Ja u sióstr Betanek płaciłam teraz po 25 zł za nocleg, za nocleg w 6 osobowym pokoju, polecam, siostry super
bbeata napisał:
nie nie mi bardziej zalezalo na pobycie nie zwiazanym z pielgryzmkami, tlumem.. raczej po30.08 pocz.wrzesnia
Wystarczy zadzwonić i zapytać, ale robić to jak najszybciej ponieważ siostry muszą posprzątać po tej fali pielgrzymkowej.
Odswiezam temat,gdzie sie udac na tygodniowy pobyt z wyzywieniem( w miare rozsadne ceny),ktos cos w temacie ?
pod tym linkiem jest lista wszystkich tanich noclegów w Częstochowie z adresem i telefonem. Można wybierać, przebierać:
http://mimj.pl/media/Lista_Domow.pdf
Użytkownik
polecam najlepsze biuro podróży - naszą furtową Kamcię załatwi super tanie noclegi w bardzo dobrych warunkach (a w dobrym układzie z siostrami, jak się okazało nawet darmowe), a także full dodatkowych atrakcji niedostępnych dla przeciętnego człowieczka, który przyjeżdża na Jasną Górę (jeśli myślicie, że straż jasnogórska pilnuje miejsc, do których nie powinniście wchodzić, to z Kamcią zmienicie zdanie)
a gratis możecie oczekiwać tournee po wszystkich zakonach Częstochowy! taka mała reklama
Jeśli chodzi o nocleg i możliwość wracania o której godzinie się chce np po nocnym czuwaniu to polecam ss. Franciszkanki od Pokuty i Miłości Chrześcijańskiej. (ok. 3minuty drogi od Jasnej Góry) U Sióstr dostaje się kluczyk i samemu przychodzi. Nie trzeba biec z wywieszonym językiem od razu po apelu. Chociaż z tego co ja się orientuję to tam bez jedzenia.
Są też ss. zmartwychwstanki, to jakieś 10minut drogi z Jasnej Góry w dół alejami. Tak jak mówi siostrzyczka czasem warto mnie poprosić i jak się okazuje nocleg staje się darmowy. Co do obiadów to też trzeba dopytać.
Można też zapytać o nocleg u ss. Nazaretanek na ul. 7 Kamienic to jakieś 3minuty drogi.
Nocleg przeciętnie kosztuje 30zł, chyba że są wyjątki o których pisze siostrzyczka.
Co do posiłków to też najlepiej spytać, a jeśli wychodziłoby drogo to u ss. Franciszkanek można korzystać z takiej małej kuchni. Można sobie iść do sklepu, który jest dosłownie 100m dalej, kupić jakiś kawałek chleba i samemu zrobić śniadanie, kolacje, podwieczorek itp.
Obiad w domu pielgrzyma kosztuje ok. 18zł
Jeszcze polecam np. złapać się na Jasnogórskie Dni Skupienia z modlitwą o uzdrowienie, prowadzone przez Egzorcystę Archidiecezji Częstochowskiej, uczestnicy mają obniżone koszty.
Jak będziesz znać jakiś termin i więcej szczegółów to służę pomocą