Gość
"Oskar i Pani Róża" oraz nieśmiertelny "Mały Książę"
Ja polecam: Dzieje duszy św.Tereski od Dzieciątka Jezus
Gość
[Musisz być zalogowany, aby przeczytać ukrytą wiadomość]
Ostatnio edytowany przez piotrk (2009-02-28 08:57:28)
Gość
A ja plecam "Oblicza Kontemplacji" s.Jadwigi Stabińskiej ostatnio czytałam i zrobiła na mnie kolosalne wrażenie ,mnóstwo informacji o duchowości i życiu sióstr z zakonów kontemplacyjnych. Oraz "Piękno Karmelu" siostry z Zakopiańskiego karmelu,posiadam w formie e-booka i mogę udostępnić.
Ostatnio edytowany przez Vera (2009-02-28 10:40:37)
Gość
to ja poproszę na mejla, jeśli dasz radę... (harcerka11@wp.pl)
Gość
Polecam:
-"Zraniony Pasterz"
-"Dzieje Duszy"
-"Dzienniczek"
-"E-mail od Pana Boga do nastolatka"
-"Pójdź, bądź moim światłem"
-"Życie po życiu"
-"Zaślubiny z samotnością"
Gość
-"Kto to taki?" Bronisław Kant (kim jest siostra zakonna, kim ksiądz? mówi dużo o powołaniu człowieka na tę drogę... według mnie świetna książka:) )
-"Dzienniczek" też, choć wiem, że nie każdy daje radę przeczytać tę książkę... mi też chwilami było ciężko, ale jak już kończyłam to żałowałam, że już...
-"Modlitwa i czyn" Michel Quoist
-"Anioł Radości" Marek Dziewiecki
a i jeszcze zapomniałam "Ślady na piasku" Margaret Fishback Powers - myślę, że znane jest opowiadanie ale warto zajrzeć do całości...
Ostatnio edytowany przez Łucja (2009-03-26 20:44:33)
Gość
Łucja napisał:
-"Kto to taki?" Bronisław Kant (kim jest siostra zakonna, kim ksiądz? mówi dużo o powołaniu człowieka na tę drogę... według mnie świetna książka:) )
książka jest genialnie napisana... pamiętam taki cytat:
"-Ja już jurka zięciem nazywam, a ty mi znowu z zakonem wyjeżdżasz?
-Nie wyjeżdżam mamo z zakonem ale do zakonu..."
albo historia o "nabitym" powołaniu x2...
mam nawet chwilowo w domu tą książkę, pożyczoną od sióstr z parafii
Gość
mi się też podoba historia z panem sołtysem - ojcem, który nie chciał się zgodzić na powołanie sowjej córki - proboszcz, który z nim rozmawiał ma genialne podejście to tak 'na zachętę' do przeczytania książki dla tych, którzy nie znają
ja przeszukałam cały internet chyba, żeby ją znaleźć... i za którymś razem udało mi się kupić na allegro stare wydanie z roku 1984
żeby nie było, że całkiem offtop, to przypomniała mi się jeszcze książka Marka Dziewieckiego "Pamiętnik Perełki"
Użytkownik
jest jeszce fajna książka taka "Na czacie z Panem Bogiem" (chociaż mogłam przekręcić trochę tytuł )
Gość
Łucja napisał:
mi się też podoba historia z panem sołtysem - ojcem, który nie chciał się zgodzić na powołanie sowjej córki - proboszcz, który z nim rozmawiał ma genialne podejście
to tak 'na zachętę' do przeczytania książki dla tych, którzy nie znają
ja przeszukałam cały internet chyba, żeby ją znaleźć... i za którymś razem udało mi się kupić na allegro stare wydanie z roku 1984
żeby nie było, że całkiem offtop, to przypomniała mi się jeszcze książka Marka Dziewieckiego "Pamiętnik Perełki"
no to chyba mamy takie samo wydanie..
a historia z tym, jak chłopak z konieczności trafił do szkoły przygotowującej do przyjęcia do zgromadzenia i potem "dla żartu" napisał podanie o przyjęcie i został przyjęty (miał przezwisko "Heretyk" a przyjaźnił się z "Probolem", którego po latach spotkał w otoczeniu rodziny... )
i sam koniec... "Jak cudnie pachną jaśminy..."
Gość
jednym słowem, historii ciekawych dużo i trzeba przeczytać
Gość
A ja bym chciała polecić książki Rafała Szymkowiaka OFM Cap np. "Ale faza! Życie pod napięciem" Świetna książka i świtny człowiek Warto przeczytać
lub "Spowiedź jest spoko"
Gość
a ja dziś dostałam bardzo ciekawą książkę- ,,Beskidzkie rekolekcje" Wandy Półtawskiej. Nie przeczytałam jej jeszcze, tylko tak przekartkowałam, ale już widzę, że to będzie wspaniała książka
Rita napisał:
a ja dziś dostałam bardzo ciekawą książkę- ,,Beskidzkie rekolekcje" Wandy Półtawskiej. Nie przeczytałam jej jeszcze, tylko tak przekartkowałam, ale już widzę, że to będzie wspaniała książka
No też o tej książce duzo słyszałam podobno bardzo fajna i naprawde warta polecenia dlatego zamierzam sobie też ją kupic..
Gość
To ja dorzucę jeszcze:
~ "Jak ogień, który pali" Ks. Jan Krajczyński
~ "Dar bycia sobą" David G. Benner
Gość
"Dziurawy kajak i Boże Miłosierdzie" - Jan Grzegorczyk
o Siostrach Jezusa Miłosiernego, powstawaniu ich zgromadzenia, o obrazie 'Jezu, ufam Tobie', jego historii, o s.Faustynie i ks.Sopoćko, o ludziach którzy doświadczyli Bożego Miłosierdzia... i też tego samego autora "Niebo dla akrobaty" - historie opisujące rzeczywistość w hospicjum opowiadane przez różne osoby.
Gość
a ja polecam "Objawienia czyli co Chrystus powiedział do św. Brygidy" oraz książki o sw. ojcu Pio
Ja polecam coś z prawosławnej biblioteki a mianowicie "Wspomnienia z Świętej góry Atos" i "Opowieści pielgrzyma" tej drugiej niestety jeszcze nie dokończyłam ale ksiązki wspaniałe ta druga wydawana jest przez jakieś katolickie wydawnictwo ale niewiem dokładnie.
"Opowieści pielgrzyma" to anonimowy traktat o modlitwie Jezusowej, będący "wykwitem duchowości rosyjskiej" z XIX w., przekraczający swą treścią czas i miejsce. Jest aktualny zawsze i wszędzie, gdyż mówi o odpowiedzi człowieka na miłość Bożą. W niniejszej książce autor opisuje swoje przygody, doświadczenia, spotkania z ludźmi, z których mądrości czerpał, by coraz bardziej mógł żyć w Bożej obecności, zjednoczyć się z Nim."
Gość
polecam nowe tłumaczenie Twierdzy Wewnętrznej - Zamek Wewnętrzny Matki Teresy Wielkiej, naprawdę bardzo uaktualnione z wieloma odniesieniami do sytuacji w jakiej była święta pisząc to dzieło, pomaga zrozumieć kontekst i odnieść do swojego życia.
Druga pozycja to ,,Ewangelia dla Twojej wolności" Kardynała Arcybiskupa Carlo Maria Martiniego- polecam osobom poszukującym swojego powołania - i nie chodzi tu o zakon, ale o ogólne wdrożenie w życie postawy rozeznania.