Witam wszystkich serdecznie !! Mam pytanie jak w tytule powo³anie brackie a mianowicie jak ono wygl±da czym siê taki brat zajmuje (w¶ród wielu ksiê¿y istnieje opinia ¿e to s³u¿±cy ojców ) jakie ma obowi±zki ogólnie jaka jest jego misja chodzi mi tu szczególnie o paulinów (OSPPE)??
O paulinach niewiele wiem, ale mogê napisaæ o redemptorystach
Je¶li chodzi o powo³anie brackie u redemptorystów, to taki brat zakonny te¿ jest misjonarzem, mimo ¿e nie g³osi S³owa Bo¿ego wprost. Brat zakonny po przej¶ciu formacji (rok postulatu, rok nowicjatu i 4 lata junioratu) zostaje pos³any do jednego z domów Zgromadzenia. Tam mo¿e pe³niæ ró¿ne pos³ugi: mo¿e byæ ekonomem, zakrystianinem, pracowaæ w wydawnictwie/drukarni, na furcie, opiekuje siê chorymi. Ja nie uwa¿am, ¿e brat zakonny jest s³u¿±cym ojców. On s³u¿y wszystkim potrzebuj±cym. Bardzo czêsto ró¿ni ludzie zwierzaj± siê takiemu bratu ze swoich problemów. Znam brata zakonnego, który pracuje w zakrystii. Zna on wszystkich parafian. Ludzie, którzy do niego przychodz±, mog± byæ pewni, ¿e otrzymaj± pomoc. Czêsto przekazuje samotnym, starszym osobom posi³ki, szczególnie w okresie ¶wi±t. Dla mnie to jest piêkne ¶wiadectwo i wspania³y przyk³ad pos³ugi brackiej.