Natomiast Intheworld nie ma w±tpliwo¶ci co do ciê¿ko¶ci grzechu (napisa³a, ¿e nie s± to grzechy ciê¿kie), zatem nie ma tu co rozstrzygaæ, tylko biec do Pana Jezusa i przyjmowaæ Go w Komunii

#6 2013-10-14 08:39:07

kamcia

Mistrzyni Nowicjatu

28860759
Call me!
Punktów :   14 

ministrantka napisał:

No widzisz, a mnie uczono (i mój spowiednik te¿ tak twierdzi), ¿e je¶li jest w±tpliwo¶æ, to nie mo¿e to byæ grzech ¶miertelny, poniewa¿ ten wymaga ¶wiadomo¶ci, ¿e pope³niamy grzech ¶miertelny.

Ka¿dy grzech jest ¶wiadomy. Je¶li np. jeste¶ na spotkaniu i wychodz±c z niego zabierzesz czyj¶ d³ugopis i zorientujesz siê dopiero po jakim¶ czasie to nie masz grzechu. Nie jest to kradzie¿ bo zrobi³a¶ to nie¶wiadomie.
Ale je¶li np. kto¶ cie zapyta o której odje¿d¿a ten autobus, a ty powiesz, ¿e za godzinê, mimo ze wiesz ze odjedzie za 10 minut to masz grzech.
I tu by³a kradzie¿, czyli grzech ¶miertelny, a tu k³amstwo. Tylko ¿e kradzie¿ nie jest tutaj akurat grzechem bo jest nie¶wiadoma, a k³amstwo by³o ¶wiadome.

Nie umiem dziêkowaæ Ci Panie, Bo ma³e s± moje s³owa. Zechciej przyj±æ moje milczenie, I naucz mnie ¿yciem dziêkowaæ.

https://www.facebook.com/ForumFurta

#7 2013-10-14 11:14:07

ministrantka

Użytkownik

Punktów :   

Nie zrozumia³a¶ mnie, nie pisa³am o ¶wiadomo¶ci pope³nienia grzechu, tylko o ¶wiadomo¶ci pope³nienia grzechu ¶miertelnego, czyli chodzi o to, by zdawaæ sobie sprawê, ¿e to jest grzech ¶miertelny. Grzech ¶miertelny to ca³kowite odwrócenie siê od Boga.

Ostatnio edytowany przez ministrantka (2013-10-14 11:21:10)

#8 2013-10-14 11:19:29

hiacynta

Oazowiczka z powo³aniem zakonnym..?

48250746
Punktów :   

Zawsze trzeba te¿ rozstrzygn±æ wa¿no¶æ grzech- jak du¿e szkody on wywo³a³. Je¶li kto¶ ma w miarê dobrze ukszta³towane sumienie, to czuje od razu ró¿nicê miêdzy grzechem ciê¿kim al. lekkim.

''Powierz Panu sw± drogê i zaufaj Mu; On Sam bêdzie dzia³a³!'' Ps37,5

''Wszystkie Dzie³a Bo¿e dokonuj± siê powoli i w bólu, ale potem s± tym trwalsze i owocuj± tym wspanialej'' M.Teresa Gerhardinger- za³o¿ycielka SSND

#9 2013-10-14 11:26:40

ministrantka

Użytkownik

Punktów :   

Otó¿ to, przy choæ trochê "zadbanym" sumieniu nie da siê "nie zauwa¿yæ" pope³nienia grzechu ¶miertelnego.

Stopka forum

RSS