Hej hej ! Mam pytanie odnośnie przyjmowania Komunii Świętej - kiedy można przyjąć ją więcej niż 1 raz dziennie? W sensie, mam wątpliwości odnośnie sytuacji, np. nabożeństwa podczas którego udzielana jest Komunia, a po tym nabożeństwie ktoś idzie na Eucharystię, czy może w takiej sytuacji po raz kolejnyprzyjąć Pana Jezusa?
Można przyjąć Komunię Św więcej niż jeden raz,pod warunkiem,że choć raz będzie się uczestniczyć w pełni w Mszy Świętej.
Veronika napisał:
Można przyjąć Komunię Św więcej niż jeden raz,pod warunkiem,że choć raz będzie się uczestniczyć w pełni w Mszy Świętej.
można przyjąć Komunię DWA RAZY w ciągu dnia, ale ten DRUGI musi być podczas uczestnictwa w CAŁEJ Mszy Świętej. Od początku do końca
Użytkownik
zgodzę się z Kamcią
ostatnio spotkałam się z taką sytuacją, że niektórzy specjalnie szli do księdza i pytali się czy mogą drugi raz przyjąć Komunię...
w tym, że teraz u nas są dwie Msze.. jedna po drugiej.. Msza na poświęcenie pól, następnie Nabożeństwo Majowe..
a więc tak jak napisała Kamcia, można, ale za drugim razem trzeba być na całej Mszy Świętej
Pokój i dobro
"Kodeks Prawa Kanonicznego (1983 r.) postanawia: „Kto przyjął już Najświętszą Eucharystię, może ją ponownie tego samego dnia przyjąć jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy[…]” Jest to zapis bardzo ważny.
Drugi raz Komunia św. może więc być przyjęta pod warunkiem, że osoba ją przyjmując uczestniczy w całej Mszy św. ( wyjątek stanowi niebezpieczeństwo śmieci – wówczas Komunię św. można po raz drugi przyjąć poza Mszą św.- kań. 921, § 2)."
Czyli Kamcia ma rację
Kasia K napisał:
"Kodeks Prawa Kanonicznego (1983 r.) postanawia: „Kto przyjął już Najświętszą Eucharystię, może ją ponownie tego samego dnia przyjąć jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy[…]” Jest to zapis bardzo ważny.
Drugi raz Komunia św. może więc być przyjęta pod warunkiem, że osoba ją przyjmując uczestniczy w całej Mszy św. ( wyjątek stanowi niebezpieczeństwo śmieci – wówczas Komunię św. można po raz drugi przyjąć poza Mszą św.- kań. 921, § 2)."
Czyli Kamcia ma rację
Może nie na temat, więc niech Admin się mną zajmie
Ale podoba mi się to na naszym forum, że mimo jakiś niezgodności, czy nawet sprzeczności, nie kłócimy się, tylko potrafimy się normalnie porozumieć i dogadać.
I za to dla Was wszystkich WIELKI + ode mnie
bo jestem na kilku forach i tam niestety jeśli jest jakiś problem to od razu są krzyki i kłótnie.
kamcia napisał:
Veronika napisał:
można przyjąć Komunię DWA RAZY w ciągu dnia, ale ten DRUGI musi być podczas uczestnictwa w CAŁEJ Mszy Świętej. Od początku do końca
No przecież tak napisałam:D chociaż ok nie dodałam,że więcej niż jeden raz to DWA razy
Czyli jeśli dajmy na to : rano uczestniczył ktoś we Mszy Świętej i przyjął Komunię, a później np. podczas jakiegoś nabożeństwa, na której udzielana jest Komunia to już nie? Natomiast w odwrotnej sytuacji, tj najpierw nabożeństwo z Komunią, a potem Msza -> już tak? Dobrze rozumiem?
Veronika napisał:
kamcia napisał:
Veronika napisał:
No przecież tak napisałam:D chociaż ok nie dodałam,że więcej niż jeden raz to DWA razy
haha no jeszcze czegoś nie napisałaś
że nie "choć raz będzie się uczestniczyć w pełni w Mszy Świętej" tylko, że ten DRUGI musi być podczas uczestnictwa w CAŁEJ Mszy Świętej. Od początku do końca
hahaha
Veronika napisał:
Napisałam w PEŁNI
haha
ale w pełni, ktoś tak jak ja, może to odebrać tak, że pełne uczestnictwo tzn. przyjąć Komunię, śpiewać, słuchać itp
wspaniały ten język polski
ale już wszystko się wyjaśniło i jest ok