Gość
My¶lê,¿e jest to problem do¶æ istotny.... gdy¿ w dzisiejszych czasach ludzie czêsto zbaczaj± z drogi Boga i odnajduj± siê w jakiej¶ sekcie... maj±c nadziejê,¿e bêdzie im tam lepiej... Co wówczas mo¿emy zrobiæ i czy w ogóle mo¿na jako¶ dzia³aæ??? Rozwa¿my ten problem...
Nie wiem czy Swiadkow Jehowych mozna zaliczyc do sekty ale wlasnie moja znajoma jakis czas temu do nich "przeszla" i pozniej sie nawet wypowiadala ze teraz jest o wiele bardziej zadowolona z swojej wiary i bylo nawet cos takiego ze jakies tam wigilijki czy urodziny i ona nie chciala brac udzialu i cala klasa po niej odrazu pojechala do czego oczywiscie sie nie przylaczylam bo nie uwazam zeby to cos pomoglo wrecz przeciwnie. No ale coz co mozna zrobic w takiej wydaje mi sie ze niewiele popierwsze trzeba sie modlic za to osoba i probowac rozmawiac przynajmiej tak mi sie wydaje...
Gość
Ja uwa¿am,¿e ¶wiadków Jehowy mo¿na jak najbardziej zaliczyæ do sekty... a oni najbardziej zachêcaj± ludzi do wst±pienia do nich i przekabacaj± nawet siostry zakonne....
No u nas na osiedlu zawsze chodza po domach i "werbuja" ale do mnie od jakiegos roku juz nie pukali bo zawsze ich dostatecznie zniechece...
Gość
U MNIE TE¯ DO¦Æ DAWNO SIÊ NIE POKAZYWALI...JA TAM NIGDY N DO NICH NIE WYCHODZÊ PAMIÊTAM JAK RAZ Z NIMI GADA£AM I POWIEDZIA£AM,¯E LEPIEJ BY SIÊ ZASTANOWILI CO ROBI¡,GDY CHC¡ ZWERBOWAÆ PRAWDZIWEGO KATOLIKA
Użytkownik
do mnie przychodzili ¶rednio raz w tygodniu i to tak wyj±tkowo natrêtnie, bo przed moj± rodzin± w tym mieszkaniu mieszkali ¶widkowie Jehowy, ale kiedy¶ ich wpu¶ci³am do domu i porozmaiwa³am z nimi na temat ich argumentów i ju¿ nie wrócili wreszcie mamy spokój
Gość
Kiedy¶ zdarzy³o mi siê rozmawiaæ ze ¦wiadkami, a mia³am mo¿ne z 10 lat, wiêc nie pamiêtam dok³adnie o czym dok³adnie mi mówili, ale jedno pytanie utkwi³o mi w g³owie, jaka¶ mi³a pani pyta³a mnie, jak sobie wyobra¿am niebo Co nie zmienia faktu, ze to chodzenia po domach mnie irytuje, ale z drugiej strony to trochê ich podziwiam za t± wytrwa³o¶æ i odwagê w chodzeniu po domach, bo ja bym siê na co¶ takiego nie odwa¿y³a.
I w sumie ju¿ kilka ³adnych lat siê nie pokazuj±...
Co do dzia³ania, by pomóc osobie która jest w sekcie... Najwa¿niejsza jest modlitwa, ale warto zwróciæ uwagê, jaka to sekta, przecie¿ znane s± przypadki, kiedy cz³onkowie grup s± wiêzieni i wykorzystywani przez guru, odbierane im s± maj±tki... Tu nie mo¿na dzia³aæ na w³asn± rêkê, ale kiedy widzimy ¿e co¶ jest nie tak nale¿y powiadomiæ odpowiednie organizacje.
Gość
Ciekawe pytanie ci zadali Rito
A co do sekty...to ja uczêszczam na spotkania m³odzie¿owe w mojej parafii i mamy tam takiego ¶wirniêtego ksiê¿ulka On kiedy¶ siê ¶mia³,¿e za³o¿ymy tak± swoj± sektê i bêdziemy chodziæ w czarnych kapturkach, biczowaæ siê i s³uchaæ Jego, bo bêdzie naszym guru Sekty ¿adnej nie stworzyli¶my, ale og³oszenie guru siê przyjê³o i teraz mówimy miêdzy sob± np. "idziemy do guru" Ale ¶miech...sekta w parafii
Gość
u mnie w klasie jest taki jeden który ci±gle co¶ mówi o szatanie, czarnych mszach itd. kiedy¶ dosta³ jedynke z odpowiedzi to odchodz±c powiedzia³ nauczycielce "jeszcze sie spotkamy... w piekle" albo czasem mówi do klasy "podlizywaæ siê mi bo itak wszyscy pujdziecie do piek³a a ja mam uk³ady z szatanem" ale najbardziej mnie wkurzy³o kiedy podczas modlitwy na religi pokazywa³ satanistyczne znaki. sam tez mówi³ ze co roku w noc pomiedzy wszystkimi ¶wiêtymi a dniem zadusznym chodzi z kumplami na cmentarz i na placu uk³adaj± pentagram ze zniczy. zwykle zachowuje siê normalnie a hamski jest tylko w stosunku do niektórych nauczycieli. mi siê wydaje ze on jest tylko ateist± a to co wczy¶niej napisa³em to tylko jego popisywanie sie ale pewno¶cie nie moge miec
Gość
Te¿ tak my¶lê Error26!
On chce siê popisaæ jaki to on jest m±dry, a tak naprawdê pokazuje swoj± g³upotê
Na moim jednym forum jeden ch³opak tez wypisywa³ ró¿ne bzdury, aby "zaszpanowaæ". Ale na szczê¶cie to tylko ludzka g³upota je¶li nie robi± nic gorszego w tym kierunku
Gość
Teraz mo¿na spotkaæ bardzo wielu ,,pseudo satanistów"- wiele mówi± o szatanie i swoich uk³adach w piekle, ale tak naprawdê nawet nie maj± pojêcia o satanizmie, po prostu us³yszeli 2 zdania i wydaje mi siê, ¿e ju¿ wiedz± wszystko. Czêsto dla szpanu mówi± o swoich "chwalebnych" dokonaniach- takich jakie np. opisuje Error26 o tych zniczach- robi± to by wylansowaæ swoj± osobê, podkre¶liæ swój indywidualizm.
U nas tez jest taka w szkole tylko raczej akceptacji swoim zachowaniem nie zyskuje bo wiekszosc jak ja widzi wola szatan idzie i takie tam. I nawet potrafi do kapliczki z Matka Boska napluc, tez jakies dziwne rzeczy na cmentarzach i tym podobne. Ma jeszcze chyba 2 czy 3 siostry i one to tak samo wiec niewiem czy to chec zwrocenia na siebie uwagi czy dosc radykalny mlodzienczy bunt ale zafajnie to nie wyglada. Tym bardziej ze u nas w miescie bylo jakis czas temu w pewnym miejscu schadzka szatanistow choc dokonca nieiwem ile w tym plotki a ile prawdy. KIedys bylysmy sie z kolezankami tam za dnia przejsc to jakiej dziwne symbole i napisy tam byly bo to taki bardzo stary budynek w lesie wiec niewiem jak to teraz tam jest.
Gość
Oj to nie ciekawe zachowanie.... nie szanuje znaków ¶wiêtych....
Gość
Jest wiele okre¶leñ sekty na wikipedii mo¿na znale¼æ ale kiedy¶ s³ysza³em do¶æ trafne okre¶lenie:
ka¿dy ko¶ció³, organizacja itd. które neguj±, ¿e Jezus jest Bogiem jest sekt±. Poza tym my¶lê, równie¿, ¿e ko¶cio³y, które nie zgadzaj± siê z ,, credo '' mozna zaliczyæ do sekty. Bo jak inaczej nazwaæ, kogo¶ kto np. nie wierzy, ¿e Jezus jest Bogiem, albo, ¿e Duch ¦wiêty jest Bogiem?
co do kwestii czym jest sekta to np muzu³manie nie uwa¿aj± Jezusa za Boga tyko za proroka a pzecie¿ sekta to raczej nie jest...dlatego akurat z t± definicj± nie bardzo bym siê zgodzi³a...
Gość
Sekt± mo¿e i nie s±, ale jednym z najwiêkszych przeciwników chrze¶cijañstwa i ¶wiata zachodniego to na pewno. Jak sami mówia prowadz± krucjatê tym razem nie mieczem ale zaludnianiem i edukacj± Europy i tak w 2025 w Niemczech bêd± mieli wiêkszo¶æ w Bundestagu wed³ug statystyk.
Bardziej mi chodzi³o o wyznania chrze¶cijañskie, które siê na tym opieraj±, ¿e Jezus nie jest Bogiem. Rzeczywi¶cie dziwnie to zabrzmia³o. Przepraszam.
Gość
Sekta to mój tera¼niejszy problem... U mnie w szkole jest podzia³ na grupy jêzykowe... Ja i moje dwie kole¿anki dosta³y¶my siê do pewnej nauczycielki. Z pocz±tku wydawa³a siê fajna, ale teraz...!! Ca³y czas na lekcji gada o jaki¶ medytacjach, ezoteryce, ufo, stanie alfa albo silvy... Pokazuje nam jakie¶ dziwne æwiczenia i ka¿e nam siê kontaktowaæ z "gór±"... Kiedy¶ jak by³am na Dniach Skupienia to mieli¶my takie spotkanie z egzorcyst± i w³a¶nie mówi³ nam o ró¿nych formach okultyzmy... Sprawdzi³y¶my w necie i faktycznie te wszystkie jej dziwactwa mo¿na okre¶liæ okultyzmem... Posz³y¶my z tym do ksiêdza i katechety.... Powiedzieli nam ¿e mamy siê nie baæ bo je¶li nie zgodzimy siê na to co ka¿e nam robiæ to nic nam siê nie stanie, a oni pójd± z tym do pani dyrektor.... Ale ja i tak siê bojê... Czy ona mo¿e nam co¶ zrobiæ??
Temat, bardzo na czasie. Teraz tyle siê s³yszy o tych sektach. Mo¿e trafnym pytaniem bêdzie jak siê przed nimi zabezpieczyæ ?? Nie mam tu na my¶li osób, które z Panem Bogiem i Ko¶cio³em maj± dobre relacje ale raczej o tych, którzy maj± jaki¶ kryzys w swojej wierze.
Moim zdaniem osób maj±cych na bakier z wiar± zabezpieczyæ siê nie da. S± to osoby zazwyczaj szukaj±ce swego miejsca w ¶wiecie, które z w³asnej, nieprzymuszonej woli do³±czaj± do ró¿nych grup i ugrupowañ zarówno o formalnym charakterze zwi±zku wyznaniowego jak i nie.
¦wiadectwo Ofiary ¦wiadków Jehowy:
> http://www.fronda.pl/a/dlugi-weekend-sw … 50886.html