Gość
W jaki sposób odczuwacie Boga podczas modlitwy?
Użytkownik
Ja jako¶ rzadko odczuwam (w sensie uczuæ) podczas modlitwy, czê¶ciej Go odczuwam (uczuciowo i namacalnie) poza tak± "formaln± modlitw±", po prostu w ¿yciu, w wydarzeniach... Natomiast podczas modlitwy raczej ¶wiadomo¶æ, ¿e jest, s³ucha, kocha, rozumie albo (w ko¶ciele, zw³aszcza na Mszy) po prostu rado¶æ patrzenia na Niego, bycia blisko. Tak¿e takie ma³e akty strzeliste s± u¶wiadomieniem sobie Jego obecno¶ci i mi³o¶ci.
Użytkownik
ja w³a¶nie jestem w trakcie czytania ksi±¿ki "Ksiêga ¿ycia"... jest to w³a¶ciwie autobiografia ¶w.Teresy z Avila... i tam naprawdê we wspania³y sposób jest opisane jak wygl±daj± do¶wiadczenia Boga na modlitwie w zale¿no¶ci od jej etapu (bo wyszczególnia ona 4 etapy ¿ycia modlitewnego)... i naprawdê jest to tam przedstawione w taki sposób, ¿e ja przez ca³e ¿ycie nie zdo³a³abym tego tak ubraæ w s³owa... i to co jest wg mnie bardzo cenne, pokazuje ona tam te¿, jakie do¶wiadczenia na modlitwie pochodz± od szatana, tzn, pomaga je rozpoznaæ... polecam!
Gość
A ja powtórzê za kim¶ (nie wiem, kto to powiedzia³ pierwszy, ale pewnie Wy te¿ s³yszeli¶cie to zdanie), ¿e Pan Bóg to nie dezodorant/skarpetki (ró¿ne wersje) ¿eby go czuæ. I co¶ w tym jest.
Czasem jest na wyci±gniêcie reki, czuje siê ciepe³ko i te sprawy (szczególnie we wspólnocie, gdzie wszystko jest piêknie zorganizowane), a czasem nie ma nic. W ogóle nie odczuwam Go i pozostaje... sama wiara, ¿e jest