Zamieszczam to jako nowy w±tek, poniewa¿ bêdzie bardziej widoczne, a my¶lê, ¿e warto sprawdziæ swoj± wiedzê katolick±
http://www.gazetawroclawska.pl/quiz/121 … m,q,t.html
(z Go¶cia Niedzielnego)
Florystka
No w³a¶nie WIEDZÊ KATOLICK¡ a nie wiarê,autor pokrêci³ pojêcia chyba,to trochê tak jakby zadawaæ mê¿owi pytania o to co lubi ¿ona ¿eby sprawdziæ jak mocno j± kocha hehe
Myslê,¿e wiêcej punktów uzyska³by ateista studiuj±cy religioznawstwo ni¿ niejeden naprawdê wierz±cy katolik.
Użytkownik
a ja siê z tym testem w du¿ej mierze nie zgadzam, bo jest np. pytanie o to jak czêsto katolik powinien siê modliæ i jako prawid³owa odpowied¼ jest podana "kiedy odczuwa tak± potrzebê"... natomiast odpowied¼ codziennie jest z³a... wiêc katolik je¶li nie czuje "potrzeby" modlitwy, to ma siê modliæ raz w roku albo wcale? trochê to chyba nie tak...
Ostatnio edytowany przez siostrzyczka (2014-05-12 18:27:55)
siostrzyczka, dok³adnie z tym samym siê nie zgadzam. Robi³am ten test tak z ciekawo¶ci wczoraj, pó¼niej da³am tacie i ¼le mia³am tê odpowied¼, ¿e codziennie powinno siê modliæ. My¶lê, ¿e im chodzi³o o to, ¿e katolik to raczej osoba, która czuje potrzebe modlitwy, wtedy by pasowa³o ju¿ bardziej, ni¿ je¶li odnios³oby siê to do osoby, która ¿yje w oddzieleniu od Boga. Spieszê siê na wspólnotê, mam nadziejê, ze z sensem napisa³am
Gość
O, to, to, zgadzam siê z Wami dziewczyny. Jestem bardzo krytyczna wobec tego testu, nie wiem, co on ma mierzyæ, w dodatku jest sporo nietrafnych ,,poprawnych" odpowiedzi. Trzeba podej¶æ do niego z du¿ym dystansem
Ja te¿ zgadzam siê z wami dziewczyny, co do tego pytania o modlitwê. Modliæ siê trzeba mimo wszystko a nie kiedy czuje siê tak± potrzebê. Ale mimo wszystko wypad³am s³abo. Pozdrawiam wszystkich
Ciekawy temat. I bardzo ciekawe odpowiedzi. Prawdziwie wierz±cy to nie ten co czyta i zna Bibliê tylko ten co jest prawdziwym wierz±cy. Mas³o ma¶lane. Nie uwa¿acie? Potem wychodz± takie potworki jak w Warszawie na mo¶cie 2 maja br. Parê metrów, a jedzenie kie³basy jest grzechem, albo nie jest. Przecie¿ pojêcie grzechu to nie jest zabawa dzieci które za³o¿± habit. Je¿eli ¶wiecenia daj± wam prawo rozgrzeszania lub zatrzymywania grzechów musicie byæ odpowiedzialni za to co piszecie i mówicie. Inaczej stworzycie sektê prowadz±c± do schizmy. Bycie w ³asce u¶wiêcaj±cej, przyst±pienie do komunii ¶wiêtej nie jest moim pojmowaniem wiary czy pomys³ów na interpretacjê Biblii, ale postêpowaniem wed³ug regu³, które trzeba znaæ. Czyli rachunek sumienia, spowied¼, akt skruchy, ¿alu za grzechy, odpuszczenie grzechu i dopiero przyjêcie komunii ¶wiêtej. Je¿eli tego nie wiecie to wasza wiara jest pusta, a nie prawdziwa. Wiêc nie piszcie proszê, ¿e nieznajomo¶æ Biblii, ustaleñ soborów i s³ów Pana Boga czyni z was osoby prawdziwie wierz±ce bo to z wiar± nie ma nic wspólnego. Potem mamy takie obrazki, ¿e ksiê¿a dowolnie interpretuj± pismo ¶wiête wg swoich pomys³ów i prowadz± wiernych do grzechu i buntu przeciw ko¶cio³owi. Przygotowanie siê do bierzmowania jest zakoñczone egzaminem, mo¿e nie tak surowym jak to jest w innych ko¶cio³ach chrze¶cijañskich np. u Ewangelików. Ale egzamin musi byæ. Nie po to na ka¿dym nabo¿eñstwie ksi±dz czyta pismo ¶wiête by¶my spali. Tylko po to by¶my siê zastanawiali nad tre¶ci± Biblii i czy nasze ¿ycie jest z nim w zgodzie. Przepraszam za "kazanie" ale nie chcê by moi bracia w wierze w ko¶ció³ powszechny nie szczycili siê wy³±cznie, ¿e uczestnicz± w fajnych imprezach, zlotach, wycieczkach, festiwalach, spotkaniach, a nie znali Biblii
Gość
Ale nikt nie napisa³, ¿e znajomo¶æ Pisma ¦wiêtego, nauczania Ko¶cio³a jest z³a! Wrêcz przeciwnie, ja odbieram wypowiedzi jako w³a¶nie zwi±zane ochron± wiary. Czepili¶my siê tego pytania ,,Jak czêsto powinien modliæ siê katolik?" poniewa¿ test wskazuje jako odpowied¼ poprawn± ,,wtedy, kiedy czuje tak± potrzebê". Czyli, je¶li czujê potrzebê pomodlenia siê raz do roku, to wszystko jest w porz±dku? Osobi¶cie zaznaczy³am, ze codziennie (czyli wg testu odpowied¼ b³êdn±). Nie chodzi o nasze prywatne odczucia zwi±zane z wiar±, tylko o rzetelno¶æ i trafno¶æ tego testu.
Osobi¶cie zgadzam siê z tym co napisa³e¶/a¶. Wydaje mi siê, ¿e po prostu w dotychczasowych odpowiedziach chodzi przede wszystkim o metodologiê, sformu³owania pytañ i odpowiedzi oraz brak informacji, kto te pytania uk³ada³.