Hej hej ! Mam pytanie odno¶nie przyjmowania Komunii ¦wiêtej - kiedy mo¿na przyj±æ j± wiêcej ni¿ 1 raz dziennie? W sensie, mam w±tpliwo¶ci odno¶nie sytuacji, np. nabo¿eñstwa podczas którego udzielana jest Komunia, a po tym nabo¿eñstwie kto¶ idzie na Eucharystiê, czy mo¿e w takiej sytuacji po raz kolejnyprzyj±æ Pana Jezusa?
Mo¿na przyj±æ Komuniê ¦w wiêcej ni¿ jeden raz,pod warunkiem,¿e choæ raz bêdzie siê uczestniczyæ w pe³ni w Mszy ¦wiêtej.
Veronika napisał:
Mo¿na przyj±æ Komuniê ¦w wiêcej ni¿ jeden raz,pod warunkiem,¿e choæ raz bêdzie siê uczestniczyæ w pe³ni w Mszy ¦wiêtej.
mo¿na przyj±æ Komuniê DWA RAZY w ci±gu dnia, ale ten DRUGI musi byæ podczas uczestnictwa w CA£EJ Mszy ¦wiêtej. Od pocz±tku do koñca
Użytkownik
zgodzê siê z Kamci±
ostatnio spotka³am siê z tak± sytuacj±, ¿e niektórzy specjalnie szli do ksiêdza i pytali siê czy mog± drugi raz przyj±æ Komuniê...
w tym, ¿e teraz u nas s± dwie Msze.. jedna po drugiej.. Msza na po¶wiêcenie pól, nastêpnie Nabo¿eñstwo Majowe..
a wiêc tak jak napisa³a Kamcia, mo¿na, ale za drugim razem trzeba byæ na ca³ej Mszy ¦wiêtej
Pokój i dobro
"Kodeks Prawa Kanonicznego (1983 r.) postanawia: „Kto przyj±³ ju¿ Naj¶wiêtsz± Eucharystiê, mo¿e j± ponownie tego samego dnia przyj±æ jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy[…]” Jest to zapis bardzo wa¿ny.
Drugi raz Komunia ¶w. mo¿e wiêc byæ przyjêta pod warunkiem, ¿e osoba j± przyjmuj±c uczestniczy w ca³ej Mszy ¶w. ( wyj±tek stanowi niebezpieczeñstwo ¶mieci – wówczas Komuniê ¶w. mo¿na po raz drugi przyj±æ poza Msz± ¶w.- kañ. 921, § 2)."
Czyli Kamcia ma racjê
Kasia K napisał:
"Kodeks Prawa Kanonicznego (1983 r.) postanawia: „Kto przyj±³ ju¿ Naj¶wiêtsz± Eucharystiê, mo¿e j± ponownie tego samego dnia przyj±æ jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy[…]” Jest to zapis bardzo wa¿ny.
Drugi raz Komunia ¶w. mo¿e wiêc byæ przyjêta pod warunkiem, ¿e osoba j± przyjmuj±c uczestniczy w ca³ej Mszy ¶w. ( wyj±tek stanowi niebezpieczeñstwo ¶mieci – wówczas Komuniê ¶w. mo¿na po raz drugi przyj±æ poza Msz± ¶w.- kañ. 921, § 2)."
Czyli Kamcia ma racjê
Mo¿e nie na temat, wiêc niech Admin siê mn± zajmie
Ale podoba mi siê to na naszym forum, ¿e mimo jaki¶ niezgodno¶ci, czy nawet sprzeczno¶ci, nie k³ócimy siê, tylko potrafimy siê normalnie porozumieæ i dogadaæ.
I za to dla Was wszystkich WIELKI + ode mnie
bo jestem na kilku forach i tam niestety je¶li jest jaki¶ problem to od razu s± krzyki i k³ótnie.
kamcia napisał:
Veronika napisał:
mo¿na przyj±æ Komuniê DWA RAZY w ci±gu dnia, ale ten DRUGI musi byæ podczas uczestnictwa w CA£EJ Mszy ¦wiêtej. Od pocz±tku do koñca
No przecie¿ tak napisa³am:D chocia¿ ok nie doda³am,¿e wiêcej ni¿ jeden raz to DWA razy
Czyli je¶li dajmy na to : rano uczestniczy³ kto¶ we Mszy ¦wiêtej i przyj±³ Komuniê, a pó¼niej np. podczas jakiego¶ nabo¿eñstwa, na której udzielana jest Komunia to ju¿ nie? Natomiast w odwrotnej sytuacji, tj najpierw nabo¿eñstwo z Komuni±, a potem Msza -> ju¿ tak? Dobrze rozumiem?
Veronika napisał:
kamcia napisał:
Veronika napisał:
No przecie¿ tak napisa³am:D chocia¿ ok nie doda³am,¿e wiêcej ni¿ jeden raz to DWA razy
haha no jeszcze czego¶ nie napisa³a¶ ¿e nie "choæ raz bêdzie siê uczestniczyæ w pe³ni w Mszy ¦wiêtej" tylko, ¿e ten DRUGI musi byæ podczas uczestnictwa w CA£EJ Mszy ¦wiêtej. Od pocz±tku do koñca
hahaha
Veronika napisał:
Napisa³am w PE£NI haha
ale w pe³ni, kto¶ tak jak ja, mo¿e to odebraæ tak, ¿e pe³ne uczestnictwo tzn. przyj±æ Komuniê, ¶piewaæ, s³uchaæ itp
wspania³y ten jêzyk polski
ale ju¿ wszystko siê wyja¶ni³o i jest ok