Gość
dzis w naszej parafii byl biskup i msza ja na nia nie poszlam poniewaz nie jest ona obowiazkowa wiec babcia mi powiiedziala ze to grzech to prawda?
Grzech byłby wtedy, gdy byłaby to niedziela, czyli uczestniczenie nakazane w kościele, jako prawdziwy chrześcijanin. Skoro przyjechał biskup, dobrze byłoby wykorzystać okazję i udać się na Mszę Św. nawet jeśli dziś nie jest niedziela. Jednak gdy miałaś inne obowiązki itp. to nic strasznego się nie stało
Przykazania kościelne mówią: W niedzielę i święta nakazane uczestniczyć we Mszy świętej i powstrzymać się od prac niekoniecznych
więc grzech masz wtedy kiedy nie pójdziesz na Mszę w niedziele lub święta
Trochę zmieniając temat... jeden z Ojców mówił, że jeśli on nie wie czy coś jest grzechem czy nie to i tak mówi to na spowiedzi bo może akurat ... tutaj to co innego bo dziś sobota, nie niedziela, ale myślę, że w innych przypadkach warto iść do spowiedzi i powiedzieć I ten sam ojciec mówił też, że ludzie mają taką tendencje do śledzenia innych i ich grzechów, a o sobie zapominają
No.... ale Kamcia zna mądrych kapłanów hehe Chwała Panu za to!!!
Użytkownik
Nie jest to żaden grzech, choć przyjazd biskupa to zawsze okazja, by pochwalić się parafią, dlatego proboszczowie zwykle zachęcają, by przychodzić. Chociaż spotkałam się też z tym, że jeżeli jest np. uroczysta Msza z przyjęciem sakramentu bierzmowania i jest dużo bierzmowanych wraz z chrzestnymi i rodzinami, a kościół nie jest specjalnie duży, to jest wręcz prośba, by ci, co nie są związani z uroczystością, przyszli na Mszę o innej godzinie.