"Furta"

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2014-05-13 11:45:53

Majtas

Użytkownik

Punktów :   

Trudne fragmenty Pisma ¦wiêtego

Witajcie, chcia³em Was prosiæ o pomoc. Potrzebujê kilka trudnych fragmentów Pisma ¦wiêtego, ale trudnych pod wzglêdem u¿ytego s³ownictwa lub bardzo rozbudowanych zdañ. W skrócie chodzi o to ¿eby by³o ciê¿ko je przeczytaæ p³ynnie i poprawnie na g³os, gdy widzi siê fragment pierwszy raz na oczy.

Bêdê bardzo wdziêczny za pomoc.

#2 2014-05-13 18:43:28

siostrzyczka

Użytkownik

9926180
Punktów :   18 

Re: Trudne fragmenty Pisma ¦wiêtego

(Dn 3,14-20.91-92.95)
Król Nabuchodonozor powiedzia³: Czy jest prawd±, Szadraku, Meszaku i Abed-Nego, ¿e nie czcicie mojego boga ani nie oddajecie pok³onu z³otemu pos±gowi, który wznios³em? Czy teraz jeste¶cie gotowi - w chwili gdy us³yszycie d¼wiêk rogu, fletu, lutni, harfy, psalterium, dud i wszelkiego rodzaju instrumentów muzycznych - upa¶æ na twarz i oddaæ pok³on pos±gowi, który uczyni³em? Je¿eli za¶ nie oddacie pok³onu, zostaniecie natychmiast wrzuceni do rozpalonego pieca. Który za¶ bóg móg³by was wyrwaæ z moich r±k? Szadrak, Meszak i Abed-Nego odpowiedzieli, zwracaj±c siê do króla Nabuchodonozora: Nie musimy tobie, królu, odpowiadaæ w tej sprawie. Je¿eli nasz Bóg, któremu s³u¿ymy, zechce nas wybawiæ z rozpalonego pieca, mo¿e nas wyratowaæ z twej rêki, królu! Je¶li za¶ nie, wiedz, królu, ¿e nie bêdziemy czciæ twego boga, ani oddawaæ pok³onu z³otemu pos±gowi, który wznios³e¶. Na to wpad³ Nabuchodonozor w gniew, a wyraz jego twarzy zmieni³ siê w stosunku do Szadraka, Meszaka i Abed-Nega. Wyda³ rozkaz, by rozpalono piec siedem razy bardziej, ni¿ by³o trzeba. Mê¿om za¶ najsilniejszym spo¶ród swego wojska poleci³ zwi±zaæ Szadraka, Meszaka i Abed-Nega i wrzuciæ ich do rozpalonego pieca. Król Nabuchodonozor popad³ w zdumienie i powsta³ spiesznie. Zwróci³ siê do swych doradców, mówi±c: Czy nie wrzucili¶my trzech zwi±zanych mê¿ów do ognia? Oni za¶ odpowiedzieli królowi: Rzeczywi¶cie, królu. On za¶ w odpowiedzi rzek³: lecz widzê czterech mê¿ów rozwi±zanych, przechadzaj±cych siê po¶ród ognia i nie dzieje siê im nic z³ego; wygl±d czwartego przypomina anio³a. Nabuchodonozor powiedzia³ na to: Niech bêdzie b³ogos³awiony Bóg Szadraka, Meszaka i Abed-Nega, który pos³a³ swego anio³a, by uratowa³ swoje s³ugi. W Nim pok³adali sw± ufno¶æ i przekroczyli nakaz królewski, oddaj±c swe cia³a, aby nie oddawaæ czci ani pok³onu innemu bogu poza Nim.

"Jak¿e jest wa¿ne zdaæ sobie sprawê,
¿e mi³o¶æ, aby by³a prawdziwa, musi boleæ..."
                                               Matka Teresa z Kalkuty

#3 2014-05-13 19:41:01

Rita

Gość

Haha, te¿ pierwsze co mi przysz³o do g³owy to ten Szadrak i spó³ka

#4 2014-05-14 08:42:56

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Sdz 1 (1-21)

1 Po ¶mierci Jozuego Izraelici tak siê pytali Pana: «Któ¿ z nas pierwszy wyst±pi do walki przeciwko Kananejczykom?» 2 Pan odpowiedzia³: «Wyst±pi Juda. Oto dajê tê ziemiê w jego rêce». 3 Zwróci³ siê wiêc Juda do Symeona, swego brata: «Pójd¼ ze mn± na ziemiê wyznaczon± mi losem, a bêdziemy walczyli z Kananejczykami. Z kolei i ja tak¿e bêdê pomaga³ ci walczyæ na wyznaczonej tobie ziemi». I Symeon poszed³ z nim. 4 Wyst±pi³ wiêc Juda do walki i Pan wyda³ Kananejczyków i Peryzzytów w ich rêce. A w Bezek zabili dziesiêæ tysiêcy mê¿czyzn. 5 Kiedy w Bezek natknêli siê na Adoni-Bezeka, wydali mu bitwê i pokonali Kananejczyków i Peryzzytów. 6 Uciek³ Adoni-Bezek, lecz oni ¶cigali go, schwycili i odciêli mu kciuki r±k i nóg. 7 Powiedzia³ wtedy Adoni-Bezek: «Siedemdziesiêciu królów z odciêtymi kciukami u r±k i nóg zbiera³o okruchy pod moim sto³em. Oto jak ja post±pi³em, tak i mnie odda³ Bóg». Odprowadzono go do Jerozolimy i tam umar³. 8 <Synowie Judy uderzyli na Jerozolimê, zdobyli j±, lud wyciêli ostrzem miecza, a miasto spalili>2. 9 Potem zeszli potomkowie Judy, aby uderzyæ na Kananejczyków, którzy zamieszkiwali góry, Negeb i Szefelê. 10 Nastêpnie wyruszy³ Juda przeciw Kananejczykom, którzy zajmowali Hebron - nazwa Hebronu brzmia³a niegdy¶ Kiriat-Arba - i pobi³ Szeszaja, Achimana i Talmaja3. 11 Stamt±d wyruszy³ przeciwko mieszkañcom Debiru - nazwa Debiru brzmia³a przedtem Kiriat-Sefer. 12 Wtedy w³a¶nie powiedzia³ Kaleb: «Temu, kto zdobêdzie Kiriat-Sefer i zajmie je, dam moj± córkê Aksê za ¿onê»4. 13 Zdoby³ je Otniel, syn Kenaza, m³odszego brata Kaleba, i Kaleb da³ mu za ¿onê swoj± córkê Aksê. 14 Gdy ona przyby³a, sk³oni³a go, aby za¿±da³ pola od jej ojca. Nastêpnie zsiad³a z os³a, a Kaleb j± zapyta³: «Czego sobie ¿yczysz?» 15 Wtedy odrzek³a mu: «Oka¿ mi ³askê przez dar! Skoro mi da³e¶ ziemiê Negeb, daj¿e mi ¼ród³a wód». I da³ jej ¼ród³a na wy¿ynie i na nizinie.
16 Synowie Kenity, te¶cia5 Moj¿esza, wyruszyli z synami Judy z Miasta Palm5 i udali siê na pustyniê judzk±, le¿±c± w Negebie ko³o Arad, i tam zamieszkali z ludem5. 17 Potem ruszy³ Juda z Symeonem, bratem swoim, na podbój Kananejczyków zamieszkuj±cych Sefat, które ob³o¿yli kl±tw±, i st±d nadano temu miastu nazwê Chorma. 18 Zdoby³ te¿ Juda Gazê i jej okolice, Aszkelon i jego okolice oraz Ekron i jego okolice. 19 A Pan by³ z Jud±. Wzi±³ potem Juda w posiadanie góry, natomiast nie usun±³ z posiad³o¶ci mieszkañców doliny, poniewa¿ mieli ¿elazne rydwany. 20 Kalebowi dano w posiadanie Hebron, zgodnie z podzia³em dokonanym przez Moj¿esza, a ten pozbawi³ tam posiad³o¶ci trzech synów Anaka. 21 Natomiast synowie Beniamina nie wyrzucili z Jerozolimy mieszkaj±cych w niej Jebusytów, tak ¿e ci mieszkaj± w Jerozolimie wspólnie z synami Beniamina a¿ po dzi¶ dzieñ.

Twoje s³owo, uczy mnie,
Twoje s³owo, chroni mnie.

Stopka forum

RSS