"Furta"

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2012-05-16 13:41:49

Natchniona_Duchem

Gość

Witam :)

Witam Wszystkich bardzo serdecznie !

Nazywam siê Karolina i trafi³am tu przez "wujka googla", gdy szuka³am informacji o powo³aniu. Czyta³am parê w±tków i bardzo mi siê one spodoba³y wiêc postanowi³am siê zarejestrowaæ
Mo¿e powiem co¶ o sobie.. a wiêc jak ju¿ wy¿ej wspomnia³am na imiê mi Karolina i mam 17. lat. Od pewnego czasu, mogê powiedzieæ, ¿e od pó³ roku odczuwam powo³anie zakonne; z jednej strony bardzo siê z tego cieszê i chcê zostaæ siostr± zakonn± a z drugiej.. ogromnie bojê siê reakcji najbli¿szych lecz wiem, ¿e je¶li Pan mnie powo³a³ to i da mi si³ê abym i to przetrwa³a. Na pewno zapytacie o jakim Zgromadzeniu my¶lê a wiêc ju¿ odpowiadam, ¿e "chodz±" mi ci±gle po g³owie Siostry El¿bietanki.. Chodzê do Liceum Ogólnokszta³c±cego, koñczê niebawem pierwsz± klasê; zastanawiam siê nad aspirantur± i mam gor±c± pro¶bê, mogliby¶cie mi dok³adnie powiedzieæ co siê wtedy robi? (je¶li jest tu taki w±tek to bardzo proszê o podanie linku )

Pozdrawiam

#2 2012-05-16 13:47:42

Ania

...

Punktów :   

Re: Witam :)

Witaj! Dobrze, ¿e jeste¶ .

Mo¿e powiesz nam co¶ jeszcze o sobie? Jakiej muzyki s³uchasz, jakie filmy lubisz?

Aspirantura w ka¿dym zakonie wygl±da trochê inaczej i zachêcam, by pytaæ u ¼ród³a.

Powodzenia w rozeznawaniu! Rozgo¶æ siê

"Wierzyæ - to znaczy nawet siê nie pytaæ,
jak d³ugo jeszcze mamy i¶æ po ciemku."

ks. Jan Twardowski

#3 2012-05-16 14:06:51

Natchniona_Duchem

Gość

Muzyka? hmm.. ró¿na, ró¿nista ale na pewno nie "³upu cupu", je¶li chodzi o gatunki to mo¿e wymieniê parê : blues, rock, reggae, hip-hop, jazz, muzyka alternatywna a tak¿e religijne piosenki co do filmów to takie, które pozostawiaj± po obejrzeniu co¶ do my¶lenia; nie wiem jak to okre¶liæ, jak napiszê, ¿e lubiê "dobre" filmy, to bêdzie za ma³o, wiêc.. lubiê dobre filmy

PS. Dziêkujê za odpowied¼ na pytanie. Mo¿e jest tu kto¶ kto wie jak to wygl±da u El¿bietanek ;>

Ostatnio edytowany przez Natchniona_Duchem (2012-05-16 14:28:36)

#4 2012-05-16 15:27:01

Marzenak

wierna Panu- moderator

SkÄ…d: Dolny Slask,Ateny
Punktów :   17 

Cieszê siê,¿e tu trafi³a¶.
Zna³am kiedy¶ z Wroc³awia s.Michaelê,ale czy jest jeszcze we Wroc³awiu nie wiem:)?

BOGU MEMU UFAM ON PROWADZI MNIE

Na¶laduj Chrystusa-kochaj i s³u¿

#5 2012-05-16 15:37:54

Natchniona_Duchem

Gość

Marzenak napisał:

Zna³am kiedy¶ z Wroc³awia s.Michaelê,ale czy jest jeszcze we Wroc³awiu nie wiem:)?

przykro mi ale nie wiem. "ujawniê" siê u tych Sióstr dopiero gdy powiem rodzinie o moim powo³aniu ( a czujê, ¿e to nast±pi ju¿ niebawem ! ))))  )

#6 2012-05-16 17:27:14

Animado Angel

Gość

Ja znam do¶æ dobrze wroc³awskie el¿bietanki to mo¿e bêdê w stanie Ci pomóc

Ze strony zgromadzenia: Aspirantk± mo¿e zostaæ m³oda dziewczyna, która pragnie zapoznaæ siê bli¿ej z ¿yciem i pos³ug± w naszym Zgromadzeniu. Aspirantka mo¿e  przebywaæ  we w³asnej rodzinie  a nastêpnie przez jeden rok przebywa w domu formacyjnym, podczas którego mo¿e  w tym czasie kontynuowaæ naukê. Aspirantura pomaga kandydatce w podjêciu decyzji rozpoczêcia postulatu, daje jej mo¿liwo¶æ bli¿szego poznania Zgromadzenia i rozpoznania autentyczno¶ci swego powo³ania. Aspirantura we wspólnocie zakonnej  trwa jeden rok. Z uzasadnionych przyczyn Prze³o¿ona Prowincji mo¿e ten okres skróciæ do pól roku.

A z innej strony: Aspirantura zewnêtrzna. W tym czasie przebywa ona we w³asnej rodzinie. Taki czas pomaga kandydatce w podjêciu decyzji odno¶nie rozpoczêcia aspirantury wewnêtrznej, daje jej mo¿liwo¶æ bli¿szego poznania Zgromadzenia i rozpoznania autentyczno¶ci swego powo³ania. Dziewczyny te spotykaj± siê w Domu Prowincjalnym jeden raz w miesi±cu. Podczas swojej formacji maj± spotkania na ró¿ne tematy, m.in. poznaj± historiê naszego zgromadzenia, ¿ycie naszych Matek Za³o¿ycielek i Patronki ¶w. El¿biety, maj± tak¿e wyk³ady z katechizmu. Pomagaj± w pracach domowych, uczestnicz± razem z Siostrami w Mszy ¶w. i modlitwach. Aspirantki przebywaj± razem z siostr±, która jest za nie odpowiedzialna. Oprócz tych zajêæ maj± te¿ czas na osobist± modlitwê, zastanowienie siê, pog³êbienie swojej wiary i Mi³o¶ci do Jezusa oraz drugiego cz³owieka. Aspirantki przyje¿d¿aj± te¿ przed skupieniami dla dziewcz±t, aby pomóc w przygotowaniu tego dnia, ¿eby byæ razem z m³odzie¿±, która co jaki¶ czas gromadzi siê w Domu Prowincjalnym.

Mam nadziejê, ¿e trochê rozja¶ni³am i ¿yczê odwagi w rozeznawaniu El¿bietanki s± super!

#7 2012-05-16 17:59:43

sanderka1000

s. Maksymilla

5330629
Call me!
Punktów :   10 

Witaj na naszym forum Czuj siê tu jak u siebie i ¿yczê mi³ego u¿ytkowania! Rozwijaj swoje powo³anie, Pan rozwieje jakiekolwiek w±tpliwo¶ci

Bo On jest dobry, bardzo dobry...

#8 2012-05-16 19:33:05

A-psik

Gość

Witam na forum Mam kole¿ankê u El¿bietanek (a i praktyki odbywa³am w prowadzonym przez siostry Zak³adzie Opiekuñczo-Leczniczym)

#9 2012-05-17 11:52:45

Natchniona_Duchem

Gość

Bardzo wszystkim dziêkujê i pozdrawiam serdecznie !

Animado Angel - Tobie szczególnie za jakiekolwiek rozja¶nienie..

#10 2012-05-17 14:47:56

Owieczka_Pana

Gość

Witaj Serdecznie , mi³o ¿e nie jestem tu sam jako nowy

#11 2012-05-21 19:13:53

Rita

Gość

Witaj Karolino, mi³ego u¿ytkowania forum

#12 2012-06-06 18:14:34

Kasia K

Administrator

4576923
SkÄ…d: Witnica
Punktów :   14 

Karolinko witaj na forum:) Ciesze sie,ze jest nas coraz wiecej;)

Wpatrywaæ siê Panie, w Twe ¶wiête Cia³o, pragnê do koñca moich dni,
bo me serce Ciebie pokocha³o, ukrytego w bia³ej Hostii.

B±d¼ uwielbiony za dzie³a Twoje, modlitw± uczyñ ¿ycie moje! (30.05.2010)             
mój blog- zapraszam:  http://wszystkozaczynasieodmodlitwy.blogspot.com/

Stopka forum

RSS