s. Maksymilla
Luxy!!!! <3 <3 <3 Kocham ich!
Bo On jest dobry, bardzo dobry...
Gość
Ja jestem na nie. Dla mnie metal to metal, niewa¿ne czy chrze¶cijañski czy nie. Bo muzyka jest ta sama i dzia³a w ten sam sposób.
Pracujê nad ¶wiadectwem dotycz±cym w³a¶nie ciê¿kiej muzyki, niebawem je wrzucê na forum, wiêc ju¿ tu siê nie bêdê powtarzaæ
Miriam napisał:
Ja jestem na nie. Dla mnie metal to metal, niewa¿ne czy chrze¶cijañski czy nie. Bo muzyka jest ta sama i dzia³a w ten sam sposób.
Niby w jaki? Przepraszam,ale nie mo¿na powiedzieæ,¿e tylko taka muzyka dzia³a ¼le. Tak samo mo¿na powiedzieæ techno,pop czy disco polo.
Jeden s³ucha tego drugi tamtego.
Tak¿e ja absolutnie siê z tymi s³owami nie zgadzam.
Gość
Veronika napisał:
Miriam napisał:
Niby w jaki? Przepraszam,ale nie mo¿na powiedzieæ,¿e tylko taka muzyka dzia³a ¼le. Tak samo mo¿na powiedzieæ techno,pop czy disco polo.
Jeden s³ucha tego drugi tamtego.
Tak¿e ja absolutnie siê z tymi s³owami nie zgadzam.
A czy ja gdzie¶ napisa³am, ¿e TYLKO taka muzyka dzia³a ¼le?
Swoje zdanie na temat tej muzyki opieram na w³asnym do¶wiadczeniu i na opinii egzorcystów. Je¶li chcesz, to zainteresuj siê tematem, poczytaj co maj± do powiedzenia lub odwie¼ jakiego¶ egzorcystê to Ci opowie.
s. Maksymilla
Kiedy ks. egzorcysta dowiedzia³ siê, ¿e s³ucham Luxów to stwierdzi³, ¿e oni nie maj± negatywnego wp³ywu...
Hm.. Wielu moich znajomych "ksiê¿y" s³ucha tak¿e " takiej muzyki" opre siê na wy¿ej wymienionej Luxtorpedzie, 2TM2,3 czy Anastasis. Tak¿e nie rozumiem nadal,dlaczego chrze¶cijañski rock i metal mia³by byæ z³y.
Nie lubiê kiedy kto¶ uznaje co¶ za z³e,nie maj±c o tym pojêcia.
Miriam dla Ciebie byæ mo¿e ta muzyka ¼le dzia³a na innych,na innych ¼le dzia³a wymieniony rap.
Ostatnio edytowany przez Veronika (2012-11-03 17:12:59)
ja osobi¶cie bardzo lubiê Anastasis Chcê tak jak On
wiadomo, ¿e nie s³ucham codziennie takiego gatunku muzyki, ale czêsto do tego wracam
na co dzieñ wolê co¶ spokojniejszego np. TGD, WMU albo FPS
Gość
W chrze¶cijañskiej muzyce tego typu nie chodzi o to, ¿e tekst jest z³y, bo wiele takich tekstów jest bardzo warto¶ciowych. Chodzi o muzykê sam± w sobie, o d¼wiêki. W tej sprawie odsy³am w³a¶nie do ksi±¿ek, bo specjali¶ci lepiej siê na tym znaj±, ja mogê co¶ pokrêciæ. A i ja znam ksiê¿y, którzy s³uchaj± mocnej muzyki, ale wynika to po prostu z ich niewiedzy an ten temat. My¶lê te¿, ¿e trudno jest to ogarn±æ i ³atwiej machn±æ rêk±, ze to bzdury. Ja siê nauczy³am, ¿eby "unikaæ wszystkiego, co ma choæby pozór z³a" i tego siê trzymam. Skoro ludzie maj± w±tpliwo¶ci, czy taka muzyka jest ok no to chyba co¶ w tym jest.
Veronika, masz racjê, s³uchanie zwyczajnego metalu na pewno mia³o jaki¶ wp³yw na moje odczucia do metalu chrze¶cijañskiego. Ale akurat tutaj powo³uje siê raczej na to, co mówi± inni.
Ju¿ chcia³abym zakoñczyæ swoj± opiniê na ten temat, nie chcê ¿eby z tego wynik³a jaka¶ ostrzejsza dyskusja. Takie jest moje zdanie, a co z tym zrobicie, to Wasz wybór i ¿eby nie by³o to nie chcê nic nikomu mawiaæ na si³ê, bo puki samemu siê nie zrozumie, to to siê wydaje przesad±, ale tak nie jest
Miriam napisał:
. A i ja znam ksiê¿y, którzy s³uchaj± mocnej muzyki, ale wynika to po prostu z ich niewiedzy an ten temat.
Ju¿ chcia³abym zakoñczyæ swoj± opiniê na ten temat, nie chcê ¿eby z tego wynik³a jaka¶ ostrzejsza dyskusja. Takie jest moje zdanie, a co z tym zrobicie, to Wasz wybór i ¿eby nie by³o to nie chcê nic nikomu mawiaæ na si³ê, bo puki samemu siê nie zrozumie, to to siê wydaje przesad±, ale tak nie jest
Niewiedzy? S³uchaj±,lubi± i tyle.
Dla mnie takie stwierdzenie, ¿e kto¶ nie wie,nie rozumie to lekka przesada.
Ale co mamy zrozumieæ?
Ja t± muzykê lubiê,s³ucham i bêde s³uchaæ.
Pewnie nie jakiego¶ slayera, disturbed czy slipknota,ale zwyk³ego rocka, a wydaje mi siê,ze ta dyskusja w³a¶nie do tego zmierza³a.
Gość
Veronika napisał:
Miriam napisał:
. A i ja znam ksiê¿y, którzy s³uchaj± mocnej muzyki, ale wynika to po prostu z ich niewiedzy an ten temat.
Ju¿ chcia³abym zakoñczyæ swoj± opiniê na ten temat, nie chcê ¿eby z tego wynik³a jaka¶ ostrzejsza dyskusja. Takie jest moje zdanie, a co z tym zrobicie, to Wasz wybór i ¿eby nie by³o to nie chcê nic nikomu mawiaæ na si³ê, bo puki samemu siê nie zrozumie, to to siê wydaje przesad±, ale tak nie jestNiewiedzy? S³uchaj±,lubi± i tyle.
Dla mnie takie stwierdzenie, ¿e kto¶ nie wie,nie rozumie to lekka przesada.
Ale co mamy zrozumieæ?
Ja t± muzykê lubiê,s³ucham i bêde s³uchaæ.
Pewnie nie jakiego¶ slayera, disturbed czy slipknota,ale zwyk³ego rocka, a wydaje mi siê,ze ta dyskusja w³a¶nie do tego zmierza³a.
A proszê bardzo, s³uchaj, to Twoja sprawa
Gość
http://www.youtube.com/watch?v=c6MjcSL5218
Zainteresowanym tematem polecam obejrzeæ ten film i pozosta³e 2 czê¶ci. Mo¿e komu¶ siê otworz± oczy
Aha, i radzê pilnowaæ g³o¶ników, ¿eby sobie przyciszyæ jak s± fragmenty piosenek, bo ani one przyjemne do s³uchania ani bezpieczne
Ostatnio edytowany przez Miriam (2012-11-24 21:35:22)
s. Maksymilla
Nie negujê z³ego wp³ywu zespo³ów umieszczonych w filmie, który poda³a¶. Ale np.
Pneuma - Ojcze nasz
http://www.youtube.com/watch?v=lkq7oWPP … re=related
To te¿ ma z³y wp³yw?
W ogóle nie wliczam tu ju¿ nawet 2TM2,3 akustycznie
ps. Sanderka "Ojcze Nasz" to jedna z moich ukochanych piosenek( a w zasadzie modlitwy) Pneumy tu¿ obok "Bez Ciebie" "Dajenu" i "Jeshua"
Ostatnio edytowany przez Veronika (2012-11-26 22:29:49)
s. Maksymilla
Akustycznie jak akustycznie, ale w wersji "normalnej" A co np. z Litz±? Kole¶ gra w Luxtorpedzie, zarzuca do¶æ ostrymi riffami, a o wierze i Bogu mówi otwarcie. Gdyby co¶ z nim by³o nie tak to raczej mówi³by o tym troszkê inaczej...
Gość
sanderka1000 - nie, no akurat tam jest tylko mowa o niechrze¶cijañskiej muzyce, w sumie mog³am to wrzuciæ w dziale "Muzyka", nie pomy¶la³am
s. Maksymilla
Miriam napisał:
W chrze¶cijañskiej muzyce tego typu nie chodzi o to, ¿e tekst jest z³y, bo wiele takich tekstów jest bardzo warto¶ciowych. Chodzi o muzykê sam± w sobie, o d¼wiêki.
Pisz±c o Luxtorpedzie czy Pneumie chodzi³o mi tak¿e o d¼wiêki.
Gość
ja ju¿ napisa³am wcze¶niej, co mia³am napisaæ na ten temat i nie mam nic do dodania
Gość
Chrze¶cijañski rock to tylko zespo³y ¶piewaj±ce o Bogu?!Rozumiem ¿e sa zespo³y co o niczym innym nie chc±
¶piewaæ.I teraz Habakuk,Izrael,P.O.D to zespo³y pro chrze¶cijañskie SoulFly,The Police,Lou Reed-jak polski Perfect.Trzymaj± siê w 4/5 pewnych warto¶ci.Choæ jaki¶ tekst móg³ im wyskoczyæ.Co¶ r-n-rollowego.Dalej Beastie Boys,UK Subs,Bob Marley,Nazareth,R.E.M -bli¿ej Boga niz Szatana i Pink Floyd,Nirwana itp rockowi szaleñcy.Nie bêdê do tej samej walizy wpycha³ np-Rolling Stones,Deep Purple-byc mo¿e tu juz by³ ukryty okultyzm.Dalej AC/DC-okultyzmlub satanizm jak BLACK Sabath-SLayer,Sodom,King diamond jawny satanizm
Nie wolno wszystkiego wrzucaæ do 1 worka.T.Love spiewa³ niegdy¶ wiele heretyckich piosenek.A dzi¶ zbli¿y³ siê do Boga.nigdy nie byli okultystami...ale rnrollowy amok powodowa³ nijako¶æ.SoulFLy wywodzi siê z Sepultury
ktora byla niegdy¶ satanistyczna a dzi¶ wrêcz odwrotnie.SoulFly ¶piewa³ pare piosenek o bogu a nic o Satanie.I trzeba to odró¿niaæ..................................................................................................................................
Polski rock chrzescijañski zacz±³ siê od Skaldów,Exodus-polski para chrzescijañskie czy pro wówczas np Daab
a na powaznie zaczêli go Armia ,Houk,Jaffa Namuel pó¿niej Treb Tutki,Maleo RR,Arka Noego,Raz Dwa Trzy.I ca³a grupa kapel rockowych,reggowych,metalowych,Christcorowych
Gość
Wasze zespo³y które odmieni³y postrzeganie ¶wiata.Chodzi mi o zachwyt,pewne piêkno.A nie tylko rzemios³o.Co¶ co poruszy³o mocno serce.A nawet wstrz±snê³o.Nazwa³o Wasze postrzeganie po imieniu lub by³o
ciekawym twórczym odkryciem!!!