Zbli¿a siê 2 luty czyli Dzieñ ¯ycia Konsekrowanego, wiêkszo¶æ z nas pewnie my¶li o takim ¿yciu lub zna osoby, które po¶wiêci³y swoje ¿ycie Panu, a wiêc na pewno taki dzieñ jest dla nas wa¿ny, mo¿e nawet szczególny.
Jak prze¿ywacie taki dzieñ, co o nim my¶licie?
Dla mnie jest to czas, kiedy szczególnie pamiêtam o naszych siostrach, braciach, kole¿ankach,które niedawno zaczê³y ¿ycie zakonne...Zdajê sobie sprawê czym tak na prawdê jest takie ¿ycie...,tak jak Pan Jezus zosta³ ofiarowany w ¶wi±tyni, tak osoby konsekrowane odda³y swoje ¿ycie na s³u¿bê Bogu.Szczególnie tego dnia pamiêtam o zakonach klauzurowych, które s± przecie¿ w sercu Ko¶cio³a- wspomagaj± jego wêdrówkê i stanowi± ognisko modlitwy, d±¿± do wzoru Chrystusa modl±cego siê na górze.
My¶lê,¿e taki dzieñ jest potrzebny, poniewa¿ oni te¿ potrzebuj± naszej modlitwy,a tak¿e by ludzie docenili i zrozumieli sens ¿ycia zakonnego.
W³a¶nie mia³am utworzyæ taki temat,dziêki Kasiu.
Mam propozycjê by napisac te¿ za co chcê podziêkowaæ osobom konsekrowanym(jak kto¶ chce to mo¿e wymieniæ konkretn± osobê z imienia) i
co nam daj± spotkania z tymi osobami.
W tym piêknym dniu Kochani Konsekrowani ¿yczê by kazdy dzieñ by³ Waszym Tak dla Jezusa,ufajcie Mu i b±d¼cie Jego ¶wiadkami tu na ziemi.
Dziêkujê Wam za Wasz± odwagê pój¶cia za Jezusem,za Wasz± bezgraniczn± mi³o¶æ i otwarte serce.
Spotkania z Wami tu na forum,czy w ¿yciu prywatnym s± dla mnie bardzo buduj±ce i motywuj± mnie do tego by zawsze kroczyæ drog± Pana.
Bêdê sie modliæ o nowe powo³ania.
Parê s³ów do moje Siostry-Martucha kocham Cie mój Ty Bo¿y Szaleñcu i dziêkujê,¿e mia³a¶ odwagê...
Gość
w tym roku bêdê ju¿ u sióstr w tym dniu, bo jadê do nich na jaki¶ czas, a wcze¶niej w zgromadzeniu je¼dzi³y¶my do Katedry i tam by³ organizowany ca³y dzieñ skupienia dla osó konsekrowanych, wspólna jutrznia, konferencja, poczêstunek a potem msza w Katedrze, by³o bardzo mi³ó, mo¿na by³o poznaæ siostry z innych zgromadzeñ. Po powrocie by³y ró¿ne mi³e rzeczy ju¿ w domu zakonnym.
Marzenak napisał:
Mam propozycjê by napisac te¿ za co chcê podziêkowaæ osobom konsekrowanym(jak kto¶ chce to mo¿e wymieniæ konkretn± osobê z imienia) i
co nam daj± spotkania z tymi osobami.
Dobra propozycja , a wiêc chcia³am podziêkowaæ pewnej s.Klarysce od WA za pomys³ z rekolekcjami i za to,¿e Pan Bóg przez ni± dzia³a, oraz ss.Albertynkom za mi³e s³owa...,za przyk³ad porz±dnych Sióstr.
Od osób konsekrowanych staram siê uczyæ wierno¶ci Jezusowi- do koñca.
Z tego co wiem, to jest to Polska tradycja ¶wiêtowania Dnia ¯ycia Konsekrowanego. No i tam jeszcze paru krajów, ale na pewno nie jest to ¶wiatowy dzieñ
Co do tego dnia. Ja za pewne znów stracê po³owê ¶rodków uzbrojenia telefonu by posk³adaæ ¿yczenia. I pójdê z moj± siostr± na kawê, bo tylko raz do roku mam okazjê siê z ni± napiæ wiêc, korzystam
Gość
Osobom konsekrowanym zawdziêczam naprawdê du¿o- szczególnie kochanym Siostrom, bez których z pewno¶ci± nie by³abym tym, kim jestem... I czy w ogóle by³abym... Nie wiem, jak by sie to wszystko potoczy³o, gdyby nie one, kiedy¶ nawet próbowa³am sobie wyobraziæ ¿ycie bez nich i widzê, ¿e by³oby bardzo ciê¿ko.
Staram siê ka¿dego dnia dziêkowaæ Bogu, ¿e s± na ¶wiecie osoby, które gotowe s± wyp³yn±æ na g³êbiê i oddaæ ca³e swoje ¿ycie Bogu, bez jakiegokolwiek ,,ale", za to, ¿e stawia je na mojej drodze.
Korzystaj±c z okazji chcia³abym te¿ podziêkowaæ wszystkim Siostrom, które pisz± na forum za to, ¿e dziel± siê swoj± wiar± i powo³aniem z tymi, którzy wci±¿ szukaj± swojego miejsca w ¶wiecie. Niech Pan Bóg wynagrodzi Wasze starania i trud
Ju¿ jutro ten dzieñ, pamiêtajmy w modlitwie o osobach konsekrowanych, szczególnie z zakonów klauzurowych
Gość
Ja równie¿ chcia³abym podziêkowaæ wszystkim osobom konsekrowanym. Pokazuj± mi jak mo¿na oddaæ siê ca³kowicie Jezusowi i ¿yæ pe³ni± ¿ycia. Wiem, ¿e ka¿dy z nas mo¿e zrobiæ to samo. Dziêkujê wszystkim siostrom, które mog³am poznaæ- osobi¶cie, wirtualnie (szczególnie z Furty ). Szczególnie moim najbli¿szym i mojej kole¿ance, która jest teraz szczê¶liw± nowicjuszk±. Ogarniam te¿ modlitw± zakony klauzurowe, choæ nie znam ¿adnego zgromadzenia osobi¶cie.
"¯niwo wprawdzie wielkie, ale robotników ma³o"- wspomnijmy w intencji nowych powo³añ.
Ja tez pamietam o Was w modlitwie.
Dziekuje Wam za to,ze jestescie i za to,ze moge sie od Was uczyc wytrwalosci w kroczeniu droga Pana
Gość
Niedawno prosi³am Ksiêdza Katechetê, ¿eby zrobi³ lekcjê na temat powo³añ (mam problem z rówie¶nikami) i postanowi³, ¿e zrobi t± lekcjê dzisiaj - w ¶wiatowy dzieñ ¿ycia konsekrowanego.
Tak¿e dzisiaj bardzo Bogu dziêkujê za tê ³askê.
W ogóle zapomnia³am, ¿e dzisiaj jest ¶wiêo Matki Bo¿ej Gromnicznej, no i jak zwykle posz³am na Mszê ¶w. o 7:30, wchodzê do ko¶cio³a, a tam pe³no ludzi i dopiero modlitwa powszechna, a zaraz wychodz± zbieraæ kolektê, patrzêw og³oszenia a tam:
"Msze ¶w. w ¶rodê: 7, 9, 10, 17 i 18:00.
No tak¿e piêknie, bo przegapi³am Mszê ¶w.
Mam nadziejê, ¿e uda mi siê pój¶æna 18:00.
Tak wa¿ny dzieñ, a akurat w niedzielê jak by³y czytane og³oszenia to z Parafialnym Zespo³em Caritas wyszli¶my po puszki, bo zbierali¶my pieni±de na chorych z parafii... Tak¿e piêknie.
Gość
Niestety nie mog³am uczestniczyæ dzi¶ we mszy ¶wiêtej (dopad³o mnie paskudne choróbsko), jednak ³±czy³am siê i pamiêta³am w modlitwie o konsekrowanych osobach, a zw³aszcza o tych, którzy pos³uguj± z dala od ojczyzny, w krajach misyjnych.
Florystka
W mojej g³owie pojawia³y siê ostatnio takie my¶li,¿e to co czujê to nie jest powo³anie tylko takie moje widzimisiê.A dlaczego piszê o tym tutaj?Bo w³a¶nie Pan pos³u¿y³ siê wczorajszym ¶wiêtem,aby udowodniæ mi,¿e siê bardzo myli³am.Nie bêdê opisywaæ jak to zrobi³,bo dok³adnie sama nie wiem.Obudzi³am siê nie wierz±c w powo³anie,a wydarzenia dnia bardzo drobne,jak krople wody,skruszy³y mnie i przep³aka³am pó³ nocy,bo dotar³o do mnie Jego wo³anie.
Dzieñ ¯ycia Konsekrowanego zawsze by³ mi bliski,wiele zawdziêczam siostrom i kap³anom,których spotka³am w ¿yciu,pomagali mi w trudnych chwilach i nadal pomagaj±,bez nich nie poradzi³abym sobie i za to jestem im wdziêczna i zawsze bêdê o nich pamiêtaæ.
Wszystkim osobom konsekrowanym z naszego forum, B³ogos³awieñstwa Bo¿ego i opieki Matki Bo¿ej
Niech Was Pan b³ogos³awi i niech Was strze¿e!
Do³±czam siê do ¿yczeñ. By³am dzi¶ rano na Mszy ¶w. i komuniê ofiarowa³am w³a¶nie za wszystkie siostry zakonne bliskie memu sercu.
Kochani, jak wiemy 2 lutego Ko¶ció³ Katolicki dziêkowaæ bêdzie za wszystkie powo³ania do wy³±cznej s³u¿by Bogu.
Otoczmy modlitw± zakony, szczególnie klauzurowe, kontemplacyjne, które s± w sercu Ko¶cio³a, które modl± siê za nas w dzieñ i w nocy.
„Klasztory ¿ycia kontemplacyjnego s± oazami, w których cz³owiek, pielgrzym na ziemi, mo¿e lepiej zaczerpn±æ ze ¼róde³ Ducha i ugasiæ pragnienie podczas drogi”. Benedykt XVI
Coraz wiêcej ¶wieckich puka do furt klauzurowych klasztorów w poszukiwaniu ciszy, sensu, Boga.
Siostry, ¿yj±c we wspólnocie kontemplacyjnej- mimo odosobnienia i ¶cis³ej klauzury- jeszcze bardziej i z ca³kowit± mi³o¶ci± oddaj± siê na w³asno¶æ s³u¿bie Bogu, ludziom i ca³emu Ko¶cio³owi.
Wesprzyjmy nasze Siostry szczególnie tego dnia, swoj± modlitw± i ofiarami .
A wszystkim osobom konsekrowanym z "Furty" wielu ³ask Bo¿ych, opieki Matki Bozej. Niech Bo¿a rado¶æ wype³nia Wasze serca, by ju¿ samo spotkanie cz³owieka z Wami by³o ¶wiadectwem, odbiciem Jezusa- Mi³o¶ci i ukazaniem prawdziwego szczê¶cia. Niech Was Pan b³ogos³awi i niech Was strze¿e!