"Furta"

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Moda

Ogłoszenie

Jest to forum powo³aniowe, którego celem jest wspólne d±¿enie do Pana Boga, szukanie Go, odkrywanie swego powo³ania..., a wiêc modlimy siê za siebie :)

1.U¿ywamy tylko jednego konta i nie tworzymy podobnych nicków ani avatarów.
2.Dbamy o jêzyk na forum. Nie u¿ywamy wulgaryzmów.
3.Szanujemy siê wzajemnie. Nie obra¿amy, nie oczerniamy, nie wy¶miewamy innych forumowiczów.
4.U¿ywamy ogólnie przyjêtych zasad kultury.
5.Wszelkie naruszenia regulaminu czy jakie¶ zaistnia³e konflikty powinny byæ zg³oszone administracji.
6 Nie piszemy krótkich postów typu: "ok.", "acha", "super" itd.
7.Nie tworzymy nowych w±tków, je¶li taki temat ju¿ istnieje, szukamy.
8.Kolor czerwony jest przeznaczony tylko dla administratorów i moderatorów forum.
9.Je¶li wklejamy co¶ z jakiego¶ ¼ród³a, wklejamy te¿ link lub piszemy sk±d to wziêli¶my, ¿eby nie naruszaæ praw autorskich.
10. Dbamy o porz±dek na forum. Staramy siê nie pisaæ posta pod postem, u¿ywamy funkcji "edytuj", wyj±tkiem mo¿e byæ od¶wie¿enie tematu.
11. W zwi±zku z przeprowadzanymi na forum porz±dkami, przynajmniej raz na rok trzeba napisaæ chocia¿ jeden post. Osoby nieaktywne bêd± usuwane z forum.

Rangi na forum s± jedynie symboliczne, nie maj± odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci.

#1 2014-05-27 14:58:05

Siasia

Kochaj±ca Pana ♥

Punktów :   

Pytanie odno¶nie przyjmowania Komunii

Hej hej ! Mam pytanie odno¶nie przyjmowania Komunii ¦wiêtej - kiedy mo¿na przyj±æ j± wiêcej ni¿ 1 raz dziennie? W sensie, mam w±tpliwo¶ci odno¶nie sytuacji, np. nabo¿eñstwa podczas którego udzielana jest Komunia, a po tym nabo¿eñstwie kto¶ idzie na Eucharystiê, czy mo¿e w takiej sytuacji  po raz kolejnyprzyj±æ Pana Jezusa?

Kochaj i rób, co chcesz

¶w. Augustyn

#2 2014-05-27 17:32:36

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Re: Pytanie odno¶nie przyjmowania Komunii

Mo¿na przyj±æ Komuniê ¦w wiêcej ni¿ jeden raz,pod warunkiem,¿e choæ raz bêdzie siê uczestniczyæ w pe³ni w Mszy ¦wiêtej.

Twoje s³owo, uczy mnie,
Twoje s³owo, chroni mnie.

#3 2014-05-27 19:42:59

kamcia

Mistrzyni Nowicjatu

28860759
Call me!
Punktów :   14 

Veronika napisał:

Mo¿na przyj±æ Komuniê ¦w wiêcej ni¿ jeden raz,pod warunkiem,¿e choæ raz bêdzie siê uczestniczyæ w pe³ni w Mszy ¦wiêtej.

mo¿na przyj±æ Komuniê DWA RAZY w ci±gu dnia, ale ten DRUGI musi byæ podczas uczestnictwa w CA£EJ Mszy ¦wiêtej. Od pocz±tku do koñca

Nie umiem dziêkowaæ Ci Panie, Bo ma³e s± moje s³owa. Zechciej przyj±æ moje milczenie, I naucz mnie ¿yciem dziêkowaæ.

https://www.facebook.com/ForumFurta

#4 2014-05-27 19:54:10

Katrine20.05

Użytkownik

Punktów :   

zgodzê siê z Kamci±
ostatnio spotka³am siê z tak± sytuacj±, ¿e niektórzy specjalnie szli do ksiêdza i pytali siê czy mog± drugi raz przyj±æ Komuniê...
w tym, ¿e teraz u nas s± dwie Msze.. jedna po drugiej.. Msza na po¶wiêcenie pól, nastêpnie Nabo¿eñstwo Majowe..
a wiêc tak jak napisa³a Kamcia, mo¿na, ale za drugim razem trzeba byæ na ca³ej Mszy ¦wiêtej

Pokój i dobro

#5 2014-05-28 07:19:19

Kasia K

Administrator

4576923
SkÄ…d: Witnica

"Kodeks Prawa Kanonicznego (1983 r.) postanawia: „Kto przyj±³ ju¿ Naj¶wiêtsz± Eucharystiê, mo¿e j± ponownie tego samego dnia przyj±æ jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy[…]” Jest to zapis bardzo wa¿ny.
Drugi raz Komunia ¶w. mo¿e wiêc byæ przyjêta pod warunkiem, ¿e osoba j± przyjmuj±c uczestniczy w ca³ej Mszy ¶w. ( wyj±tek stanowi niebezpieczeñstwo ¶mieci – wówczas Komuniê ¶w. mo¿na po raz drugi przyj±æ poza Msz± ¶w.-  kañ. 921, § 2)."

Czyli Kamcia ma racjê

Wpatrywaæ siê Panie, w Twe ¶wiête Cia³o, pragnê do koñca moich dni,
bo me serce Ciebie pokocha³o, ukrytego w bia³ej Hostii.

B±d¼ uwielbiony za dzie³a Twoje, modlitw± uczyñ ¿ycie moje! (30.05.2010)             
mój blog- zapraszam:  http://wszystkozaczynasieodmodlitwy.blogspot.com/

#6 2014-05-28 11:38:04

kamcia

Mistrzyni Nowicjatu

28860759
Call me!

Kasia K napisał:

"Kodeks Prawa Kanonicznego (1983 r.) postanawia: „Kto przyj±³ ju¿ Naj¶wiêtsz± Eucharystiê, mo¿e j± ponownie tego samego dnia przyj±æ jedynie podczas sprawowania Eucharystii, w której uczestniczy[…]” Jest to zapis bardzo wa¿ny.
Drugi raz Komunia ¶w. mo¿e wiêc byæ przyjêta pod warunkiem, ¿e osoba j± przyjmuj±c uczestniczy w ca³ej Mszy ¶w. ( wyj±tek stanowi niebezpieczeñstwo ¶mieci – wówczas Komuniê ¶w. mo¿na po raz drugi przyj±æ poza Msz± ¶w.-  kañ. 921, § 2)."

Czyli Kamcia ma racjê

Mo¿e nie na temat, wiêc niech Admin siê mn± zajmie
Ale podoba mi siê to na naszym forum, ¿e mimo jaki¶ niezgodno¶ci, czy nawet sprzeczno¶ci, nie k³ócimy siê, tylko potrafimy siê normalnie porozumieæ i dogadaæ.
I za to dla Was wszystkich WIELKI + ode mnie
bo jestem na kilku forach i tam niestety je¶li jest jaki¶ problem to od razu s± krzyki i k³ótnie.

Nie umiem dziêkowaæ Ci Panie, Bo ma³e s± moje s³owa. Zechciej przyj±æ moje milczenie, I naucz mnie ¿yciem dziêkowaæ.

#7 2014-05-28 11:42:05

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

kamcia napisał:

Veronika napisał:

mo¿na przyj±æ Komuniê DWA RAZY w ci±gu dnia, ale ten DRUGI musi byæ podczas uczestnictwa w CA£EJ Mszy ¦wiêtej. Od pocz±tku do koñca

No przecie¿ tak napisa³am:D chocia¿ ok nie doda³am,¿e wiêcej ni¿ jeden raz to DWA razy

Twoje s³owo, uczy mnie,

#8 2014-05-28 21:40:17

Siasia

Kochaj±ca Pana ♥

Punktów :   

Czyli je¶li dajmy na to : rano uczestniczy³ kto¶ we Mszy ¦wiêtej i przyj±³ Komuniê, a pó¼niej np. podczas jakiego¶ nabo¿eñstwa, na której udzielana jest Komunia to ju¿ nie? Natomiast w odwrotnej sytuacji, tj najpierw nabo¿eñstwo z Komuni±, a potem Msza -> ju¿ tak? Dobrze rozumiem?

Kochaj i rób, co chcesz

¶w. Augustyn

#9 2014-05-28 22:00:34

Berberys

Użytkownik

Punktów :   

Tak, dobrze rozumiesz, Siasiu. Za drugim razem musi byæ pe³na msza ¶w., nie za¶ nabo¿eñstwo majowe czy jakiekolwiek inne.

#10 2014-05-31 06:18:45

kamcia

Mistrzyni Nowicjatu

28860759
Call me!

Veronika napisał:

kamcia napisał:

Veronika napisał:

No przecie¿ tak napisa³am:D chocia¿ ok nie doda³am,¿e wiêcej ni¿ jeden raz to DWA razy

haha no jeszcze czego¶ nie napisa³a¶ ¿e nie "choæ raz bêdzie siê uczestniczyæ w pe³ni w Mszy ¦wiêtej" tylko, ¿e ten DRUGI musi byæ podczas uczestnictwa w CA£EJ Mszy ¦wiêtej. Od pocz±tku do koñca

hahaha

#11 2014-06-01 21:22:05

Veronika

Opiekun medyczny

5321338
Punktów :   

Napisa³am w PE£NI haha

Twoje s³owo, uczy mnie,

#12 2014-06-02 12:50:55

kamcia

Mistrzyni Nowicjatu

28860759
Call me!

Veronika napisał:

Napisa³am w PE£NI haha

ale w pe³ni, kto¶ tak jak ja, mo¿e to odebraæ tak, ¿e pe³ne uczestnictwo tzn. przyj±æ Komuniê, ¶piewaæ, s³uchaæ itp
wspania³y ten jêzyk polski
ale ju¿ wszystko siê wyja¶ni³o i jest ok

Stopka forum

RSS